Platform voor de bouw
BE-CERT zet grote stappen op het vlak van  digitalisering, circulariteit en kwaliteit
Stortklaar beton evolueert voortdurend en wordt alsmaar duurzamer. Ook BE-CERT springt mee op de kar.

BE-CERT zet grote stappen op het vlak van digitalisering, circulariteit en kwaliteit

Stilstaan is achteruitgaan, ook voor BE-CERT. Vandaar dat deze certificatie-instelling voor stortklaar beton, mortel en de bijbehorende grondstoffen sterk inzet op digitalisering, circulariteit en kwaliteit. Dat deze inspanningen hun vruchten afwerpen, blijkt uit de verdere uitbouw van het BE-CERT Extranet, het algemene Belgische platform voor gecertificeerde producten en het certificaat voor beton met gerecycleerde granulaten.

Informatie digitaal beschikbaar stellen: het is anno 2021 een absolute must. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat het BE-CERT Extranet een schot in de roos is. Architecten en aannemers kunnen er snel, efficiënt, betrouwbaar én overzichtelijk allerhande info raadplegen en producenten kunnen er hun (geactualiseerde) certificaten downloaden. “Een grote stap vooruit, want dit resulteert in een kleinere administratieve last en een snellere, nauwkeurigere werking”, zegt directeur Caroline Ladang. “De gegevens komen rechtstreeks uit onze databank, waardoor ze altijd online up-to-date zijn. Bovendien beschikt het Extranet van BE-CERT over een handige zoekfunctie. Voorts zijn ook alle reglementen er beschikbaar, gerangschikt per sector. Intussen blijven we ons Extranet verder ontwikkelen. Het is immers de bedoeling dat de administratieve ‘flow’ die certificatie met zich meebrengt zo snel mogelijk volledig digitaal verloopt.”

Het certificaat voor beton met gerecycleerde granulaten is een belangrijke stap richting circulariteit.

Belgisch certificatieplatform

Het Extranet was voor BE-CERT een ideale opstap naar het algemene Belgische platform voor gecertificeerde producten, dat in de loop van 2021 tot ontwikkeling kwam. “Deze overkoepelende databank vloeide voort uit een samenwerking tussen BUCP en verschillende merkeigenaars, waaronder vzw BENOR, BUtgb en COPRO. Ook verschillende certificatie-instellingen zoals BE-CERT zijn bij het project betrokken en werken er actief aan mee. Het doel: productinformatie via één enkel platform ter beschikking stellen van alle geïnteresseerden”, legt Caroline Ladang uit. “De gegevens zijn rechtstreeks afkomstig van de databanken van certificatie-
instellingen en zijn dus te allen tijde actueel. Ook ons performante Extranet wordt aangesloten op dit platform. Als gebruikers zoeken naar de producten van een bepaalde producent, krijgen ze meteen alle bijbehorende info te zien, ongeacht door welke certificatie-instelling de producten precies gecertificeerd zijn. We zullen in de toekomst ook inzetten op gepersonaliseerde informatie, waarbij bepaalde vertrouwelijke gegevens via beveiligde toegangen gegroepeerd worden voor een specifieke doelgroep. Bovendien zullen alle gecertificeerde producten op termijn beschikbaar zijn als BIM-object. Sinds dit jaar staat het Belgische certificatieplatform helemaal op punt!”

Inzetten op circulariteit

Last but not least is er het certificaat voor beton met gerecycleerde granulaten, dat zowel in een standaardversie (RS) als een duurzame versie (RD) verkrijgbaar is. “We hebben er samen met de sector, die zelf vragende partij was, jaren aan gewerkt en zijn dus volop mee op de trein van circulariteit gestapt”, zegt Certification Expert & Auditor Pascale De Kesel. “Helaas was de respons aanvankelijk aan de magere kant, allicht vanwege de beperkte beschikbaarheid van hoogwaardige granulaten. Het materiaal en zijn afkomst moeten namelijk heel goed gekend zijn. En het moet gescheiden gestockeerd worden, zodat hoogwaardige en minder hoogwaardige granulaten niet vermengd raken. Naar mijn gevoel is dat een struikelblok voor veel producenten. Jammer, want beton met gerecycleerde granulaten heeft onmiskenbaar veel voordelen. Zo moeten er minder natuurlijke granulaten aangeboord worden.” 

Het BE-CERT Extranet is een schot in de roos.

Logische stap

De bedrijven die reeds gecertificeerd zijn, zijn alvast overtuigd. “Als lid van Groen Beton en Green Partner for a Blue Planet willen we letterlijk ons hoogwaardig betonsteentje bijdragen aan een beter klimaat. Daarom streven we ernaar om duurzaam en zo milieuvriendelijk mogelijk beton te maken dat kwalitatief voldoet aan de geldende normen en eisen. Onze bedrijfswaarden ‘trots, voldoening, discipline, teamwork en flexibiliteit’ worden in dit verhaal mooi in de kijker gezet en hadden een belangrijk aandeel in de uitbreiding van ons BENOR-certificaat met de categorieën RS en RD”, vertelt Dino Henderickx van Degetec. Ook voor AC Materials was een certificaat voor beton met gerecycleerde granulaten een logische stap. “We zijn een van de marktleiders in deze sector en zijn steeds op zoek naar nieuwe kanalen om onze gerecycleerde materialen af te zetten. Het gebruik van A+-granulaten in BENOR-gecertificeerd stortklaar beton past perfect in onze strategie en uitbreiden naar RS was voor ons dan ook een logische stap in de uitbouw van onze product-catalogus”, aldus Johan Baeten. De Brabandere ziet de certificatie zelfs als een must: “Wij gaan voor 100 % circulair en kunnen de initiatieven om de betonnorm te ‘vergroenen’ alleen maar toejuichen. RS- en RD-beton is een must en wordt hopelijk de standaardeis in de nieuwe bestekken. Enkel op die manier gaan we duurzaam om met onze planeet en zijn beperkte grondstoffen”, besluit Pieter De Brabandere.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details