Platform voor de bouw
Bedrijfspresentatie, Renotec | Restaureren en meedenken

Bedrijfspresentatie, Renotec | Restaureren en meedenken

Een van de zes divisies van renovatiebedrijf Renotec (Geel) legt zich niet alleen toe op de restauratie van bouwkundig erfgoed, maar ook op de (her)bestemming daarvan na restauratie. Ze heet dan ook toepasselijk ‘restauraties en herbestemmingen’. Een vak apart, zo blijkt …

De voorbije twintig jaar is de aandacht van de Vlaamse overheid voor het bouwkundig erfgoed sterk toegenomen. Dat leidde tot meer en beter behoud van de oorspronkelijke architectuur. In een verder verleden werd er meer gesloopt. Maar die aandacht en de strengere beschermende regelgeving leidden tot een nieuw probleem: je kan niet van elk erfgoedgebouw een museum of een horecazaak maken, terwijl het niet vanzelfsprekend is om oude architectuur te combineren met een rendabele hedendaagse bestemming. Vooral voor privé-eigenaars weegt die rendabiliteit door.

Visies

“Daarom maken wij er een erezaak van om ook mee te denken over mogelijke bestemmingen”, zegt Sofie De Deckere, directeur van de afdeling restauraties en herbestemmingen. “Dat kunnen we omdat we niet alleen de nodige competenties voor de bouwkundige niches in huis hebben, maar ook al veel ervaring opbouwden met de erfgoedvisies van de Vlaamse, de Brusselse en de lokale overheden. Dankzij ons opgebouwd netwerk slaagden we er ook al meermaals in om een eigenaar in contact te brengen met een mogelijke exploitant. Daarom mikken we graag op zulke opdrachten.”

Dit woonhuis stond oorspronkelijk in Poperinge. In openluchtmuseum Bokrijk is het een voorbeeld van een traditionele ‘pure’ restauratie. Die weerspiegelt de toestand op een specifiek moment in het verleden. Doordat het deel uitmaakt van het openluchtmuseum, zijn hedendaagse toevoegingen overbodig.

Expertise maximaal valoriseren

“Om onze expertise maximaal te valoriseren, is het van belang dat we al in een vroege fase bij projecten betrokken worden – liefst als deel van een bouwteam of een vergelijkbare formule, waarbij we meteen rond de tafel kunnen zitten met de architect en de eigenaar”, stelt De Deckere. Ook intern functioneren de medewerkers van Renotec als een team. “Onze afdeling telt ongeveer vijftig projectleiders met een achtergrond van architect of ingenieur en 150 arbeiders, die zich elk een of meer specifieke competenties hebben eigengemaakt. Het gaat onder meer om smeden, schrijnwerkers, steenkappers, beeld- en meubelrestaurateurs en glas-in-loodspecialisten. Die kunnen in het geval van eventuele problemen altijd bij elkaar te rade gaan. We streven er overigens naar om zo veel mogelijk competenties te bundelen in eigen huis.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details