Platform voor de bouw
Antwerpen, Handelsbeurs | Raam- en deurbeslag op historische maat

Antwerpen, Handelsbeurs | Raam- en deurbeslag op historische maat

Het complex van de Antwerpse Handelsbeurs telt honderden ramen en deuren. Dit zijn deels originele exemplaren en deels latere vervangingen. Waar mogelijk probeerde hoofdaannemer Denys het oude materiaal te recupereren, maar desondanks moest het op zoek naar nieuwe elementen die aansluiten bij de historische toestand. Daarvoor klopte het aan bij Dauby (Wommelgem).

“Het grootste volume vormden de espagnolets (lees: raampompen) voor meer dan driehonderd ramen. Die lieten we maken door een vertrouwde Italiaanse partner, een familiebedrijf dat maatwerk in de genen heeft”, zegt project-verantwoordelijke Bart Eijsackers (Dauby). “Maatwerk was noodzakelijk, want de oorspronkelijke ramen waren verre van identiek. We hebben samen met Denys alles opgemeten en hebben onze partners gedetailleerde technische instructies bezorgd. De krukken van de raampompen zijn wel identiek, maar er zijn veel verschillen qua lengte van de stangen en qua breedte en dikte van de drukplaatjes en sluitblokjes.”

Oriënt Express

Als uitbreiding van de raampompenopdracht mocht Dauby ook het raambeslag voor de pagaddertoren en het beslag voor een aantal deuren leveren. “Voor de deuren hebben we ook een variant geleverd, net als de krukken van het type spoorweg. Het was oorspronkelijk ontworpen voor de Oriënt Express. Dit design
was jarenlang uit beeld verdwenen, maar kent al enkele jaren een revival. Dauby is daar trouwens mee verantwoordelijk voor. Naast het spoorwegmodel hebben we voor enkele deuren ook een kruk uit de eigen Pure-lijn geleverd.”

Exclusief

Dauby is een exclusief invoerder en groothandelaar van hoogwaardig raam-, deur- en meubelbeslag in verschillende stijlen, voornamelijk van Italiaanse en Franse fabrikanten. Het brengt onder de naam Pure ook een aantal eigen designs op de markt. Samen vormen ze een complementair gamma.

Oorspronkelijk richtte Dauby zich op een brede markt. Sinds Annie Van Ingelgem en Holger Nielsen het bedrijf in 1994 overnamen, legt het zich steeds meer toe op nichetoepassingen voor het exclusievere deel van de markt. Van Ingelgem en Nielsen hadden de visie om zich te specialiseren in authentiek en exclusief beslag. Dit omvat zowel hedendaags en tijdloos beslag als historische vormen en legeringen. Daarvoor werkt Dauby nauw samen met traditionele, ambachtelijke producenten. “Zij leveren nog hand- en maatwerk”, zegt Eijsackers. “Beslag in materialen zoals brons en zilver leven bovendien. Hun kleur evolueert met de tijd. Ter aanvulling laten we een aantal gieterijen ook roestkleurig gietijzeren beslag maken – het oxidatielaagje afgewerkt met bijenwas. Daarmee liepen we voor op de recente trend. Het leidde tot de complete beslaglijn onder de naam Creation de Fèr.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details