Platform voor de bouw
Beschoeiingsspecialist klaar voor Blue Deal dankzij nieuwe CSM-machine
De BAUER RG27 S-machine van 2Fund werd onlangs in primeur voorgesteld op Matexpo.

Beschoeiingsspecialist klaar voor Blue Deal dankzij nieuwe CSM-machine

Wie begin september een bezoek bracht aan Matexpo, kon er niet naast kijken. Aan de ingang stond een 130 ton zware en 36 meter hoge BAUER RG27 S-machine te pronken. Het ging om de nieuwste aanwinst van 2Fund, dat nu in staat is om CSM-wanden tot 1 meter breed en 30,5 meter diep te realiseren. “Een belangrijke stap voorwaarts, zeker gezien de richtlijnen in het kader van de Blue Deal, waarmee de Vlaamse overheid een slimmere omgang met grondwater en bronbemaling wil stimuleren”, legt Yves Lameire uit. 

De klimaatverandering houdt lelijk huis, ook in ons eigen Vlaanderen. De zomer van 2021 viel letterlijk en figuurlijk in het water, maar de voorbije jaren kregen we vooral heel wat periodes van langdurige droogte te slikken, met uiterst lage grondwaterstanden tot gevolg. Vandaar dat de Vlaamse overheid twee jaar geleden de ‘Blue Deal’ lanceerde, een reeks richtlijnen waarmee ze structurele waterschaarste en droogte wil tegengaan. Een van de gangbare praktijken die in het vizier kwamen, was het oppompen van grondwater, dat in het verleden vaak geloosd werd in de riolering. Vandaar dat de toegelaten grondwaterverlaging aanzienlijk beperkt werd.

Diepe CSM-wanden

Intussen zijn de richtlijnen van de ‘Blue Deal’ goed en wel doorgesijpeld naar de dagelijkse bouw-praktijk. 2Fund bleef niet bij de pakken zitten en besliste resoluut om te investeren in de aankoop van een BAUER RG27 S-machine, die onlangs in primeur werd voorgesteld op Matexpo. “In de toekomst zullen de richtlijnen op het vlak van grondwaterverlaging alleen maar strenger worden, dus wij besloten alvast te anticiperen”, zegt Yves Lameire. “Met onze nieuwe machine kunnen we CSM-wanden tot 30,5 meter diep realiseren – lees: tot in een waterremmende bodemlaag. Daardoor moet enkel het grondwater in de bouwput zelf opgepompt worden, is er slechts sprake van een minimaal lekdebiet en ondervinden de naburige terreinen geen hinder. De meeste kleihoudende lagen in ons werkingsgebied – bijvoorbeeld in regio-Knokke – bevinden zich rond 30 meter diepte, dus daar komt onze nieuwe machine uitstekend van pas. We zijn pas de derde beschoeiingsspecialist die CSM-wanden tot op die diepte kan realiseren. Een ander voordeel is dat de machine op biologisch afbreekbare Panolin-olie draait. Zeker op werven
in milieugevoelige gebieden zal dat een enorm pluspunt zijn.” 

De 130 ton zware en 36 meter hoge CSM-machine maakt indruk.

Allroundpartner voor bouwputten

De aankoop van de BAUER RG27 S-machine was een belangrijke mijlpaal voor 2Fund, dat in de zomer van 2019 voortvloeide uit de fusie tussen Votquenne Foundations en Lameire Funderingstechnieken. Daarnaast werden ook Exceptra, VQ Logistics, A.Vyncke en Revyson in de groep opgenomen. “De integratie verloopt zeer vlot en de fusie werpt dagelijks zijn vruchten af”, aldus Yves Lameire en Bart Cloet, founder van de Votquenne Foundations-groep. Beiden hebben de greep op de firma versterkt en afscheid genomen van de private equity partner, die de groei de voorbije jaren onder-steunde. “Zo kunnen we opnieuw 100 % bezig zijn met de job en kunnen we fier zijn dat we tot het selecte clubje van onafhankelijke funderingsbedrijven behoren die ten dienste staan van elk bouwbedrijf. Dit kan mede dankzij onze vele trouwe medewerkers, die we dan ook erg dankbaar zijn. Ondanks de coronacrisis lieten we in 2020 betere resultaten optekenen dan het jaar voordien. Klanten stellen het geweldig op prijs dat we zowel beschoeiingen als grondverdringende funderingspalen aanbieden, aangevuld met sonderingen (via Revyson) en graafwerken via betrouwbare onderaannemers. Dit aanbod zal in de nabije toekomst nog uitgebreid worden met bemalingen (via A.Vyncke). Op die manier kunnen we een totaalpakket bieden voor de volledige bouwput, wat vooral de bouw- en coördinatiekost ten goede komt. In dat verband wordt ook de eigen studie belangrijk en zijn we dringend op zoek naar ingenieursprofielen.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details