Platform voor de bouw
Zorg

Benedenti Groep | Herentals

Benedenti-Herentals-37-kopiëren

28 januari 2019 Leestijd 9 minuten

Deel dit artikel

Tandartsenpraktijk wordt eyecatcher

Benedenti Groep gelooft dat multidisciplinaire groepspraktijken het perfecte antwoord bieden op het toenemende tekort aan (tand)artsen. Het dynamische en progressieve karakter van de organisatie komt ook tot uiting in de panden waarin ze haar intrek neemt. Vooral het gloednieuwe gebouw in Herentals maakt op dit vlak een statement. Via zijn ingenieuze architectuur profileert het complex zich zelfs als een ware stedelijke eyecatcher.

Benedenti Herentals-50 kopiërenHet pand is opgebouwd uit een staalstructuur en ingevuld met een dynamische combinatie van wit beton, bruin aluminium, glas en witte aluminium vinnen die uit het gebouw steken. 

Het nieuwe Benedenti-gebouw bevindt zich op nummer 23 van de Gareelmakersstraat, op een perceel van iets meer dan 22 are. De constructie bestaat uit een ondergrondse parkeerkelder van circa 1.250 m² en vier bovenliggende bouwlagen met een gezamenlijke benutbare oppervlakte van 1.630 m². Het gelijkvloers huisvest de ontvangstbalie met achterliggende administratieve ruimte en het labo. De twaalf tandartskabinetten bevinden zich op de eerste en tweede verdieping. Op niveau 2 zijn er ook nog vier kabinetten voor orthodontie (met aparte balie) en één voor osteopathie ingericht. “Beide verdiepingen hebben een eigen wachtzone met een speelhoek voor kinderen en een zone voor sterilisatie en stockage”, vertelt architecte Jasmine Van Hoof van D&A Architecten. “Deze wachtzones hebben we ruimtelijk verbonden door middel van een vide, wat het gebouw binnenin een erg transparante uitstraling geeft.” Het bovenste niveau herbergt een vergaderzaal, een opleidingsruimte, een kantoor, een refter met keuken en de kleedkamers voor het personeel.

Benedenti Herentals-39 kopiërenHet gelijkvloers huisvest de ontvangstbalie met achterliggende administratieve ruimte en het labo.

Ontwerp met geometrische vormentaal
Het pand is opgebouwd uit een staalstructuur en ingevuld met een dynamische combinatie van wit beton, bruin aluminium, glas en witte aluminium vinnen die uit het gebouw steken. “Ons ontwerp kenmerkt zich door een geometrische vormentaal”, vertelt architecte Jasmine Van Hoof. “De basis bestaat uit een vierkante kubus die aan de hand van verschillende inhammen en uitstekende luifels een speels karakter kreeg. Daarboven bevinden zich twee verdiepingen die dankzij hun groter volume en dito uitkraging als het ware boven de grond zweven. De bovenste bouwlaag is ietwat teruggetrokken ingeplant, wat het mogelijk maakte om drie terrassen en een groot dakterras te voorzien. Iedere gevel is verschillend, wat telkens weer voor een andere impressie zorgt. De volumewerking wordt bovendien benadrukt door de omkaderde aluminium vinnen die uit het gebouw steken en aan elke zijde terugkeren. Deze zorgen ervoor dat het pand zich manifesteert als een strak en krachtig geheel, zowel aan de zijde van de Gareelmakerstraat als de Ringlaan. Hierdoor is de tandartsenpraktijk een ware eyecatcher in het straatbeeld.”

Benedenti Herentals-39 kopiërenHet pand is opgebouwd uit een staalstructuur en ingevuld met een dynamische combinatie van wit beton, bruin aluminium, glas en witte aluminium vinnen die uit het gebouw steken.

Aangenaam werken
Op uitdrukkelijke vraag van de bouwheer plaatste D&A Architecten een aangename werkomgeving centraal. “Door een aparte personeelsgang en op beide niveaus een sterilisatieruimte te voorzien, hoeft het personeel nooit de wachtruimtes te betreden om zijn werk te kunnen doen of naar het toilet te gaan”, legt Jasmine Van Hoof uit. “De kabinetten zijn aan de gangzijde uitgerust met een glazen scheidingswand, waardoor ze van optimaal gefilterd licht genieten. De wanden aan de kant van de wachtruimtes zijn dan weer massief uitgevoerd om de nodige privacy te garanderen. Voorts zijn de plafonds, de wanden en de vloer bekleed met uitgekiende materialen om een optimale akoestiek te bekomen.”   

Tekst Els Jonckheere     |    Beeld D&A Architecten
Uitgelichte afbeelding: 
Op de eerste en tweede verdieping zijn twaalf tandartskabinetten ondergebracht.


TECHNISCHE FICHE

Bouwheer Benedenti Group (Herentals)

Architect D&A Architecten (Ham)

Hoofdaannemer(s) Mathieu Gijbels (Opglabbeek)


Participanten aan het woord

Remels HVAC – HVAC, sanitair en perslucht
Een belangrijk onderdeel in het Benedenti-project was de HVAC. Gezien de grote behoefte aan ventilatie kwam er heel wat denkwerk aan te pas om alle kanalen, toestellen, leidingwerk, enzovoort in de valse plafonds te integreren. “Elke vierkante centimeter moest benut worden om alles mooi aan het zicht te onttrekken zonder dat de functionaliteit van de systemen in het gedrang kwam”, vertelt Gino Remels, zaakvoerder van Remels HVAC, dat het project toegewezen kreeg. “Gelukkig zijn we van geen kleintje vervaard. Al meer dan dertig jaar zijn we een gereputeerde installateur van alle mogelijke HVAC-technieken in kantoorgebouwen, magazijnen en residentiële woningen. Ons sterke punt is dat we veelal volgens het Design & Build-principe werken en dus meedenken vanaf de ontwerpfase van het gebouw. In dit specifieke project hebben we naast de HVAC-technieken ook het volledige sanitair geplaatst en voor de persluchtsystemen gezorgd.”


Sign & Facade – Gevelopbouw
Dat het gebouw van tandartsenpraktijk Benedenti meteen in het oog springt, heeft vooral met de speciale gevelopbouw te maken. De combinatie van cassettes uit aluminium composietplaten in geanodiseerd brons en de witte gevelaccenten en boorden rond de ramen zorgt immers voor een uitstraling die haar gelijke niet kent. Om de ideeën van de architect naar de realiteit te vertalen, werd een beroep gedaan op Sign & Facade uit Molenstede. Het bedrijf specialiseert zich sinds jaar en dag in innovatieve gevelbekleding die gebouwen doet opvallen. Daarnaast profileert het zich eveneens als dé specialist inzake lichtreclame en signalisatie. Het mag dan ook niet verwonderen dat Sign & Facade tevens de gevelreclames van het Benedenti-gebouw voor zijn rekening nam. “Gezien de complexiteit van het pand was dit een van de moeilijkere opdrachten die we al hebben uitgevoerd”, vertelt sales manager Kris Drijvers. “De gevraagde afwerkingsgraad was enkel te realiseren als alle voorgaande stappen perfect waren uitgevoerd en naadloos op elkaar waren afgestemd. Vandaar dat we al in het prille begin van het project mee rond de tafel zaten. Werken in een echt bouwteam is immers de enige manier om een dergelijke opdracht tot een goed einde te brengen.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details