Platform voor de bouw
Nieuws

Belgische huiseigenaars overwegen warmtepomp om geld te besparen

Naamloos-2

20 september 2022 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Zo blijkt uit de Nationale verwarmingsenquête van Daikin

De energieprijzen swingen momenteel de pan uit en de rekeningen blijven voor velen moeilijk te betalen. De energiecrisis en -transitie worden steeds tastbaarder. Dat blijkt ook uit de nationale verwarmingsenquête die Daikin afnam bij de Belgische huiseigenaar. Eén derde overweegt om van verwarmingsinstallatie te veranderen door de stijgende energiefactuur. Twee op drie ziet het zelfs als noodzaak om over te stappen op hernieuwbare energie om deze factuur laag te houden. 70% denkt bovendien dat deze stijgende prijzen de energietransitie zullen versnellen. Is de Belg hier klaar voor? Staat hij/zij deze winter in de kou? En wat kan de sector doen?   

Vandaag verwarmt de Belg nog heel klassiek, maar liefst 58% bezit nog een gasketel. Een deel van de verklaring ligt bij het verouderd woningpark. Vier op de vijf Belgische huiseigenaars woont namelijk in een woning die ouder is dan 15 jaar. Toch zien veel Belgen het belang in van de overstap naar hernieuwbare energie. 65% vindt het zelfs een noodzaak gezien de huidige economische situatie.  

Hernieuwbare energie, de oplossing  

De Belg denkt toekomstgericht en wil bijdragen tot een beter klimaat, maar liefst drie kwart van de ondervraagde Belgische huiseigenaars vindt dit belangrijk. 2 op de 5 verwarmt zelfs hun woning liever niet met fossiele brandstoffen.  Door duurzamer te verwarmen en koelen, kan de Belg het hele jaar door de gewenste temperatuur behouden, zowel in nieuwbouwwoningen als energetische renovaties. Bovendien is het een manier om ook de energiekosten te drukken.  

Wie bij de ondervraagden van verwarmingsinstallatie wil veranderen, overweegt 41% over te schakelen op een warmtepomp. Toch denk de helft van de Belgische huiseigenaars dat warmtepompen enkel interessant zijn voor nieuwbouw. Roderik Desiere, Managing Director bij Daikin Belgium, is het daar niet mee eens: “Er bestaan duurzame alternatieve verwarmingsoplossingen voor eender welk bouwproject of het nu gaat om nieuwbouw of renovatie. Bij een renovatie, zijn er allicht bijkomende werken nodig om de staat van de woning te verbeteren en zo het hoogst mogelijke rendement uit de warmtepomp te halen”.  

Werk aan de winkel 

De resultaten tonen aan dat slechts 5% van de ondervraagden over een warmtepomp beschikt om de woning te verwarmen en koelen. Als voornaamste reden om een warmtepomp te hebben of te overwegen, geven de huiseigenaars aan dat ze hiermee geld willen besparen. 1 op de 5 wil vooral zekerheid over de energietoevoer in de toekomst. Iets waar de Belg duidelijk van wakker ligt.  

Hij/zij is zich bewust van de veranderingen en investeringen die er nodig zijn om futureproof te verwarmen en het hoofd te bieden aan de huidige en toekomstige uitdagingen. Drie op de vijf huiseigenaars zijn ervan overtuigd dat dankzij technologische innovaties de huidige energieproblemen in de toekomst opgelost kunnen worden. De keerzijde? Vier op de vijf denkt dat enkel wie veel geld heeft erin zal slagen om de energietransitie te volgen en dat de kloof tussen arm en rijk hierdoor groter zal worden. 

De resultaten werpen een licht op het groot potentieel voor duurzame verwarmingsoplossingen maar er is nood aan informatie en ondersteuning. Niet iedereen weet welke duurzame verwarmingsoplossingen er bestaan en welke premies eraan verbonden zijn. Voor veel schieten ze zelfs te kort om de overstap te maken. Om de energietransitie werkelijk op kruissnelheid te brengen, is er dan ook niet alleen nood aan duidelijke informatie over duurzaam verwarmen, maar eveneens aan een uitbreiding van het premiesysteem om iedereen mee te krijgen”, besluit Roderik Desiere.  

Meer weten?  

Raadpleeg het persdossier via volgende link en kom meer te weten over de resultaten en de verschillende thema’s: hoe verwarmt de Belg vandaag? Hoe warm heeft hij het graag? Hoeveel wil hij betalen? Hoe duurzaam wil hij verwarmen? En is hij klaar voor de energietransitie? 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details