Platform voor de bouw
Antwerpen, Thonethouse | Hedendaags en tijdloos wonen op Linkeroever

Antwerpen, Thonethouse | Hedendaags en tijdloos wonen op Linkeroever

Thonethouse, genoemd naar de locatie aan de Thonetlaan op Linkeroever, bevindt zich in een rustige wijk met weinig verkeer en zicht op de Schelde. Op een site van duizend vierkante meter, waar vroeger een afgeleefde tweewoonstvilla stond, is een gloednieuw wooncomplex opgetrokken. Achter de rode gevelsteen en de betonelementen schuilen vandaag een kantoorruimte, acht appartementen en één penthouse.

Op het eerste gezicht steekt Thonethouse af tegen de klassieke residentiële woningen in de omgeving. Toch is het ontwerp van architect Kris Rymenants aan de sobere kant. Hij opteerde voor een combinatie van rode gevelsteen, lichtgrijze zichtbetonelementen en zwarte accenten in het buitenschrijnwerk, de borstweringen en de gevelstructuren in hout en staal. Hedendaags én tijdloos. “De grootste uitdaging schuilde in het situeren van de terrassen aan de vrije zuidgevel om iedereen een goed uitzicht te geven”, zegt de architect.

Op de bovenste verdieping is een penthouse van 270 vierkante meter ingericht. (Beeld: Luc Poppelaars)

 

Projectontwikkelaar én aannemer

Het appartementsgebouw heeft op iedere verdieping een centrale kern van dwarse betonwanden. Daarop is de rest van het complex gestabiliseerd. De eigenaars van de appartementen hadden op die manier de mogelijkheid om bepaalde niet-dragende muren te laten weghalen en zo grotere ruimtes te creëren. En daar is gretig gebruik van gemaakt. Voorts is het gebouw opgetrokken in klassiek metselwerk met lijmblokken, in combinatie met prefabbeton voor de breedplaatvloeren, balken, kolommen en voorgespannen welfsels.

Jos Dejongh Bouwonderneming uit Kalmthout was zowel projectontwikkelaar als aannemer in dit project. “Als erkend ruwbouwaannemer hebben we al meer dan 25 jaar ervaring in en rond Antwerpen”, zegt Geoff Coninx, projectleider van Thonethouse. Hij coördineerde de werken van a tot z. “Voor buitenschrijnwerk, pleisterwerken, tegelwerken, enzovoort doen we een beroep op onze vaste onderaannemers.”

Fouten beperken

Als projectontwikkelaar is Jos Dejongh Bouwonderneming relatief nieuw op de markt. “Dit project bewijst dat we goed bezig zijn”, zegt de projectleider. “Gedurende het hele bouwproces wordt de werf voorbereid door een bouwteam. Dat wordt ondersteund door mensen op kantoor, die zich focussen op de klantenbegeleiding en projectontwikkeling. Dankzij het rechtstreekse contact met de klanten spelen we korter op de bal en worden fouten op de werf tot een minimum beperkt.”

Het nieuwbouwcomplex is ideaal voor jonge gezinnen die rust en een groene omgeving belangrijk vinden, maar toch op een boogscheut van de stad willen wonen. Het moderne, luxueuze gebouw biedt plaats aan een gelijkvloers kantoor en negen appartementen, verspreid over vier bouwlagen. Op de hoogste verdieping bevindt zich het penthouse met een oppervlakte van 270 vierkante meter. De overige woonoppervlaktes variëren tussen de 92 en 167 vierkante meter, met telkens twee of drie slaapkamers. Alle bewoners hebben een terras of tuin en toegang tot de ondergrondse parkeer-garage met autolift.

Elk appartement beschikt over een eigen terras. (Beeld: Luc Poppelaars)

 

Ecologisch complex

Ook op het vlak van de steeds strengere energienormen is Thonethouse toekomstgericht gebouwd. Het gebouw wordt geklimatiseerd via een vloerverwarmingssysteem, gevoed door een centrale stookplaats met een combinatie van gascondensatieketels en een warmtepomp met verticale captatie in de kelder. Het ecologische karakter van Thonethouse en de integratie in de omgeving worden extra kracht bijgezet door de groendaken.

Thonethouse is een hedendaags appartementen-complex met alle moderne technologieën dat dankzij de grote oppervlaktes uitermate geschikt is voor gezinnen die willen genieten van het bruisende stadsleven. “Dit project bevestigt dat we ook als projectontwikkelaar steeds groeien en goede resultaten neerzetten”, klinkt het bij Jos Dejongh Bouwonderneming. “In de toekomst zullen we ons nog meer toespitsen op dit soort projecten.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details