Platform voor de bouw
Bemalingsexpert met respect voor natuur
De bestaande kelder moest tot 6 meter onder het maaiveld verdiept worden.

Bemalingsexpert met respect voor natuur

Zo voorzag Bouwbedrijf J. Valckenborgh moeilijkheden bij het aanleggen van een ondergrondse garage bij een bestaande villa in Wilrijk. De complexe ondergrond dreigde roet in het eten te gooien. Dankzij het bemalingsconcept van G. Smeyers kon het renovatie- en uitbreidingsproject echter probleemloos op de voorziene datum van start gaan.

Aan de Dennelaan in Wilrijk renoveert Bouwbedrijf J. Valckenborgh momenteel een exclusieve villa. Het is een ambitieus project omdat er nogal wat ondergrondse ingrepen moeten gebeuren. “De bestaande kelder moest tot 6 meter onder het maaiveld verdiept worden”, aldus René Lambrechts, bestuurder van G. Smeyers. “Bovendien wilde de eigenaar vlak naast de woning een ondergrondse parkeergarage met een diepte van 4,5 meter onder het maaiveld. Helaas heeft de bodem er een erg complexe opbouw. Een laag goed gepakt zand wordt gevolgd door een laag zandhoudend leem, met daaronder een laag middelmatig gepakt zand, om ten slotte op Boomse klei terecht te komen. Vooral de aanwezigheid van een leemlaag op 2,20 tot 5 meter diepte maakte het moeilijk om de bouwput droog te zetten.”

Het water dat onbelucht werd opgepompt met de dieptebronnen werd verzameld in een grote opvangcontainer, om vervolgens de grondwatertafel verderop opnieuw aan te vullen.

Specifiek bemalingsconcept

Voor dergelijke uitdagingen weet J. Valckenborgh G. Smeyers altijd te vinden. Deze specialist ontwikkelde een bemalingsconcept op basis van een 3D-computersimulatiemodel. “We hebben buiten het bestaande gebouw en rondom de voorziene ondergrondse parking dieptebronnen ingeplant”, aldus René Lambrechts. “Het grondwater dat boven de leemlaag naar de bouwput bleef stromen, werd afgevoerd naar de diepere bemaalde zandlaag via geboorde zandpalen. Omdat de bemalingsinvloed tot de nabijgelegen parken reikte, voorzagen we een reeks infiltratiefilters op de perceelgrens. Het water dat onbelucht werd opgepompt met de dieptebronnen, werd verzameld in een grote opvangcontainer, om vervolgens de grondwatertafel verderop opnieuw aan te vullen. Het overschot van het bemalingswater werd via een overloop in de riolering geloosd. Met dit concept werd de bemalingsvergunning aangevraagd en ook verkregen. Die aanvraag hebben we trouwens zelf gedaan om de klant te ontzorgen.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details