AZ Groninge Kortrijk
01:25
03-10-2018

AZ Groeninge | Kortrijk

Huis van Beweging combineert rijkelijke lichtinval met efficiënte zonwering

Achteraan op de site van het nieuwe AZ Groeninge in Kortrijk springt een bijzonder gebouw in het oog. Het ‘Huis van beweging’ staat niet alleen in letterlijke zin los van het ziekenhuis, maar ziet er ook helemaal anders uit. En dat was ook de bedoeling van de bouwheer. Het resultaat is een prachtig gerenoveerde hoeve, inclusief moderne uitbreiding met grote raampartijen tot boven de vijver.

AZ Groninge KortrijkEen bijkomend voordeel is dat het zicht naar buiten altijd intact blijft, zelfs wanneer de doekzonwering naar beneden is.

Het Huis van Beweging biedt plaats aan het brede behandelaanbod van de psychiatrie van AZ Groeninge. Het bevat alle faciliteiten om patiënten op weg te helpen om zich opnieuw te integreren in de maatschappij. In de nieuwbouwuitbreiding bij de gerenoveerde hoeve, een goed geïsoleerd gebouw met grote raampartijen, is een gezond en comfortabel binnenklimaat een cruciaal aandachtspunt. Om het risico op oververhitting te minimaliseren, is het uitgerust met screens. Die zorgen er mee voor dat het er gedurende de zomer niet ondraaglijk warm wordt.

AZ Groninge KortrijkScreens voor de grote raampartijen zorgen ervoor dat het er gedurende de zomer niet ondraaglijk warm wordt.

Combinatie doek en passerelles
“Zonwering was essentieel”, benadrukt architect Bert Dehullu. “Met een doek aan de buitenkant weer je de zon het efficiëntst, want zo krijgt ze zelfs niet de kans om het glas te bereiken en het interieur op te warmen. Anderzijds zorgt ook het stukje luifel via de passerelles mee voor de nodige zonwering aan de zuid- en westzijde. De combinatie van beide zorgt ervoor dat het ’s zomers niet te warm wordt binnen. Een belangrijke voorwaarde was wel dat we die Fixscreen-buitendoekzonwering – met doekkasten en zijgeleiders – op een subtiele manier in de architectuur van het gebouw konden integreren. Logisch als je weet dat men het gebouw op zijn beurt zo goed mogelijk wilde integreren in de natuurlijke omgeving. Ik denk dat we kunnen stellen dat dit twee keer uitstekend gelukt is.”

AZ Groninge KortrijkIn het Huis van Beweging is een gezond en comfortabel binnenklimaat een cruciaal aandachtspunt. 

Bevorderlijk voor privacy
Die ‘natuurlijke’ ‘touch’ komt ook helemaal terug in de opvallende houten gevelbekleding, die geïnspireerd is op het riet in de vijver waar het gebouw boven uitkraagt. “Zo verkregen we meteen een tweede ‘schil’ die de transparantie en de inkijk van buitenaf beperkt – geen overbodige luxe aangezien de gebruikers van het gebouw psychiatrische patiënten zijn. Andersom blijft het zicht naar buiten altijd intact, zelfs wanneer de doekzonwering naar beneden is”, aldus Bert Dehullu.

Tekst  Renson     |    Beeld DVO Photographic

Lees meer over: AZ Groeninge , kortrijk , ziekenhuis

Bouwen aan Vlaanderen partners

Van Huele