Platform voor de bouw
BASF werkt samen met het BIM-project ‘SPHERE’ van de Europese Unie voor duurzaam bouwen

BASF werkt samen met het BIM-project ‘SPHERE’ van de Europese Unie voor duurzaam bouwen

  • Het SPHERE-project maakt gebruik van een digitale-tweelingplatform en is gericht op het verbeteren van de energie-efficiëntie van gebouwen
  • Innovatieve virtualisatietechnologie opent nieuwe mogelijkheden bij het ontwerp en beheer van gebouwen
  • Master Builders Solutions® als expert met de breedste BIM-portefeuille in de bouwchemicaliënindustrie

BASF is een partner van het SPHERE-project van de Europese Unie. Het project heeft tot doel een softwarematig digitale-tweelingplatform te ontwikkelen om de virtuele replicatie van gebouwen mogelijk te maken met het oog op de verhoging van hun energie-efficiëntie, de optimalisering van hun levenscyclus en de vermindering van de kosten. De ‘virtuele tweeling’ zal een breed scala aan gegevens over bouwmethoden, ontwerp, productie van bouwmaterialen, structuurelementen en het bouwproces bevatten. Aan het project is 7,4 miljoen euro aan EU-financiering toegewezen; het totale budget van het project bedraagt 12,8 miljoen euro.

Het nieuwe digitale-tweelingplatform is gebaseerd op Building Information Modeling (BIM). De bouwexperts van Master Builders Solutions®, BASF’s wereldwijde merk voor bouwchemicaliënoplossingen, beschikken over een uitgebreide expertise op het gebied van deze technologie: Begin dit jaar lanceerde Master Builders Solutions zijn Virtual Design and Construction Resource Center, bestaande uit een waaier aan digitale bronnen met betrekking tot BIM en een selectie van geschikte producten, specificaties en de verschillende toepassingen van zijn bouwproducten. “Voor ons vormen virtuele gebouwmodellen een belangrijke technologie voor het bedenken en ontwerpen van bouwwerken”, aldus Philipp Kley, Senior Vice President Construction Chemicals Europe bij BASF. “Wij willen innovatieve softwaretechnologieën gebruiken om een voortrekkersrol te spelen op het gebied van Industrie 4.0 in de bouwsector.” De BIM-portefeuille van Master Builders Solutions is de grootste in de bouwchemicaliënindustrie, met op dit moment meer dan 200 BIM-objecten en binnenkort meer dan 400 Revit-modellen uit 13 verschillende industriële segmenten. Dat is de expertise die BASF kan inbrengen in het SPHERE-project: “Wij ondersteunen dit EU-project graag met onze knowhow en werken samen met partners uit tien verschillende landen aan de ontwikkeling en verfijning van virtuele gebouwmodellen”, zegt Olivier Bayard, Regional Business Segment Manager Admixture Systems Europe bij BASF. “Zo willen we bijdragen aan het verhogen van de energie-efficiëntie van gebouwen en het verlagen van de kosten van bouwprojecten. Ontwerpers en eigenaars profiteren van een digitaal-tweelingmodel in alle projectfasen: van de planning en het ontwerp tot en met de bouw, het onderhoud en de sloop.”

EU-kaderprogramma Horizon 2020 voor onderzoek en innovatie
Naast BASF bestaat het SPHERE-consortium uit softwarespecialisten, architecten, ingenieurs en onderzoeks- en ontwikkelingscentra. Het project heeft financiering ontvangen van het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 van de Europese Unie in het kader van subsidieovereenkomst nr. 820805. Als EU-steunprogramma is Horizon 2020 gericht op het bevorderen van een op kennis en innovatie gebaseerde maatschappij en concurrerende economie in de hele EU en op het leveren van een bijdrage aan duurzame ontwikkeling.

SPHERE is een vierjarig Horizon 2020-project dat tot het najaar van 2022 loopt. Op basis van vier nieuwbouw- en renovatieprojecten in Italië, Finland, Oostenrijk en Nederland worden het digitale-tweelingplatform en zijn nieuwe softwaretools getest en ontwikkeld met het oog op verkoopbaarheid.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details