Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Baronie, Brugge | Smakelijk kleurenpalet voor nieuwe chocoladefabriek

baronie-4334-kopieren

15 augustus 2019 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

De zachte diepbruine tint van een smeuïge chocoladereep en de gouden kleur van het knisperende papiertje waar ze minutieus in verpakt zit: je zou voor minder trek krijgen in een zoet tussendoortje. Het zijn net die kleuren die de architectuur van chocoladefabriek Baronie in Brugge domineren.

Enkele decennia na de bouw van de oorspronkelijke productiefaciliteit aan de Kolvestraat klopte Baronie Group opnieuw aan bij VK Architects & Engineers. Ditmaal voor een uitbreiding op dezelfde site. De wens: een ‘state of the art’ productieafdeling. Inclusief een nieuw kantoorgedeelte, personeelsruimtes en bezoekersfaciliteiten. Het was meteen ook het uitgelezen moment om de circulatiestromen op punt te zetten.

Nieuwe productieafdeling als kloppend hart

Achter de voorgevel van het nieuwbouwvolume bevinden zich het landschapskantoor, personeelsruimtes en een bezoekersgedeelte. De volledig nieuwe productieafdeling is ingericht aan de achterzijde van het complex. Ze bestaat uit drie zones en vormt de kern van het gebouw. Ze verbindt het bestaande gebouw als het ware met een nieuwe logistieke zone. Via een sluizensysteem doet de oude faciliteit dienst als opslagruimte voor moules en afgewerkte producten.

baronie-4246-kopieren

Vanaf de dubbelhoge ontvangsthal kunnen bezoekers een nieuwe belevingsroute volgen.

 

“We gingen voor één esthetische geheel”, zegt architect Michiel Devos. “Het nieuwe volume is bekleed met donkerbruine sandwichpanelen, een duidelijke knipoog naar de chocoladekleur. Die panelen hebben we doorgetrokken over de gevel van het bestaande gebouw. De kopse gordijngevel – de vroegere voorgevel – is quasi volledig dichtgemaakt en gaat zo helemaal op in de nieuwe oriëntatie van het gebouw. De inkom bevindt zich aan de langste zijde van het gebouw.” Die gevel aan de dwarsgelegen Peraltastraat vormt met zijn spel van open en gesloten vlakken het nieuwe uithangbord van de site.

Logische circulatiestroom voor elk publiek

Door de graduele groei was de flow in de verschillende afdelingen niet meer goed op elkaar afgestemd. Bij het ontwerp van de nieuwbouw werd dat dan ook meteen een van de prioriteiten. “Er zijn drie belangrijke circulatieroutes in het gebouw”, licht de architect toe. “Het productiepersoneel gaat via de kleedkamers, het sanitair en het hygiënisch sas naar de productiehal. En omgekeerd. De nieuwe refter sluit ook aan op die route. Een tweede circulatie- route leidt de bedienden naar de kantoorruimte. Tot slot is er ook sprake van een bezoekersroute.”

Met die route zet Baronie meer dan ooit in op de beleving van zijn gasten. Net zoals het personeel treden ze het gebouw binnen via de speelse inham in de gevel, die verwijst naar de gouden inleg van een chocoladeverpakking. De ontvangsthal zelf dient zich aan als een dubbelhoge ruimte. Van daaruit start een echte belevingsroute. Vanop de eerste verdieping krijgen de bezoekers inkijk in het labo, de productiehal en de verpakkingsruimte. Ze wandelen ook langs een moderne videoroom.

Vanuit een duurzame filosofie

Net als in andere projecten nam VK Architects & Engineers de duurzame gedachte mee in het ontwerp. Bij Baronie uit zich dat in een aansluiting op het warmtenet van de nabijgelegen verbrandingsoven. De fabriek wordt verwarmd via een stoomleiding. In de productieruimte is weliswaar een stookplaats aanwezig, maar die doet louter dienst als back-upmechanisme. Het voormalige gebouw is extra geïsoleerd. Tegelijk dragen de brandwerende tussenwanden in de nieuwe fabrieksruimte bij aan de minimalisering van het energieverbruik dankzij hun hoge isolatiewaarde.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details