02:02
13-06-2018

Architecturaal kantoorgebouw in industriële setting

Een kantoorgebouw inbedden in een industriezone, het is geen eenvoudige opgave. De nieuwbouw van het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen in Tielt bewijst evenwel dat het perfect mogelijk is. De architecten vonden het delicate evenwicht tussen een esthetisch-functioneel gebouw en de industriële omgeving waarin het zich bevindt. De vlekkeloze uitvoering maakte het plaatje compleet.

Het afdelingsgebouw van het Wit-Gele Kruis van West-Vlaanderen bevindt zich in de industriezone in de Careelstraat in Tielt. “We opteerden voor een constructie waarbij het gebouw aan de buitenzijde dialogeert met de industriële omgeving en binnenin een grote kwaliteit etaleert”, zegt Lieven Achtergael van het gelijknamige architectenbureau uit Gent, dat de opdracht via een wedstrijd in de wacht sleepte. “Binnenin is het een U-vormig gebouw. De uitgebreide beglazing biedt alle kantoormedewerkers een aangenaam zicht op de binnentuin, die je ontdekt nadat je via de patio bent binnengekomen. Die patio fungeert als overgang tussen de context van een typische kmo-zone en de hedendaagse architectuur van een kantoorgebouw. Behalve aan kantoren biedt het complex ook plaats aan een grote vergaderzaal, die via mobiele wanden kan worden opgesplitst in drie kleinere ruimtes.”

Aluminium gevelbekleding
In deze ‘kantoorschijf’ situeert alles zich op het gelijkvloers. Binnenin speelt glas de hoofdrol, terwijl de aluminium gevelbekleding de buitenschil een industriële look geeft die sterk correspondeert met de omgeving. “We kozen voor een aluminium gevelbekleding die een naadloos ogend geheel vormt en die gezien de afwisselende profilering helemaal past in de industriële context van de loodsen waartussen dit kantoorgebouw zich bevindt”, vervolgt Lieven Achtergael.

Aannemingen Braet, dat zelf instond voor de ruwbouwwerken en de uitvoering van de andere werken coördineerde, startte in september 2016 met de realisatie van dit vrij complexe project. “De sterk gedetailleerde afwerkingsbundel die we van de architect ontvingen, vormde enerzijds een stevige uitdaging, maar fungeerde anderzijds als nuttig handboek. Op die manier konden we de bouwheer garanties bieden met betrekking tot de kwaliteit en de prijssetting. Ook voor de begeleiding van de onderaannemers vormde dit copieuze werkstuk een meerwaarde”, getuigt projectleider Tom Naessens.


De aluminium gevelbekleding vormt een naadloos ogend geheel.

Slanke structuur
Typerend voor dit gebouw is de erg slanke structuur, waarin enkele volle kolommen en liggers de hoofdrol spelen en mee een aangenaam kader creëren. De noord- en westgevel zijn opgebouwd uit metselwerk. “We hebben veel aandacht besteed aan de aansluiting van de ramen op de achterliggende structuur”, vervolgt Tom Naessens. “Het was cruciaal om te zorgen voor een goede waterdichting en luchtlekken te vermijden. Tests wijzen uit dat we daar goed in geslaagd zijn.”

Het bijna-energieneutrale gebouw – het E-peil van 40 wordt bereikt dankzij onder meer 14 cm isolatie in de spouw – wordt verwarmd op basis van geothermie. Daarvoor zijn achttien boringen van 120 meter gebeurd. Een warmtepomp stuurt de vloerverwarming aan. Voor de binnenafwerking werkte Braet samen met Babo uit Brugge. Zij kleedden de gangen aan met fineer,  

hetzelfde materiaal dat ook in het meubilair (met olmen afwerking) terugkeert. Buiten is een groene parking (met groendallen) aangelegd. Het esthetisch aspect van de parking was belangrijk omdat er op zich weinig mensen in het gebouw werken. Pas wanneer er opleidingen plaatsvinden, wordt de capaciteit van de parking ten volle benut.

Bouwteam
Zowel aannemer als architect zijn lovend over de bouwheer, die zich erg begripvol opstelde en de uitvoering van de werken professioneel opvolgde. “Samen vormden we een coherent bouwteam dat problemen constructief aanpakte”, vindt Tom Naessens van Braet, dat dit jaar zijn 129ste verjaardag viert en een viertal jaar geleden een gloednieuw kantoorgebouw in gebruik nam, dat eveneens werd ontworpen door Architecten Achtergael. Naast nieuwbouwrealisaties focust Braet zich ook op gevel- en betonrenovatie, waterbouw en civiele bouw en het opsporen van springstoffen.      

Tekst Bart Vancauwenberghe    |    Beeld Aannemingen Braet, Topglass

Bouwen aan Vlaanderen partners

Groot Prijkels