Platform voor de bouw
Beleving staat voorop in nieuwe school in groene omgeving
De quasi onderhoudsvrije constructie bestaat uit ter plaatse gestort beton, een gevoegde bakstenen gevel, betonnen dorpels, geprefabriceerde betonnen luifels, aluminium buitenschrijnwerk en EPDM-dakdichting.

Beleving staat voorop in nieuwe school in groene omgeving

Na meer dan tien jaar verblijf in vooral modulaire units heeft freinetschool De Pientere Piste van het Vlaamse Gemeenschapsonderwijs (GO!) haar intrek genomen in een gloednieuw gebouw, in de vertrouwde omgeving van het Rivierenhof en Park Groot Schijn in Deurne. De nieuwbouw biedt plaats aan 192 kleuters (twee leefgroepen) en de lagere school met 288 leerlingen (drie leefgroepen).

Eerder was de school, die pas in 2010 was opgericht, aan de overkant van de straat gevestigd. Daar werd het straatbeeld vroeger gedomineerd door een artificiële skipiste, waarop de school zich inspireerde bij haar eigen naamkeuze. De nieuwe vestiging ligt tussen de Ruggeveldlaan, de campus van een bestaande CVO-school voor volwassenenvorming en de Parkweg, de centrale fietsers- en voetgangersas van het Rivierenhof. Dit brengt met zich mee dat ze langs drie kanten bereikbaar is, grotendeels via wegen voor zachte gebruikers.

Het bouwteam – een combinatie rond Areal Architecten en de aannemers Hooyberghs en Brebuild – haalde de opdracht binnen via een Design & Build-mededingingsformule. De landschappelijke uitgangspunten van het masterplan Park Groot Schijn, een concept opgebouwd rond ‘groene kamers,’ zijn doorgetrokken naar de schoolcampus. Die is opgevat als een van de parkkamers. Het ontwerp is ook helemaal afgestemd op de specifieke filosofie van de freinetscholen.

De luifel loopt door rondom het gebouw.

Pientere luifel

De groene omgeving was er al, maar ook de buitenruimte van de school zelf en de architectuur stimuleren zelfstandige en coöperatieve verkenningen. Kenmerkend is de betonnen luifel rondom de hele constructie. Deze zorgt zowel voor tempering van de zonne-inval als beschutting tegen de regen en fungeert als een balkon voor de gebruikers van de eerste verdieping. De kinderen bereiken het balkon en de overdekte buitenterrassen op de verdiepingen via brede, beschutte buitentrappen aan de voor- en achtergevel.

Vlak voorbij deze trappen is een omkleedruimte georganiseerd. Daar vervangen de kinderen hun buitenschoeisel door pantoffels. Directrice Judith Cort-houts liet zich hiervoor inspireren tijdens een reis naar Japan. Intussen lijkt het ook hier navolging te krijgen. Binnen is ook een trappenpartij gecreëerd. Die wordt geflankeerd door een glijbaan voor jong en oud.

Het dakniveau kreeg een stevig groen accent.

Metselwerk met kleuraccenten

Samen met de luifel geeft het geweven gevelmetselwerk met afgeronde hoeken ter hoogte van de toegangen de gevels een uitgesproken herkenbare aanblik. Om ze verder te verlevendigen en kleur te geven, zijn ze gebouwd met bakstenen met geëngobeerde koppen. “Aanvankelijk wilden we stenen laten uitspringen, maar na overleg hebben we ze allemaal in hetzelfde vlak laten metselen”, licht architect Kristof Van Loy (Areal) toe. “Het risico bestond dat avontuurlijk aangelegde kinderen via de koppen de muren zouden beklimmen.”

Sfeer en beleving

Voor de kleinste kleuters is de gelijkvloerse verdieping gereserveerd, in rechtstreekse verbinding met de speelplaats en in nauwe verbinding met de polyvalente zaal. Op de eerste en de tweede verdieping biedt het compacte plan per niveau plaats aan twee leefgroepen. “Elke groep beschikt over vier eigen plekken om de dag aan te vatten en af te sluiten. Twee omsloten, maar toch doorwaadbare volumes zorgen voor een besloten sfeer en waar nodig voor privacy tegenover de naburige ruimtes. Het materialenpalet binnen de leefgroepen is bewust sober gehouden. Een keramische variant op de marmercomposiettegel maakte budgettaire ruimte vrij om het meubilair stootvast uit te voeren, inclusief houtafwerking.

Op de verdiepingen vormen – naast de omsloten buitenruimte – een grote polyvalente zaal, een bibliotheek en een voordrachtruimte het instrumentarium om de leefgroepen te ontluchten. “Ze maken het ook mogelijk om de school te beleven buiten de leefgroepen en deze ten volle te ontdekken en te benutten”, aldus Van Loy.    

Bekaert – Lintvoegwapening

Om te voorkomen dat spanningen in gevelmetselwerk tot scheuren zouden leiden, kan er vooraf een dilatatieplan worden opgesteld. Voor De Pientere Piste stelde Bekaert (Zwevegem) niet alleen dit plan op, maar leverde het ook het materiaal voor de praktische uitvoering. “We bieden hiervoor onze Murfor® Compact-lintvoegwapening aan, een reeks oplossingen voor alle metselwerken. Elk product is speciaal ontwikkeld voor een specifieke toepassing”, legt accountmanager Christian Vanneste uit. “Hiervoor zijn 82 rollen van het type Murfor® Compact E-35 geleverd.” Murfor® Compact bestaat uit een weefsel van staalkabels met een tussengeweven glasvezelkoord, die eenvoudig – in de voeg – koud op de stenen kan worden aangebracht. De grote treksterkte van de staalkabels en het gebruiksvriendelijke formaat zijn de belangrijkste elementen voor een versneld bouwproces en duurzame metselwerkconstructie. Dit product is specifiek afgestemd op de afmetingen van de gebruikte gevelstenen. Murfor® Compact is een innovatief product, gemaakt van roestvast staal. In vergelijking met traditionele metselwerkwapening bespaart het tot 20 % aan gebruikte lintvoegwapening en ligt de koolstofafdruk tot 70 % lager.”

Murfor van Bekaert werd ook al gebruikt in onder meer kunstenhuis Z33 in Hasselt, de nieuwe kantoren van BNP Paribas Fortis in Brussel en de watertoren van de Watergroep in Bredene. “Gemiddeld werkt Bekaert elk jaar mee aan 350 bouwprojecten. Het is niet alleen een innovatief, maar ook een historisch bedrijf. Het werd opgericht in 1880 en telt vandaag wereldwijd 27.000 medewerkers, 75 productie-eenheden en 130 verkoopkantoren. Recent nam de beursgenoteerde onderneming de staalkoordproductie van Pirelli over.

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer GO! (Brussel)
  • Architect Areal Architecten (Antwerpen)
  • Hoofdaannemer(s) THV Hooyberghs-Brebuild (Arendonk)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details