Platform voor de bouw
Overig

Beachvolleyhal blinkt uit in architectuur en duurzaamheid

SMAC LEUVEN 047kopie kopiëren
De bijzondere architectuur van de nieuwe beachvolleyhal springt meteen in het oog.

Tekst | Liesbeth Verhulst

Beeld | Pellikaan, Rob Hogeslag

22 juni 2021 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

Pellikaan was vanaf de ontwerpfase nauw betrokken bij deze Design & Build-opdracht en haalde alles uit de kast om aan de wensen van de KU Leuven te voldoen. Het familiebedrijf was met deze sporthal allerminst aan zijn proefstuk toe, want het is sinds jaar en dag gespecialiseerd in sportinfrastructuur en bouwde eerder al een topsporthal op de site van het Universitair Sportcentrum in Heverlee. Vlakbij staat nu ook de gloednieuwe beachvolleyhal te pronken, die plaats biedt aan een gelijkvloerse fitnessruimte van 1250 m² met de nodige kleedkamers en drie
beachvolleybalvelden en faciliteiten voor het Sportmedisch AdviesCentrum (SMAC) van de KU Leuven op de eerste verdieping. De fitness en het SMAC mogen gebruikt worden door alle leden van de KU Leuven en zijn er voornamelijk op gericht om topsporters een hoogstaande infrastructuur aan te bieden en hen optimaal voor te bereiden op hun favoriete discipline. Daarnaast werd de beachvolleyhal gebouwd om binnen afzienbare tijd medailles te winnen op Europees- en wereldniveau. 

Het gebouw biedt ook plaats aan een gelijkvloerse fitnessruimte van 1250 m2 met de nodige kleedkamers.

Technische uitdaging

De bijzondere architectuur, die naar een ontwerp van 360 architecten getypeerd wordt door omvangrijke hellende daken en een glazen gevel, springt meteen in het oog. Dit was voor Pellikaan dan ook geen alledaagse constructie. “De sporthal is opgebouwd uit een prefabbetonstructuur. De draagstructuur van de glazen gevel is in hout uitgevoerd, net zoals ook de hellende dakconstructie volledig door houten spanten wordt gedragen. De unieke dakbedekking is uitgevoerd in geanodiseerd aluminium”, aldus Guido Roovers, projectleider bij Pellikaan. “Tel daar nog de ruim 500 m3 zand bij, die we via een speciale spuittechniek hebben aangevoerd, en de zeer beperkte bouwruimte op de werf en je kan ervan op aan dat dit project een behoorlijke technische uitdaging was. Dankzij onze ruime ervaring met sportinfrastructuur hebben we deze complexe klus tot een goede einde kunnen brengen binnen de vooropgestelde timing.”

De draagstructuur van de glazen gevel is in hout uitgevoerd, net zoals ook de hellende dakconstructie volledig door houten spanten wordt gedragen.

Duurzaam

De beachvolleyhal is niet alleen het neusje van de zalm op architecturaal vlak. Ook op het gebied van duurzaamheid scoort ze hoog. “De KU Leuven heeft de ambitie om in haar nieuwe gebouwen niet langer met fossiele brandstoffen te werken en trekt voluit de kaart van hernieuwbare energie”, vertelt Eddy Vanden Heuvel, commercieel directeur bij
Pellikaan. “De beachvolleyhal is aangesloten op een BEO-veld voor de verwarming, de productie van sanitair warm water en passieve koeling, aangevuld met een warmtepomp voor de actieve koeling die nodig is in een sporthal en de productie van sanitair warm water. Met behulp van de innovatieve techniek van riothermie onttrekken we bovendien warmte aan het afvalwater. Dit alles resulteert in een zeer duurzaam gebouw. We zijn best fier op onze eerste ‘gasloze’ sporthal.”      

Voor de drie beachvolleybalvelden op de eerste verdieping werd ruim 500 m3 zand aangevoerd via een speciale spuittechniek.

Bouwteam

Naast de architectuur en de duurzaamheid van het gebouw, is er nog een belangrijke reden om deze sporthal een mooie referentie te noemen voor Pellikaan. Eddy Vanden Heuvel: “Omdat de gevraagde bouwtermijn zeer kort was en we snel moesten kunnen schakelen, hebben we ervoor gekozen om de sporthal uit te voeren in bouwteam, samen met de KU Leuven, 360 architecten en de studiebureaus Studie10 (stabiliteit) en boydens engineering (technieken). Heel de constructie werd vooraf gemodelleerd in BIM. Alle elementen van het bouwproces zijn in nauw overleg met de bouwpartners geoptimaliseerd om aan de eisen van de klant te voldoen, binnen het gevraagde budget. Een plan van een architect mag nog zo mooi zijn: als het budget overschreden wordt, heeft een opdrachtgever er niets aan. Dankzij onze ervaring met sportinfrastructuur kunnen wij waar nodig oplossingen aanreiken. Zo was de bijzondere dakconstructie in dit project enorm kostenbepalend, maar ook wij zagen er de architecturale meerwaarde van in. Daarom zijn we samen met de bouwpartners op zoek gegaan naar een geschikte uitvoeringsmethode. Op die manier zijn we bijvoorbeeld tot de keuze van de aluminium dakbedekking gekomen, die prijstechnisch zeer interessant was. Daarnaast staat of valt alles met de efficiëntie op de werf. We zijn vertrokken van een maximale prefabricatie om de bouwtermijn zo kort mogelijk te houden en daar zijn we goed in geslaagd. De Leuvense beachvolleyhal is een treffende illustratie van onze werkwijze. We zijn veel meer dan een aannemer en denken mee met de klant in elke stap van het bouwproces om tot het best mogelijke resultaat te komen.”    

TECHNISCHE FICHE

Bouwheer  
KU Leuven

Architect  
360 architecten (Gent)

Hoofdaannemer(s)  
Pellikaan Bouwbedrijf (Zaventem)

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details