Platform voor de bouw
Betere gebouwprestaties dankzij integrale facade engineering
HospitaCité voor Saint-Luc | Architecten: VK Architects & Engineers, Michel Rémon & Associés.

Betere gebouwprestaties dankzij integrale facade engineering

VK Architects & Engineers bood zeven jaar geleden als eerste ontwerp- en studiebureau in België ‘facade engineering’ aan om gebouwprestaties integraal te verbeteren en kostenefficiënter te bouwen. Hoe? Door al in de ontwerpfase mee na te denken over de techniciteit en haalbaarheid van de gevel. Dat doet het zowel voor de architecten in eigen huis als voor externe architecten en bouwbedrijven in vier grote sectoren: gezondheidszorg, gebouwen, industrie en infrastructuur.

ZIN voor Befimmo | Architecten: 51N4E, Jaspers-Eyers en l’AUC.

De Krook in Gent, het NAVO-hoofdkwartier in Brussel en AZ Sint-Maarten in Mechelen. Het zijn maar een paar projecten uit het portfolio van VK Architects & Engineers. Meer dan 450 ingenieurs, architecten, projectmanagers en BIM-tekenaars in België, Nederland, Luxemburg, Spanje en Vietnam bouwen er letterlijk aan een toekomst waarin het goed is om te wonen en te werken en er maximaal aandacht is voor onze omgeving. Naast de klassieke ontwerp- en studie-expertises. zet VK Architects & Engineers ook in op een aantal gespecialiseerde domeinen, zoals fire safety engineering, acoustical engineering, sustainable design en facade engineering.

OXY voor Immobel en Whitewood | Architecten: Snøhetta, BINST ARCHITECTS, DDS+ en ADE

Naar ideale, bouwbare gevel 

De gevel is het uithangbord van een gebouw: een architecturale eyecatcher vol technieken die bepalend is voor de prestaties van de rest van het gebouw. Alleen volgt de gevelbouw vaak laat in het bouwtraject, wanneer er nog maar weinig ruimte is voor aanpassingen en er niet altijd een perfecte match is met de technieken die al aanwezig zijn. Met gevelengineering ondersteunt VK Architects & Engineers architecten en bouwheren al tijdens de ontwerpfase. Het vertaalt de wensen van de klant en het architecturale gevelconcept naar een bouwbaar geheel, rekening houdend met wetgeving en alle knowhow op het vlak van ontwerp, stabiliteit, technieken, duurzaamheid, akoestiek en veiligheid.

Maaike Berckmoes, Principal Facade Engineering bij VK Architects & Engineers: “Onze sterkte is dat we heel wat expertises combineren: over techniek, architectuur, wetgeving en – belangrijk – de markt. We hebben als ingenieurs allemaal gewerkt voor (inter)nationaal actieve en gerenommeerde gevelbouwbedrijven. We waren betrokken bij de bouw van de hoogste en uitdagendste torengebouwen ter wereld. Nog altijd zijn we sterk betrokken bij de industrie en nieuwe ontwikkelingen. Met die knowhow helpen we architecten en bouw-heren vooruit. We weten wat kan, mag en beschikbaar is. Zo verbeteren we de prestaties van een gebouw op elk vlak en drukken we de kosten.”

SKY District voor Algemene Ondernemingen Degroote | Architect: Arcas.

Uitdagende projecten in binnen- en buitenland

VK Architects & Engineers draagt deze dagen zijn steentje bij aan de recon-versie van het WTC-complex in Brussel-Noord. Maaike Berckmoes: “Het ZIN-project heeft hoge ambities op het vlak van energie-uitwisseling en is sterk gericht op circulariteit. In de gevels zitten onder andere geïntegreerde zonnepanelen – een technisch uitdagende opdracht dus.” Voor de renovatie van het Muntgebouw (OXY) in Brussel werken de VK-ingenieurs samen met het Noorse architectenbureau Snøhetta en de Belgische bureaus BINST ARCHITECTS, DDS+ en ADE. En ze waren betrokken bij de geveltechnische analyses van de Tour Mohammed II in Rabat en het Luxemburgse Skypark Business Center South van BIG Architects. Maar ook de douaneloods in Essen staat op de referentielijst van het team van VK Facade Engineering. Voor dat project werkten de ingenieurs een integrale studie uit om het optimale BIPV-glas te vinden dat alle voordelen inzake duurzaamheid en visueel en thermisch comfort combineert.

Douaneloods Essen voor Vorsselmans | Architect: aNNo architecten.

Brandveiligheid en duurzaamheid

Welke aspecten in facade engineering worden steeds belangrijker voor architecten? Maaike Berckmoes: “De laatste tijd krijgen we veel vragen over de nieuwe brandwetgeving voor gevels, die vanaf de zomer van 2022 in werking treedt. We hebben meegeschreven aan de richtlijnen voor de gevels. En uiteraard worden duurzame prestaties en circulariteit alsmaar belangrijker. Wij onderzoeken voor onze opdrachtgevers hoever we daarin kunnen gaan. Want aluminium raamprofielen kunnen al voor 90 % worden gerecycleerd en hergebruikt in nieuwe profielen. Maar bij bijvoorbeeld geanodiseerd aluminium plaatwerk is het een heel ander verhaal. En glas mag dan als materiaal volledig recycleerbaar zijn, de recyclage van iso-lerende beglazing met randafdichting en verlijming in een gevelprofiel is toch een complexer gegeven. We zoeken voor architecten oplossingen die er hetzelfde uitzien en toch maximaal scoren op het vlak van circulariteit.”

Mohammed VI Tower voor BESIX | Architecten: Rafael de la Hoz en Hakim Benjelloun.

Circulair bouwen 

Maaike Berckmoes: “Bouwheren hebben momenteel al torenhoge ambities als het over circulariteit gaat. Maar die ambities stroken niet altijd met de innovatiesnelheid in de bouw. Bouwmaterialen worden schaars. Wil je alternatieven op de markt brengen, dan moet je als producent voldoen aan gigantisch veel eisen en criteria. Hoe zetten we dan wel stappen vooruit op het vlak van circulariteit? Door alle aspecten van de bouw – ook de gevel – integraal te bekijken, van meet af aan samen te werken met alle bouwpartners en uitvoerders en de ambities van projecten te benutten als motor voor innovatie in de markt. Wij willen daar heel graag mee in pionieren.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details