Platform voor de bouw
Appartementencomplex in golvend architectonisch betonkleedje
De dynamiek van het levendige Oostende is altijd dichtbij, net zoals de natuur.

Appartementencomplex in golvend architectonisch betonkleedje

In Oostende – net voor de Wellingtonrenbaan, naast het golfterrein en op wandelafstand van de zee – krijgt nieuwbouwproject ‘The Waves’ na vier jaar bouwen zijn finale golvende vormen. Het complex ligt op een boogscheut van het Thermae Palace Hotel en niet ver van heel wat publiekstrekkers zoals de bioscoop, het zwembad, de bib en het stadion van KV Oostende. De dynamiek van de levendige kuststad is dus altijd dichtbij, net zoals de natuur. The Waves wordt daardoor een écht stedenbouwkundig verbindingselement …

Het project ‘The Waves’ bestaat uit vier alleenstaande residentiële volumes die in verschillende fases worden gerealiseerd, waarbij elke fase een op zichzelf staand geheel vormt. De eerste en tweede fase zijn ondertussen afgewerkt – goed voor in totaal 191 appartementen en 240 private parkeerplaatsen. In de derde fase worden 117 appartementen en 101 private garageboxen gerealiseerd. Recent ging de vierde en laatste fase van start. De studie van het volledige project werd uitgevoerd door het Brugse Cobe Ingenieurs. De voorbereiding/uitvoering van de golvende buitenlijnen in architectonisch beton is van de hand van Decomo uit Moeskroen.

Door de afwisseling van de verschillende golvingen in de terrassen krijgt ieder appartement een afzonderlijke touch.

Bestand tegen vervuiling

De gebouwen worden omzoomd door vrij uitkragende terrassen in een organische vorm. Zo krijgen ze een geschrankte hoogte en een samenstelling uit overlappende bouwlagen. Dit zorgt voor een breed, zacht en golvend perspectief dat geaccentueerd wordt door de zwarte kroonlijsten. Patrick Smessaert, projectingenieur bij Decomo: “Het volledige project is in principe heel goed opgebouwd, want de binnenstructuur bestaat uit een vaste constructie met rechthoekige vormen. De buitenstructuur – het kleedje van het gebouw – is waar wij in actie treden. Decomo is een bedrijf dat architectonisch beton maakt. We doen dat met diverse afwerkingen: gepolijst, gezuurd, gezandstraald of op matten en in diverse kleuren. We maken daarbij gebruik van heel wat verschillende granulaten. Bij The Waves gaat het om gepolijst beton. Dat is een luxueuzere afwerking dan gezuurde, gestraalde of gladde beton. En ze is ook veel beter bestand tegen allerlei vervuiling, omdat er weinig aanhechting mogelijk is. Daarvoor gieten we het beton. We zien de matrix van het cement na het afslijpen van minstens 3 mm van de buitenzijde. Zo wordt de binnenkant van de granulaten zichtbaar. In het geval van The Waves werkten we met grove granulaten, waardoor je vanop afstand een mooie witte gevel ziet, maar vanop de terrassen een veel levendiger uitzicht krijgt.”

De gebouwen worden gekenmerkt door vrij uitkragende terrassen in een organische vorm.

Voorbereiding is alles

“Typisch aan The Waves is ook de organische vorm. Er is een zekere repetitie in de hoogte, maar door de afwisseling van de verschillende golvingen in de terrassen, zie je een gebouw dat niet monotoon oprijst en dat ieder appartement een afzonderlijke touch geeft. Omdat de buitenstructuur – de verschillende terrassen met al hun gewenste variaties – vooraf in de fabriek vervaardigd wordt en pas tijdens de opbouw aan de binnenstructuur wordt toegevoegd, gaat daar een pak voorbereiding aan vooraf. De borstweringen worden eerst gegoten, binnen een bepaald aantal bekistingen met vaste stralen, met de bedoeling eenzelfde bekisting meerdere keren te kunnen recupereren en dus kostenefficiënt te werken. Daarna gieten we op een gestructureerde manier de terrasplaten, inclusief wapeningen, waterafvoer en thermische onderbrekingen, waarbij de passende borstweringen in de mal geplaatst zijn.”

“Eigenlijk is het grootste deel van zo’n prefabterras voorbereiding. Als die goed gebeurd is, dan is de plaatsing achteraf (bijna) een fluitje van een cent. Maar daar kruipt dan wel, zoals momenteel bij de start van Waves 4, een klein jaar studie, tekenwerk en maatbepaling in”, besluit Patrick Smessaert.   

Van veraf zie je een mooie witte gevel, maar vanop de terrassen heb je een veel levendiger uitzicht.
TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Vastgoedgroep Degroote (Oostende)
  • Architect B2Ai architects (Brussel, Gent, Roeselare)
  • Hoofdaannemer Decomo
  • Architectonisch beton Decomo (Moeskroen)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details