Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Aquafin test nieuw waterzuiveringsstation met HDPE-leidingen

WhatsApp-Image-2022-09-07-at-10.14.24-(3)
Drie technologieën zullen voor de eerste keer op full-scale worden getest op het effluent van een waterzuiveringsinstallatie.

Tekst | Deschacht

Beeld | Deschacht

23 maart 2023 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Aquafin bouwt een gloednieuw waterzuiveringsstation in Aartselaar. Voor de eerste keer zal het ook micropolluent verwijderen uit het water, goed voor een Vlaamse primeur. De HDPE-leidingen van Deschacht transporteren het zuivere water tussen de verschillende constructies in het station. 

Vlaanderen heeft nood aan een full-scale installatie voor micropolluentverwijdering. Dit om ervaring op te doen met verschillende technieken voor de verwijdering van gevaarlijke stoffen. Drie technologieën zullen voor de eerste keer op full-scale worden getest op het effluent van een waterzuiveringsinstallatie. “Zo wil Aquafin voeling krijgen met deze nieuwe technieken en onderzoeken hoe ze inpasbaar zijn op onze waterzuiveringen”, zegt Jan Dickens, projectleider bij aannemer Mols.

De HDPE-leidingen van Deschacht transporteren het te zuiveren water tussen de verschillende constructies.

Wat is micropolluentverwijdering?

Micropolluentverwijdering bestaat uit drie technologieën: disc filters, ozon en granulaire actieve kool (GAK). De disc filters zorgen voor de voorbehandeling van het effluent van de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) dat naar de micropolluentverwijderingsinstallatie stroomt, zodat er bijna geen zwevende stoffen meer doorsijpelen naar de rest van de nabehandeling. “Hoe lager de zwevendestofconcentratie die naar de nageschakelde zuivering stroomt, hoe hoger het rendement van de daaropvolgende behandelingstechnieken”, vertelt Willy De Schagt, projectmanager bouwteam bij Deschacht. 

Nadien is het de beurt aan de ozoninstallatie, gevolgd door drukfilters met granulaire actieve kool. Twee ozongeneratoren genereren het ozongas ter plaatse en worden door keramische diffusors in het afvalwater gebracht. “Ozon zorgt deels voor de afbraak van de micropolluenten. Daarna stroomt al het water van de ozonreactortank naar zes drukfilters. De actieve kool zal zowel micropolluenten als afbraakstoffen absorberen in zijn poriën”, zegt Willy De Schagt. “Door de combinatie van beide technieken kunnen de micropolluenten zo efficiënt en volledig mogelijk verwijderd worden uit het effluent van de RWZI. Circa 75 % van het geloosde water van RWZI Aartselaar zal door de micropolluentverwijdering behandeld worden.”

“De werf is slechts 1.500 m² groot. Het is een uitdaging om de volledige installatie gerealiseerd te krijgen”, aldus Willy De Schagt.

Nood aan nieuwe techniek

Dankzij het project in Aartselaar leert Aquafin welke micropolluenten we als indicatorstoffen kunnen gebruiken en welke technieken nuttig zijn om de effluentkwaliteit en de gezondheid van de waterloop te monitoren op lange termijn. Daarnaast vormt het effluentdebiet van RWZI Aartselaar een groot aandeel van het debiet van de ontvangende waterloop. “De reductie van geloosde micropolluenten en de impact hiervan op de waterkwaliteit zouden dus groot en duidelijk opvolgbaar moeten zijn. De resultaten kunnen we gebruiken als leidraad om te beslissen waar andere installaties voor micropolluentverwijdering het meest rendabel zijn”, legt Jan Dickens uit. 

“We kunnen een beroep doen op een goed voorbereide en gedetailleerde opmaak. De plaatsing verloopt dus zeer vlot”, besluit Willy De Schagt.

HDPE-leidingen 

De HDPE-leidingen van Deschacht spelen een belangrijke rol in dit project. Ze transporteren namelijk het te zuiveren water tussen de verschillende constructies – ofwel door verpomping, ofwel door een gravitaire afloop. “De werf is slechts 1.500 m² groot. Het is een uitdaging om de volledige installatie gerealiseerd te krijgen. Maar de studiedienst van Deschacht heeft het basisplan van het studiebureau herwerkt tot een uitvoeringsplan, waardoor we een beroep kunnen doen op een goed voorbereide en gedetailleerde opmaak. De plaatsing verloopt dus zeer vlot”, besluit Willy De Schagt.     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details