Platform voor de bouw
BE-CERT zet grote stap naar digitale dienstverlening en informatieverstrekking voor certificatie
Het nieuwe BE-CERT Extranet werd begin dit jaar geïntroduceerd en was meteen een schot in de roos.

BE-CERT zet grote stap naar digitale dienstverlening en informatieverstrekking voor certificatie

Bovendien is BE-CERT nauw betrokken bij de ontwikkeling van een algemeen Belgisch platform voor gecertificeerde producten, waarvan de eerste fase intussen uitgerold wordt. “Een grote stap vooruit, want alle productgegevens worden binnenkort op een zeer gebruiksvriendelijke manier online aangeboden”, vertelt directeur Caroline Ladang.

BE-CERT spitst zich niet alleen toe op de CE-markering, maar ook op de vrijwillige merken zoals het BENOR-merk.

“Bij BE-CERT spitsen we ons niet alleen toe op de CE-markering, maar ook op de vrijwillige merken zoals het BENOR-merk. In het kader daarvan kregen we van overheden en andere gebruikers al geruime tijd de vraag om veel meer informatie digitaal beschikbaar te stellen. Ook de communicatie met de producenten – de eigenlijke certificaathouders – was aan vernieuwing toe, want voordien verliep alles via de papieren weg. Als je weet dat we op jaarbasis meer dan tweeduizend certificaten aanmaken en verdelen, om ze nadien dan ook nog eens elk jaar te hernieuwen, dan is een digitaal platform geen overbodige luxe. Vandaar het idee om een nieuw Extranet te lanceren (https://extranet.be-cert.be), waar gebruikers snel en efficiënt allerhande info kunnen raadplegen en producenten hun (geactualiseerde) certificaten kunnen downloaden. Dit zorgt voor een kleinere administratieve last en een snellere, nauwkeurigere werking”, legt Caroline Ladang uit.

Op het nieuwe Extranet kunnen gebruikers snel en efficiënt allerlei info raadplegen en kunnen producenten hun (geactualiseerde) certificaten downloaden.

Handig, betrouwbaar en overzichtelijk

Het nieuwe BE-CERT Extranet werd begin dit jaar geïntroduceerd en was meteen een schot in de roos. “Architecten en aannemers kunnen bepaalde zaken nu op een betrouwbare manier natrekken en waardevolle informatie veel overzichtelijker raadplegen. Tot voor kort stelden we noodgedwongen pdf-lijsten op met gecertificeerde producten en certificaathouders. Dat was omslachtig, want voor elke kleine wijziging moesten we een nieuwe lijst opstellen en publiceren. De gegevens komen nu rechtstreeks uit onze databank, waardoor ze altijd online up-to-date zijn. Bovendien beschikt ons nieuwe Extranet over een handige zoekfunctie. Voorts zijn alle reglementen hier ook beschikbaar, gerangschikt per sector. De meerwaarde daarvan is zeker niet te onderschatten”, benadrukt Caroline Ladang, die tegelijk aangeeft dat er nog ruimte is voor optimalisatie. “Zo zijn de certificaten van producenten, die tot nog toe enkel te raadplegen waren via het ‘private gedeelte’, ook beschikbaar geworden voor het brede publiek, zoals in het buitenland al de norm is. In de toekomst zullen producenten via hun eigen account ook facturen en inspectieverslagen kunnen raadplegen. Het is alleszins de bedoeling dat de administratieve ‘flow’ die certificatie met zich meebrengt zo snel mogelijk volledig digitaal verloopt.”

Caroline Ladang: “Architecten en aannemers kunnen bepaalde zaken nu op een betrouwbare manier natrekken en waardevolle informatie veel overzichtelijker raadplegen.”

Overkoepelende databank

Het nieuwe Extranet was voor BE-CERT een ideale opstap naar het algemene Belgische platform voor gecertificeerde producten, dat eveneens in de loop van dit jaar tot ontwikkeling kwam. “Deze overkoepelende databank is voortgevloeid uit een samenwerking tussen BUCP en verschillende merkeigenaars, waaronder vzw BENOR, BUtgb en COPRO. Ook BE-CERT is bij het project betrokken en werkt er actief aan mee. Het doel: productinformatie via één enkel platform ter beschikking stellen van alle geïnteresseerden”, legt Caroline Ladang uit. “De gegevens zijn rechtstreeks afkomstig van de databanken van certificatie-instellingen en zijn dus te allen tijde actueel. Ook ons nieuwe Extranet wordt aangesloten op dit platform. Als gebruikers zoeken naar de producten van een bepaalde producent, krijgen ze meteen alle bijbehorende info te zien, ongeacht door welke certificatie-instelling de producten precies gecertificeerd zijn. Fase 1 – het verzamelen en beschikbaar maken van de gegevens van de betrokken certificatie-instellingen – wordt momenteel afgerond. In een tweede fase zullen we evolueren richting gepersonaliseerde informatie, waarbij bepaalde vertrouwelijke gegevens via beveiligde toegangen gegroepeerd worden voor een specifieke doelgroep. In de derde fase zullen we inzetten op praktische toepasbaarheid. Zo zullen alle gecertificeerde producten op termijn beschikbaar zijn als BIM-object. We hopen het Belgische certificatieplatform in 2021 helemaal op punt te kunnen stellen!”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details