Platform voor de bouw
ARCHITECT@WORK stelt programmavoor in unieke conceptstore
Het team achter ARCHITECT@WORK Kortrijk.

ARCHITECT@WORK stelt programmavoor in unieke conceptstore

Wie vertrouwd is met ARCHITECT@WORK weet dat het team graag verrast. Ook tijdens hun persvoorstellingen. Om meer details te geven over de aankomende editie kozen ze opnieuw een bijzondere locatie: Parazaar Kiki, een conceptstore die healthy food, beauty en een horecafunctie combineert. De ideale inspirerende omgeving om enkele sprekers en exposanten al even een podium te geven, voor de deuren van het evenement in mei weer openzwaaien.

Even keuvelen en netwerken op de persvoorstelling.

Staan 11 en 12 mei al genoteerd in je agenda? Dan moet je namelijk in Kortrijk Xpo zijn voor ARCHITECT@WORK. Achter de schermen is al druk gewerkt en dat vertaalt zich andermaal in een boeiende mix van innovatieve producten en materialen, inspirerende seminars en een veelzijdig randprogramma. Tijdens de persvoorstelling kregen we al heel wat namen te horen die present tekenen. Die delen we uiteraard graag met jou.

Particuliere woning in Breda.

Thema ‘Super Skin’ uitgelicht

Het centrale thema ‘Super Skin’ stelden we in een vorig nummer al even voor. Ondertussen zijn daar zeven seminars aan gelinkt. Op donderdag 11 mei zoomt architectura.be in op de aarde als huid, met enkele voorbeeldprojecten die (deels) ondergronds zijn uitgevoerd. Internationaal architect Tea Young Yoon van het Noorse collectief Snøhetta geeft, op vraag van KWKB, zijn interpretatie van een ‘superhuid’. AiNB nodigt Marc Martinez Marti uit, hoofd Computational Design bij ncbham. Hij gaat dieper in op hoe design de industrie stuurt. De Orde van Architecten sluit de eerste dag af met het debat Young Wolves’ View.

Gedurende twee dagen gaat ook weer een rijk seminarprogramma door. Onder meer internationaal architect Tea Young Yoon van het Noorse collectief Snøhetta geeft, op vraag van KWKB, zijn interpretatie van een ‘superhuid’.

Kom je op vrijdag 12 mei, dan kan je een boeiende uiteenzetting over natuurinclusief bouwen bijwonen, georganiseerd door NAV. Vaste waarde en trendwatcher Herman Konings werpt een blik op het ‘tijdperk van de verstommingseconomie’ en designer Xavier De Kestelier geeft een boeiende uiteenzetting rond architectuur in extreme omstandigheden, zoals projecten voor NASA.

Art by JochemEsser.

Voorproefje van de innovaties

Tijdens ARCHITECT@WORK zetten 284 fabrikanten en verdelers hun innovaties in de kijker. Een aantal enthousiaste exposanten lichtten alvast een tipje van de sluier op. Zo presenteert Abet Laminati met Meg-H een nieuwe collectie gevelbekleding, die geschikt is voor buitengebruik, zoals de bekleding van tuinmeubilair of buitenkeukens. In het segment gevelbekleding profileert ook Renson zich met de Linarte Cone, een kegelvormig profiel als aanvulling op hun gevelsysteem.

Nieuwe technieken zijn dan weer onder meer Adelante van Basalte – een intelligente en luxueuze deurtelefoon – en innovatieve verlichtingsoplossingen, zoals Kilimanjaro van Claerhout Aluminium en Plug van Eden Design. Je maakt ook kennis met de prefab Tamburogewelven van Steenbakkerijen van Ploegsteert en met Kwartz, een innovatief betonnen plaatmateriaal voor interieurtoepassingen. Dat, en nog veel meer, moet je vooral zelf ontdekken.

(Beeld: Mioulet Fotografie)

Nieuwkomers op de beursvloer

Wegens succes keren heel wat vertrouwde A@W-elementen terug. Het meest prominente is uiteraard het unieke standenconcept van Creative Fo(u)r. De innovaties worden voorgesteld in driehoekige standen, die telkens per vier gegroepeerd zijn. Bezoekers ontdekken de beurs doorheen deze uniforme modules, in maximaal contact met de exposanten. Ook materialenexpositie MaterialDistrict, de bookshop van Theoria en fototentoonstelling Images by DAPh zijn er opnieuw bij.

Tegelijk ontdek je er enkele interessante nieuwigheden, zoals kunstinstallatie HYLE SQUARE-22.2 van de Nederlander Jochem Essers. Onder de noemer INSTALLATION by FEBE worden enkele out-of-the-boxconcepten voorgesteld. Hogeschool Howest zet dan weer zijn unieke architectuuropleiding Built Environment in de kijker. Zo is er ongetwijfeld voor ieder wat wils.

De innovaties worden voorgesteld in driehoekige standen, die telkens per vier gegroepeerd zijn.

Roval Aluminium – Aluminium maatwerkoplossingen 

Roval Aluminium, onderdeel van de internationale Reynaers Group, is een toonaangevende producent en leverancier van aluminium bouwproducten voor dak- en geveldetaillering. De esthetische en duurzame producten zijn te vinden in nieuwbouw- en renovatieprojecten in de woning- en utiliteitsbouw.  Het assortiment bestaat onder meer uit muurafdekkappen, balusters, (architectonische) dakranden, lekdorpels en privacyschermen. Als specialist bij uitstek komt Roval Aluminium de architect tegemoet met maatwerkoplossingen, zoals het doorontwikkelde aluminium balustersysteem met handrailhoogte tot maximaal 600 mm dat het op ARCHITECT@WORK etaleert. Inspirerende projecten zijn te vinden in de projectsectie op de website van Roval. Daar openbaren zich bijzondere en soms verrassende architecturale projecten, waarin de maatwerkspecialisatie van Roval van grote betekenis is. Aluminium detaillering wordt steeds vaker in het ontwerp meegenomen. De maximale vormvrijheid is een van de redenen. Daarnaast behoudt aluminium een leven lang zijn esthetische uitstraling. Het is duurzaam, nauwelijks onderhevig aan corrosie en onderhoudsarm. Bovendien zijn diverse producten, zoals de dakranden, lekdorpels en muurkappen, zodanig gemodelleerd dat de afwatering perfect geleid wordt en er geen lekstrepen op de gevel ontstaan. Roval Aluminium biedt de architect een gratis bestekservice via de website. Door in de productsectie op het product naar keuze te klikken, zijn bestekinformatie en CAD-tekeningen in elk gewenst formaat te downloaden. 

Je vindt Roval Aluminium tijdens ARCHITECT@WORK op stand 254. 

Paulussen Houthandel – Wereldprimeur voor gevels

Paulussen Houthandel uit Retie pionierde vorig jaar al toen het op ARCHITECT@WORK in Nederland zijn unieke gevelsysteem Forestlines® voorstelde. Als allereerste gevelbekleding ter wereld behaalt deze brandveiligheidsklasse B met onbehandeld hout. “Het resultaat van jarenlange R&D”, zegt zaakvoerder Steven Paulussen. “We combineren hout op z’n manier met aluminium dat ze elkaars eigenschappen versterken. Voor de editie in Kortrijk hebben we opnieuw een primeur, want we vullen Forestlines® aan met een tiental lesser known species. Door deze FSC®-gecertificeerde houtsoorten te kiezen, ondersteunen we de biodiversiteit. Dat we met deze minder gekende soorten brandveiligheid en montagezekerheid kunnen garanderen, is opnieuw een sterk staaltje expertise uit eigen huis.” Enkele dagen voor ARCHITECT@WORK Kortrijk komt een aparte website van Forestlines® online, waardoor het nooit eerder zo gemakkelijk was om voor biodiversiteit te kiezen, zowel in het bos als in het project.

Je vindt Paulussen Houthandel tijdens ARCHITECT@WORK op stand 82.

OBO Bettermann – Vloercontactdozen met esthetische afwerking

OBO Bettermann is al ruim een kwarteeuw actief op de BeLux-markt. Toch is het merk bij veel architecten nog onvoldoende bekend. “Terwijl we een echte meerwaarde kunnen bieden, zeker bij high-end interieurprojecten”, benadrukt marketingmanager Ben Fransen. “Zo mochten we designoplossingen leveren voor het vernieuwde stadhuis in Antwerpen. Die details maken echt het verschil.” Op ARCHITECT@WORK stelt het bedrijf dan ook trots twee nieuwigheden voor uit zijn gamma met ondervloermateriaal. Fransen: “Enerzijds heeft onze GES-R2, de ronde vloercontactdoos, twee nieuwe afwerkingen: gepoedercoat zwart en geoxideerd nikkel. Anderzijds staat onze UDHOME-ONE in de kijker. Deze lagere versie van onze vierkante UDHOME-2-vloercontactdozen heeft een nieuwe dekselafwerking. Met een borstelstrip voor een perfect vlak vloerresultaat en met extra mogelijkheden qua decoratieve deksels. Denk bijvoorbeeld maar aan messing en inox.”

Je vindt OBO Bettermann tijdens ARCHITECT@WORK op stand 144.

Basalte – Modulaire deurtelefoon 

Op ARCHITECT@WORK stelt Basalte de nieuwste lijn binnen zijn assortiment voor: Adelante. “Adelante is meer dan een deurtelefoon. Het is een architecturaal designstatement van je huis. Vanaf nu brengen we ons verfijnd ontwerp van binnen in het huis naar de voordeur en dit alles perfect geïntegreerd in ons Basalte Home-besturingssysteem”, zegt marketingmanager Eline Bau. Zo kan je zien wie er voor je deur staat, met hen praten en ze binnenlaten met de touchdisplays Lisa, Ellie en Lena en natuurlijk ook met de Basalte-app. Naast het elegante design is de modulaire opbouw een van de grote sterktes van Adelante. Elke deurtelefoon wordt op maat gemaakt op basis van de wensen van de klant en kan worden aangevuld met bijvoorbeeld extra camera’s, huisnummer, designverlichting, batchreader, vingerscanner … Ook de hoogwaardige kleuren en materialen matchen met de rest van de collectie. “Op ARCHITECT@WORK ontdek je de deurtelefoon en maak je kennis met de interactiviteit tussen onze binnenhuisproducten en deze gloednieuwe buitenmodule.”

Je vindt Basalte tijdens ARCHITECT@WORK op stand 170 in hal 5.

Wat, waar, wanneer?
ARCHITECT@WORK 2023 gaat door op 11 en 12 mei, telkens van 10 tot 20 uur, in Kortrijk Xpo. Kreeg je al een uitnodiging van een professionele partner? Dan registreer je met je unieke bezoekerscode op architectatwork.be. Geen code gekregen, maar wel razend benieuwd? Stuur dan een mailtje naar kortrijk@architectatwork.be en plan je bezoek in.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details