Platform voor de bouw
Nieuws

Atypisch kantoorgebouw met markante uitstraling

img_3245-kopieren

14 augustus 2020 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Handelsstraat 31 in Brussel. Vaarwel dense, donkere bebouwing vol asbest, welkom Light On! Het nagelnieuwe kantoorgebouw, dat onderdak biedt aan de firma WeWork – wereldwijd marktleider op het vlak van hoogtechnologische en vooruitstrevende coworkingspaces – dankt zijn naam aan de overvloedige natuurlijke lichtinval. En zonder twijfel ook aan de stijlvolle zinkbekleding op de riant beglaasde voor- en achtergevel, die sterk in het oog springt.

Ontoereikende verdiepingshoogtes, gebrekkig geïsoleerde gevels, tonnen asbest, beperkte buitenruimte …: het gebouw dat zich voordien op dit perceel bevond, voldeed niet langer aan de hedendaagse standaarden voor kantoorruimtes. Eigenaar Eaglestone besloot het dan ook integraal te slopen (inclusief funderingen) en te vervangen door een performante nieuwbouw, ontworpen door Art & Build Architect en opgetrokken door Ondernemingen Louis De Waele.

Het plaatsgebrek op de werf en de smalle Handelsstraat maakten het project behoorlijk complex.

 

Gelijkaardige oppervlakte, meer ruimte

“Het was de bedoeling om een gebouw met een gelijkaardige oppervlakte te realiseren, al moest er ook ruimte zijn voor een binnentuin. Voorts hebben we de bouwhoogte en de verdiepingsniveaus afgestemd op die van het naburige gebouw om ze in de toekomst desgewenst te kunnen samenvoegen. Tot slot hebben we een terras en een ‘derde gevel’ gecreëerd boven de lagere gebouwen”, vertelt Patrick Israël, architect en projectdirecteur bij Art & Build. “Het kwam er ook op aan om kwalitatieve ruimtes met een maximale natuurlijke lichtinval te creëren, die een grote flexibiliteit op het vlak van interieurinrichting toelieten.”

“Boven op een nieuwe fundering hebben we een gebouw met een traditionele structuur opgetrokken, bestaande uit twee ondergrondse en acht bovengrondse niveaus”, verduidelijkt Jonathan Schmit, werfleider bij Louis De Waele. “Het gaat om een balk-kolomstructuur met een centrale kern in premuren en betonwanden tot op de derde verdieping. De wanden op de bovenste verdiepingen zijn dan weer gerealiseerd in kalkzandsteen.”

De uitkragende voorgevel is bekleed met geperforeerde zink.

 

Daglicht en rode zink

Alle circulatieruimtes, dienstenzones en technische lokalen zijn ondergebracht in het centrale gedeelte van het gebouw. “Daardoor is er in alle kantoorruimtes sprake van een overvloedige natuurlijke lichtinval”, legt Patrick Israël uit. “Het gevelsysteem is zo ontworpen dat het de daglichttoetreding en de zichten maximaliseert, vooral aan de kant van de uiterst smalle Handelsstraat. De naam ‘Light On’ symboliseert de primaire doelstelling van het project: lichte, transparente en connectieve werkplekken creëren.”

De gordijngevels aan de voor- en achterzijde geven het gebouw een bijzondere aanblik. Jonathan Schmit: “Aan de achterzijde zijn de niet-beglaasde geveldelen bekleed met rode Pigmento®-zink-cassettes, een relatief nieuw en onuitgegeven product van VM Zinc, verankerd aan geïsoleerde houtplaten.” Een keuze die voortvloeit uit de ambitie om de stijging van de binnentemperatuur in de zomer te beperken. “Op de uitkragende voorgevel hebben we zinkplaten van hetzelfde merk aangebracht, met perforaties die een evolutief patroon creëren.”      

WeWork biedt hoogtechnologische en vooruitstrevende coworkingspaces aan.

 

Wijzigingen en bijkomende eisen

Gezien het plaatsgebrek op de werf, dat het boren van de funderingspalen en de stockage van bouwmaterialen quasi onmogelijk maakte, is het gebouw ‘just in time’ gerealiseerd. Voorts zijn er op vraag van WeWork nog heel wat lastminutewijzigingen doorgevoerd. “De ruwbouw was al gevorderd tot op de tweede verdieping toen we hoorden dat er nieuwe eisen waren”, herinnert Jonathan Schmit zich. “We moesten het aantal ventilatiegroepen en bijgevolg ook alle roosters en kanalen verdubbelen. Daarnaast moesten we het vermogen van de warmtepomp optrekken en alle deuren van de trappenhuizen vergroten om veilige evacuatieroutes te garanderen.”

BIM, lean planning en samenwerking

De ruwbouw moest volledig klaar zijn vooraleer de afwerking van start kon gaan. De inrichting (op maat van huurder WeWork) begon in augustus 2019 en het gebouw werd opgeleverd op 19 december 2019. Een knap resultaat als je weet dat de totale oppervlakte meer dan 6.000 m² bedraagt, met dank aan de lean planning, de toepassing van de BIM-methodiek en de uitstekende samenwerking tussen alle betrokken partijen. Patrick Israël: “Het project is volledig ‘herdacht’ tijdens de uitvoeringsfase, wat resulteerde in uiterst strakke deadlines. Toch hebben we deze uitdagende klus tot een goede einde gebracht en alle vooropgestelde doelen gehaald.”    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details