Platform voor de bouw
Balans tussen ruwe materialen en verfijnde afwerking
Het gebouw omvat een uitnodigende showroom, ruime kantoren en een grote productiehal. (Beeld: Kurt Descheemaeker)

Balans tussen ruwe materialen en verfijnde afwerking

De gloednieuwe hoofdzetel van De Clerck Ramen en Deuren in Sint-Gillis-Waas is een sterk staaltje industriebouw. Het ontwerp, groots in zijn eenvoud, valt op door zichtbare ruwbouwmaterialen en een nauwgezette afwerking. Glad zichtbeton en grote raampartijen stelen de show.

De nieuwbouw van De Clerck Ramen en Deuren omvat een uitnodigende showroom, ruime kantoren en een grote productiehal. Door de productie in eigen handen te houden, stelt het familiebedrijf zich flexibel op jegens zijn klanten. Beeuwsaert Construct stond in voor de ruwbouwstructuur van het nieuwe bedrijfsgebouw. Als specialist ter zake voorzag De Clerck zelf het schrijnwerk.

De opzet van deze industriebouw was om zoveel mogelijk ruwbouwmaterialen in het zicht te laten. “Het kantoor bestaat uit een staalstructuur met betongewelven. De muren zijn afgewerkt met zichtbeton”, vertelt Anita Garreyn, projectmanager bij Beeuwsaert Construct. ”Ook het steeldeckdak is deels zichtbaar van binnenuit, waardoor hier gekozen werd voor een zwarte kleur. Kom je binnen bij De Clerck via de ontvangstbalie, dan springt de imposante betonnen trap meteen in het oog. Daarnaast is een binnenpatio van 5×4 meter gecreëerd die op een unieke manier groen en licht binnenbrengt in de ruimte.”

De uitkraging met grote glaspartijen geeft het gebouw een indrukwekkende aanblik. (Beeld: Kurt Descheemaeker)

Beton steelt de show

De afwerking van de gevel verdiende de nodige aandacht. “Normaal gezien worden de geïsoleerde wanden in één stuk geleverd. Voor deze realisatie splitsten we de wanden op”, legt Anita Garreyn uit. “We plaatsten één paneel, isoleerden vervolgens de vide en plaatsten ten slotte het tweede paneel. Zo verkregen we zowel aan de binnen- als buitenkant een gladde betonlook.” De uitkraging met grote glaspartijen geeft het gebouw van De Clerck Ramen en Deuren een indrukwekkende aanblik. “Het was wel wat gepuzzel om deze zware constructie met dikke vloeropbouw te verwerken zonder dat die te veel ruimte innam. Het resultaat mag er zijn.”

Om tot de perfecte look te komen, werkten projectmanager, architect en bouwheer nauw samen. “De interactie verliep vlot. Voor ons was het een echte meerwaarde dat De Clerck over het nodige technische inzicht beschikt en zelf heel wat expertise aan de dag legt op het vlak van schrijnwerk. Die gedeelde bouwtechnische vakkennis leidde tot een indrukwekkend resultaat en vlotte samenwerking waarbij open communicatie centraal stond.”

Ongecompliceerd ontwerp

Wat materiaalkeuze en vormgeving betreft, is het ontwerp van WE-architects ongecompliceerd. Maar net in die eenvoud schuilt de grootsheid van het project volgens Anita Garreyn. “De hoge plafonds creëren een enorme openheid in het gebouw. Dat maakt de ruimtes imposant. De naadloze afwerking van de betonpanelen en de grote raampartijen geven het gebouw een strakke look. Ook de overkraging draagt bij tot een moderne uitstraling. Binnen word je verrast door de patio en de betonnen trap als eyecatcher. De doordachte interieurinrichting maakt het plaatje helemaal compleet. De Clerck vindt in zijn nieuwe gebouw de perfecte balans tussen ruwe materialen en een fijne afwerking. De oprit en parking met kasseien vormen een leuk detail. Je verwacht zo’n rustiek materiaal niet op deze site, maar het past hier toch verrassend goed.”

Beeuwsaert Construct begon in november 2021met de funderingswerken voor deze nieuwbouw. Een jaar later was De Clerck al verhuisd naar zijn nieuwe stek. “Alles is zeer vlot verlopen. We blikken vol trots en tevredenheid terug op dit geslaagde project.”  

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Dirk en Frederick De Clerck (Sint-Gillis-Waas)
  • Architect WE-architects (Sint-Gillis-Waas)
  • Hoofdaannemer(s) Beeuwsaert Construct (Ledegem)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details