Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Bekroond hoofdkantoor combineert uitstraling met beleving

TVHFacilityHub-1
‘The Hub’ is een parel van een hoofdkantoor, waarmee TVH onlangs de Facility Award 2022 won.

Tekst | Geoffrey Sabbe

Beeld | TVH

4 juli 2022 Leestijd 27 minuten

Deel dit artikel

Door een sterke groei en plaatsgebrek startte TVH in 2019 met de uitbreiding van zijn hoofdzetel in Waregem. De specialist in onderdelen voor heftrucks en andere werkvoertuigen liet ‘The Hub’ bouwen: een parel van een hoofdkantoor waarmee TVH onlangs de Facility Award 2022 won. Paradepaardje is het TVH Experience Center, een interactief bezoekerscentrum van liefst 1.500 vierkante meter dat op een originele manier toont waar de onderneming voor staat.  

Met vijfduizend medewerkers wereldwijd, waarvan de helft in België, blijft TVH nog elk jaar groeien. Wat in 1969 startte als een herstellingsbedrijf voor landbouwmachines en heftrucks is vandaag een wereldspeler met 81 vestigingen en 46 miljoen onderdelen voor material handling, industriële voertuigen en bouw- en landbouwmachines. En daar stopt het niet, want voor Waregem is TVH alweer op zoek naar 250 nieuwe personeelsleden. 

Om hen voldoende ruimte en comfort te kunnen bieden, broedde TVH al in 2017 op plannen voor een kantooruitbreiding. Maar dat was niet het enige doel. “In ons nieuwe gebouw wilden we ook beter duidelijk maken wat TVH doet”, zegt Luc Rasschaert, Director Facilities bij TVH. “Waarvoor kan je bij TVH terecht? Hoe kunnen we helpen? Ten derde wilden we ook iets creëren dat na een jarenlange groei paste bij de schaal van ons bedrijf. Een gebouw waar medewerkers, klanten, leveranciers en bezoekers op de juiste manier worden ontvangen.”

Voorhangstructuur met looproosters. (Beeld: Marc Velleman)

Op één lijn met bestaande kantoren

Het resultaat werd ‘The Hub’, een gloednieuw hoofdkantoor van 13.000 vierkante meter dat in maart 2022 zijn deuren opende. Om zijn nieuwe visitekaartje te realiseren, werkte TVH onder meer samen met aannemer Alheembouw, studiebureau BM Engineering en het Kortrijkse architecten-bureau DBG, dat voor TVH eerder al een automatisch hoogstapelmagazijn van 30.000 vierkante meter ontwierp. 

De ontwikkeling van het nieuwe hoofdkantoor vergde uitgekiend denkwerk. Al werd vrij snel duidelijk dat het nieuwe gebouw in het verlengde van de bestaande kantoren moest liggen. Op die manier verliep de interne circulatie tussen de Brabantstraat en E17 op één lijn. “Toch bleef het een uitdaging om alle diverse functies te verenigen”, zegt architect Dries Goesaert, die samen met Bruno D’hondt en Xavier Beyens architectenbureau DBG leidt. “Het bedrijfsrestaurant wordt bijvoorbeeld ook voor meetings gebruikt. De afzuiging en de positionering van de keuken waren cruciaal, zodat er tijdens vergaderingen geen etensgeuren aanwezig zijn.”

Eyecatcher in de inkomhal is een imposante betonnen wenteltrap van 16,35 meter hoog en met een gewicht van 160 ton. Hij telt liefst 81 treden.

Imposante wenteltrap 

Het gebouwd werd opgedeeld in drie grote volumes. Op de benedenverdieping zijn alle ruimtes op de bezoekers gericht. Vanaf de bezoekersparking stappen de gasten naar een overdekte galerij. “Via de beglaasde gevels hebben ze maximale interactie met wat zich binnen afspeelt”, legt de architect uit. 

Eyecatcher in de inkomhal is een imposante betonnen wenteltrap van 16,35 meter hoog en met een gewicht van 160 ton. Hij telt liefst 81 treden. “De trap verbindt de drie verdiepingen met elkaar. We wilden niet dat de bezoekers via een donkere traphal naar boven moesten. Het was een uitdaging voor aannemer Alheembouw, want de trap werd ter plaatse in het gebouw gestort en er kwam heel wat manueel werk aan te pas. Het was een project op zich, dat maanden voorbereiding vergde.”      

“In ons nieuwe gebouw wilden we ook beter duidelijk maken wat TVH doet”, zegt Luc Rasschaert, Director Facilities bij TVH.

Virtuele heftruck 

Ook het andere paradepaardje van het nieuwe hoofdkantoor springt meteen in het oog: het TVH Experience Center. Om duidelijk te maken wat TVH doet, trok het bedrijf vooral de digitale kaart. Een interactief centrum van 1.500 vierkante meter maakt bezoekers, klanten en leveranciers, maar ook scholen en verenigingen wegwijs in de geschiedenis, werkwijze, het aanbod en de diensten van TVH. Ze kunnen ook games spelen of hun rijvaardigheid testen met een virtuele heftruck in een magazijn. “We hebben het TVH Experience Center opgedeeld in zones”, zegt Luc Rasschaert. “Zo is er een geschiedeniszone waar onder andere Paul Thermote het verhaal van TVH vertelt, een productiezone waar we zowel op een interactieve als fysieke manier de onderdelen tonen die we verkopen en een servicezone met de diensten die we aanbieden, zoals onze rebuild en elektronicaworkshop.”

Het vlotte verloop van de logistieke activiteiten van TVH is cruciaal. “Dat is heel belangrijk voor ons. We hebben dat gegeven sterk ontwikkeld en geautomatiseerd. Klanten kunnen bijvoorbeeld tot 18 uur onderdelen bestellen en de dag nadien worden ze al geleverd.” Tot slot is er ook een hr-zone. Daar zijn onder meer testimonials van werknemers te zien. “Ze vertellen hun verhaal op een manier die aanspreekt. Bezoekers kunnen vacatures raadplegen en sollicitaties doen”, aldus de Director Facilities.      

Bedrijfsrestaurant dat hele dag bruist

En dat is nog niet alles. Eveneens aanwezig op de benedenverdieping: een ‘echt’ auditorium voor een tweehonderdtal personen. “Dat wordt zeer vaak gebruikt voor interne en externe opleidingen”, zegt Dries Goesaert. “We kozen niet voor aparte stoeltjes, maar voor grote, gebogen banken. Dat zorgt voor flexibiliteit: als het druk is, kunnen de gasten dichter bij elkaar zitten.” 

Een meeting center met geavanceerde vergaderzalen, technische ruimtes, kleedkamers, douches en een grote keuken, waar het eten voor het bedrijfsrestaurant wordt klaargemaakt, maken het gelijkvloers af. “Het restaurant zelf bevindt zich op de eerste verdieping”, zegt Goesaert. “De keuken hebben we beneden gehouden, omdat daar de goederen worden aangeleverd via de laad- en loszone bij de straat. Het eten wordt via een lift naar boven gebracht. Bij het restaurant is nog een tweede keuken voor de afwas voorzien.”

Eveneens aanwezig op de benedenverdieping: een ‘echt’ auditorium voor een tweehonderdtal personen.

Het nagelnieuwe restaurant heeft een ingesloten, zonnig terras en biedt uitzicht op het landschap. Er is binnen plaats voor 350 eters of duizend ‘passages’. “Het is geen typische refter. Zo is er een loungegedeelte, staan er ‘tables d’amis’, is er een hoek voor lunchmeetings ingericht en zijn er nog andere, aparte hoeken. Er zijn ook projectiemogelijkheden voor bijvoorbeeld videoconferenties.” Luc Rasschaert ziet er nu al de meerwaarde van in: “Het restaurant wordt ook buiten de middaguren nuttig gebruikt. Het is een ruimte die leeft van ‘s morgens tot ‘s avonds. Het is een ruime omgeving waarin je kan ontsnappen aan het dagelijkse ritme.”      

Het nagelnieuwe restaurant heeft een ingesloten, zonnig terras en biedt uitzicht op het landschap.

Kantoren als uithangbord 

Op de eerste verdieping is ook de verbinding met de oude kantoren tot stand gebracht. Het architectenbureau ontwierp een passerelle van 4 meter breed en 50 meter lang die deels langs het gebouw loopt, richting de voormalige receptie. “Een belangrijk, logisch element, bijna onontbeerlijk”, zegt Goesaert.

Voor het overige bestaat de eerste verdieping naast het restaurant vooral uit kantoren die gericht zijn op gebruikscomfort. Dat is ook volledig het geval op de tweede en derde verdieping. Het kantoorplateau is 20 meter breed en 90 meter lang. De volledig beglaasde gevel zorgt voor lichtinval en een aangename beleving. Ook met de klimatisatie – altijd verse lucht –
en akoestiek werd rekening gehouden. “De kantoren moeten een uithangbord zijn voor nieuwe medewerkers. Er is een variatie aan landschapskantoren, vaste vergaderzalen, focuswerkplaatsen, flexdesks, eilanden voor vier personen enzovoort. We hebben rekening gehouden met de toekomst en voor flexibiliteit gezorgd. Om de 4 meter kan in de gevel een wand worden aangesloten, zodat er later van grotere ruimtes nog kleinere kantoren kunnen worden gemaakt”, besluit de architect. 

Het resultaat bleef niet onopgemerkt. ‘The Hub’ werd in mei 2022 door Belfa bekroond tot meest innovatieve facilitaire project in België. Het won de Facility Award 2022 van de vakjury in de categorie ‘Project of the Year’. TVH haalde het daarmee van zes andere genomineerde bedrijven.    

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer TVH (Waregem)
  • Architect Architectenbureau DBG (Kortrijk)
  • Hoofdaannemer(s) Alheembouw (Staden)

J. Hermans & Co – Buitenschrijnwerk

Familiebedrijf J. Hermans & Co uit Tienen plaatste het buitenschrijnwerk van het TVH-kantoor. “Het bestaat uit beglaasde gordijngevels, een lichtstraat, traditionele ramen en een voorhangstructuur met looproosters”, zegt projectleider Marc Velleman. “J. Hermans & Co voerde ook het studiewerk uit. Het project kadert in de tendens van hoge gevels met grote glasvlakken die bij TVH tot 2.850 kilogram wegen. De knowhow en montage zijn cruciaal.” Het klassieke schrijnwerk werd uitgevoerd in Reynaers Masterline 8, de aluminium gevelprofielen in Reynaers CW50. “De slanke profielen doen de strakke gevel volledig tot zijn recht komen. Zonder afbreuk te doen aan het schitterende ontwerp en de strenge EPB-eisen”, zegt Velleman. De 4.700 vierkante meter beglazing bestaat, naargelang de zonoriëntatie, uit Advanced 1.0 en Vision 50. De niet-doorzichtige glaspanelen zijn uitgevoerd in gehard dubbelglas met een donkergrijze email. J. Hermans & Co is sinds 1921 gespecialiseerd in glazen constructies. “Vooral in meer uitdagende gordijngevels. We zijn ook distributeur van Kalwall-gevelelementen en Svalson-guillotineramen.” 

Beeld: Marc Velleman
+

Climadrill – BEO-veld

Het hoofdkantoor van TVH is klaar voor de toekomst dankzij een BEO-veld van 9.000 lopende meter aardwarmtewisselaars,
verspreid over 3.600 vierkante meter onder de parking van TVH. “De ‘Bodem Energie Opslag’ fungeert als geothermische bron voor de verwarming van het kantoor tijdens de winter, en dat op een heel energiezuinige manier. Gedurende de zomer levert diezelfde bron dan weer gratis koeling”, zegt Jonas Vercruysse van Climadrill, het bedrijf dat het BEO-veld aanlegde. “We voerden 150 boringen van 60 meter diep uit. De boorgaten zijn verbonden met twee collectorputten, die op hun beurt verbonden zijn met de technische ruimte met warmtepompen.” 

Climadrill, dat nauw samenwerkt met aannemers, studiebureaus en architecten, stevent dit jaar af op tweehonderd projecten, goed voor zo’n 162.000 geboorde aardwarmtewisselaars. BEO-velden zitten door de huidige energiesituatie enorm in de lift. “De techniek
heeft een grote positieve impact op de toekomstige waarde van gebouwen”, aldus Jonas Vercruysse. Met zijn team leidde hij
Climadrill in drie jaar tijd naar de top in België. “We beschikken over vijf boortorens en investeren in vijf extra boortorens. Daarmee willen we een leidende rol vervullen en ons steentje bijdragen aan de maatschappelijke transitie richting duurzame verwarming en energiezuinige koeling.” 

+

Omer Deloof – HVAC en sanitair

De ideale klimaatregeling in het hoofdkantoor van TVH is het werk van Omer Deloof uit Aalter. Het ervaren installatiebedrijf voerde al tal van projecten uit in de zorgsector, maar is ook erg actief in de industriebouw. “Bij TVH namen we de HVAC- en sanitaire installaties voor onze rekening”, zegt projectleider Jan De Breuck. “In de technische ruimte in de kelder sloten we twee water-waterwarmtepompen van 125 kilowatt aan op het BEO-veld. Via een platenwisselaar verspreidt de koude van het BEO-veld zich tijdens de zomer naar 350 koelbalken die we in het gebouw installeerden.” 

Voor Omer Deloof lag daar de grootste uitdaging. “80 % van het gebouw heeft geen vals plafond. De koelbalken zijn door hun lengte van 3 meter vrij zichtbaar. We hebben de installatie toch esthetisch kunnen opbouwen door er vaste panelen aan te monteren, zodat het eilanden aan het plafond zijn.”

Omer Deloof installeerde op het dak nog twee lucht-waterwarmte-pompen die voor extra capaciteit en ijswater van 8 °C zorgen. Verspreid over de diverse ruimtes in het kantoor kwamen CO2-sensoren en temperatuurregelaars. “Op basis van de gemeten CO2-waarden wordt er meer of minder lucht aangevoerd”, zegt De Breuck. “Daarnaast deden we nog tal van andere opdrachten zoals de keukenventilatie. Daar gebeurt de aanvoer van verse lucht via de dampkappen.” 

+

Prefabbeton met hele hoge afwerkingsgraad

Het hoofdkantoor van TVH is het resultaat van een alweer vruchtbare samenwerking tussen hoofdaannemer Alheembouw en zijn partner Valcke Prefab Beton. Het Ieperse bouwbedrijf leverde vanop een beperkte werfzone een prefabbetonstructuur met een hele hoge afwerkingsgraad af.  

Tekst Geoffrey Sabbe    |    Beeld Alheembouw

Door de vellingen van de zichtbare elementen weg te laten ontstonden mooie, rechte hoeken.

“De klant en de architect hadden zeer hoge eisen voor de afwerkingsgraad”, zegt Bert Loyson, projectleider bij Valcke Prefab Beton. “Dat kwam omdat er vrij veel van de prefabbetonstructuur van het kantoorgebouw zichtbaar blijft. Op hun vraag hebben we de vellingen van de zichtbare elementen weggelaten. De structuur bestaat daardoor uit mooie, rechte hoeken.” 

Valcke Prefab Beton ontwierp, produceerde, leverde en plaatste in opdracht van Alheembouw kolommen, klassieke balken, spanbetonbalken en holle gewelven met een overspanning van 12 meter. Het voorzag ook 1.830 vierkante meter extern bestelde TT-elementen met een overspanning tot 15,5 meter. “Die zorgen voor zeer mooie, brede ruimtes”, aldus Bert Loyson. 

De betonnen wenteltrap in de inkomzone is een bouwtechnisch huzarenstukje.

Uitdagende montage op kleine werfzone

Ook bij de montage op de werf toonde Valcke Prefab Beton zijn expertise. Het bouwbedrijf uit Vlamertinge was in Waregem simultaan aan de slag met Alheembouw, waardoor er vrij veel interferentie was. De hoofdaannemer trok vijf ter plaatse gestorte lift- en trappenkernen op. “Een correcte planning en communicatie waren cruciaal om het project vlot te laten verlopen”, zegt Bert Loyson. “De montage deden we vanop de bestaande parking met een beperkte werfzone. Best uitdagend, want een groot deel van het gebouw was onderkelderd.”

Valcke Prefab Beton werkte het omvangrijke project op korte termijn af met drie mobiele rupskranen en twee montageploegen. Naast kantoorgebouwen is Valcke Prefab Beton ook gespecialiseerd in productiehallen, logistieke gebouwen, bedrijvencentra, winkelruimtes en toonzalen. “In samenspraak met de klant en architect streven we naar het perfecte bouwsysteem: functioneel, onderhoudsvriendelijk, brandveilig en tot in de puntjes afgewerkt.”    

+

Bronbemaling voor uitdagende grond

G.Smeyers is een gespecialiseerde onderaannemer in bronbemalingstechnieken, geothermie en waterwinning. De inhouse studiedienst helpt bij de keuze van de bemalingsinstallatie, het onderzoek naar mogelijke schadelijke invloeden van bemaling op de omgeving en de aanvraag van bemalingsvergunningen. Zo bieden ze klanten van a tot z oplossingen en ondersteuning voor hun projecten. In opdracht van Stadsbader voerde G.Smeyers ook de bemalingswerken voor de bouw van het nieuwe hoofdkantoor van THV en de bijbehorende omgevingsaanleg uit. 

Tekst Stephanie Demasure    |    Beeld G.Smeyers

Het team van G.Smeyers plaatste een cirkelvormige bemaling rond het uit te graven ondergrondse niveau.

De ontgraving van de ondergrondse parking moest beneden de grond-waterstand uitgevoerd worden. Daarvoor plaatste het team van G.Smeyers een cirkelvormige bemaling rond het uit te graven ondergrondse niveau. In een tweede fase plaatsten ze bijkomende bemaling voor de liftputten. Al het opgepompte grondwater werd in open water langs de E17 geloosd. Debieten werden gemeten en de bemalingsinstallatie werd uitgerust met de nodige alarmeringen om tijdig te kunnen ingrijpen bij calamiteiten.  

Specifieke ondergrond, specifieke uitdagingen

De toplaag van doorlatend materiaal met daaronder een minder doorlatend leempakket vroeg om een aangepaste bemaling. Ook bovenaan moest water gecapteerd worden. Voor die specifieke ondergrond werden verticale filters geplaatst met een filterelement dat tot boven werd opgetrokken. Bijkomend werden alle verticale boringen omstort met een goed drainerend zandpakket. 

Alle boringen kregen een verruimd boorgat om zoveel mogelijk opname-capaciteit te genereren in het onderliggende, minder doorlatende materiaal. Door de omvang van de werf en de diepte van de filters viel de keuze op boor-installaties die in één beweging boringen tot 10 meter diepte kunnen uitvoeren. Zo werd probleemloos een groot ondergronds volume droog ontgraven. 

De ontgraving van de ondergrondse parking moest beneden de grondwaterstand uitgevoerd worden.

Bufferbekken op site

Onlangs startte ook de constructie van een groot bufferbekken. Doorheen het 200 meter lange aan te leggen bekken loopt een bestaande rioleringsleiding die in eerste instantie omgelegd moet worden. Hiervoor plaatste G.Smeyers automatisch gestuurde bemaling. Door de pompen automatisch te sturen, wordt het grondwater niet nodeloos diep afgepompt. Dat houdt zowel rekening met de grondwaterproblematiek als het energieverbruik. Na de omlegging van de bestaande riolering wordt de bemaling uitgebreid voor de effectieve aanleg van het grote bufferbekken.    

+

Kwalitatief hoogstaande inrichting voor nieuw hoofdkantoor

Langs de Brabantstraat in Waregem word je meteen weggeblazen door de imposante gevel van TVH’s nieuwe hoofdkwartier. Voor een aangename werkomgeving is een verfijnde interieurafwerking natuurlijk onontbeerlijk. Een kolfje naar de hand van De Laere Decor.

“TVH was een totaalproject”, zegt zaakvoerder Tarcis De Laere. “We voorzagen de volledige afwerking, van vloer tot plafond.” De Laere Decor stond in voor onder meer het houten schrijnwerk en maatmeubilair. Daarnaast plaatste het verschillende types deuren, vaste, beglaasde en mobiele wanden en de gordijnen. “De akoestische prestaties waren een belangrijk aandachtspunt in dit project. Geluidsabsorberende materialen dragen aanzienlijk bij aan het comfort.” Daarnaast stond ook duurzaamheid centraal. Om een natuurlijke uitstraling te verkrijgen, is er gekozen voor fineer. 

Geluidsabsorberend materiaal speelt een grote rol in een aangename werkomgeving.

Ervaren familiebedrijf

Al meer dan dertig jaar staat het West-Vlaamse familiebedrijf De Laere Decor paraat voor private en kantoorinrichtingen. Tarcis De Laere: “We willen altijd meedenken met de architect en de klant en volgen ieder project van a tot z op. De combinatie
van vakkennis en creativiteit levert realisaties op waar iedereen trots op kan zijn. We zijn meer dan tevreden dat we een mooi resultaat voor TVH mogen toevoegen aan ons palmares.”    

Ecologie was een essentiële pijler bij de materiaalkeuze voor het interieur.
+
Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details