Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Architectonisch beton van het hoogste niveau

menen-photo-cafeine-be-2-4
In de gevel van het M1-gebouw zijn maar liefst 700 m² elementen uit glad grijs beton verwerkt.

Tekst | Enjoy Concrete

Beeld | Van Damme – Vandeputte Architecten

22 oktober 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Met zijn gevel in glad grijs architectonisch beton straalt het M1-gebouw een klassevolle soberheid uit. Al is zo’n gevel geen evidentie. Meer nog dan bij andere gevelmaterialen zijn de details bepalend voor de uitstraling, en dan vooral de niet-zichtbare. ‘Less is more’ is immers het streefdoel. Voor Enjoy Concrete blijft het de liefde van het eerste moment: “Puur, naturel grijs glad, onze roots en expertise.”

Het minimalistische karakter van de architectuur van M1 – uit te spreken als ‘méén’, de lokale benaming van de stad Menen – zorgt ervoor dat alles goed moet zijn doorgesproken. Er is input en interactie met de bouwpartners nodig, en dat best al tijdens de ontwerpfase. Een voorbeeld uit dit project: de wanden (h>5m) zijn onder 90° getransporteerd, waarna ze op de werf gedraaid werden met behulp van een tweede kraan. Dit gegeven legde al veel vast, zoals de wanddikte en bijgevolg ook de volledige muuropbouw en de beschikbare ruimte, maar eveneens de stabiliteit gezien het gewicht van de gevel, die bijna volledig ophangt. Als dit te laat ter sprake komt, moeten alle bouwpartners aanpassingen doorvoeren, met vertraging en risico op fouten tot gevolg.

Met zijn gevel in architectonisch beton straalt het M1-gebouw een klassevolle soberheid uit.

Op maat gemaakt

In de gevel van M1 zijn maar liefst 700 m² elementen uit glad grijs beton verwerkt. Deze werden op maat gemaakt door Enjoy Concrete uit Veurne, een bedrijf dat zich sinds 2010 toespitst op de fabricage van architectonisch beton. “Initiatiefnemer was Bernard Joye, die met zijn voormalige bedrijf Furnibo naam en faam verwierf via hoogwaardige realisaties in ter plaatse gestort zichtbeton”, vertelt Maarten Durnez. “Maar ter plaatse storten blijft een moeilijk en zeer gespecialiseerd gegeven. Prefabricatie zorgt in eerste instantie voor een gecontroleerde productieomgeving. De schrik van architecten om met zichtbeton te werken, werd minder groot. Prefabricatie impliceert niet langer inboeten op esthetiek ten voordele van zekerheid of budget. In eerste instantie wordt nu naar prefabricatie gekeken en wordt er slechts uitzonderlijk van afgeweken.”

Productieproces met uitdagingen

Vandaag spitst Enjoy Concrete zich toe op de productie van alle mogelijke elementen in architec-tonisch prefabbeton: wanden, kolommen en terrassen, maar ook tegels, banken en traptreden. “Naast de gekende standaardtoepassingen laten we ons graag uitdagen door te werken buiten formaat (13.5 x 4m; 25t) of met gedetailleerde, kleine elementen. Denk onder meer aan een haardmeubel of bad. Dankzij een supergladde bekisting met hoogwaardig zelfnivellerend beton slagen wij waar de meeste concullega’s afhaken”, vertelt Maarten Durnez. “Naast ons uitgekiende productieprocedé en de lange binnenstockage voorzien we daarom standaard ook een nabehandeling in twee fases. We vragen tevens betrokkenheid van de klant, een werf- of fabrieksbezoek. Beton is voor de ene een egaal grijs vlak, maar voor de andere een verweerde bunker op het strand. Het blijft een materiaal met ontzettend veel mogelijkheden. We zijn dan ook trots op onze referenties en gemotiveerder dan ooit om nieuwe uitdagingen aan te gaan.”    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details