Platform voor de bouw
“Beton blijft het bouwmateriaal bij uitstek”
“Beton is en blijft een topproduct met grote troeven op het vak van recyclage, circulariteit, brandveiligheid en toepassingsmogelijkheden”, benadrukt Peter De Vylder.

“Beton blijft het bouwmateriaal bij uitstek”

Digitalisering, personeelstekorten, duurzaamheid en circulariteit. Voor Geert De Maeyer en Peter De Vylder, respectievelijk voorzitter en directeur van Fedbeton, zijn de huidige uitdagingen voor de betonsector klaar en duidelijk. Als overkoepelend orgaan is Fedbeton vastbesloten een actieve rol te spelen bij het nemen van deze hordes. “De duurzaamheid, kwaliteit en veelzijdigheid van beton als product lenen zich er perfect toe om alle mogelijke uitdagingen het hoofd te bieden”, aldus Geert De Maeyer.  

Fedbeton vertegenwoordigt de ondernemingen betrokken bij de productie, het transport en het verpompen van stortklaar beton. In april werd Geert De Maeyer, sinds 2017 algemeen directeur bij Inter-Beton, verkozen tot voorzitter van Fedbeton. Als bestuurder en voorzitter van de Commissie Exploitatie binnen Fedbeton kende Geert De Maeyer het klappen van de zweep binnen de federatie en als voorzitter is hij vastberaden de uitdagingen voor de toekomst het hoofd te bieden. Geert De Maeyer: “De bouwindustrie in het algemeen en de betonindustrie in het bijzonder zijn momenteel in transitie. Een eerste uitdaging die op ons pad komt, is die rond duurzaamheid en circulariteit, iets waar we als federatie volop op inzetten. Niet alleen naar onze leden toe, maar ook richting andere stakeholders zoals overheden en aannemers.”

Geert De Maeyer, voorzitter van Fedbeton.

CSC-certificaat

Zo profileert Fedbeton zich binnen een werkgroep met betrekking tot circulair bouwen in Vlaanderen. ”Binnen deze werkgroep zijn we zelfs een sturende kracht”, vertelt Geert De Maeyer. “Daarnaast fungeert Fedbeton ook als Regional System Operator (RSO) voor het behalen van het CSC-certificaat (Concrete Sustainability Council). Dat betekent dat bedrijven bij ons terechtkunnen voor informatie en ondersteuning om het certificaat te behalen. Het CSC-certificaat beklemtoont niet alleen de organisatie van het bedrijf, maar ook de betrokkenheid op het vlak van sociale wetgeving en duurzaamheid. Door modules toe te voegen en zaken concreet te benoemen inzake duurzaamheid en circulariteit, weten bedrijven veel beter welke stappen er ondernomen moeten worden.”

Peter De Vylder pikt in: “We richten ons hiervoor op de totale breedte van de sector. Dus geen pure focus op stortklaar beton, maar ook op de cement- en prefabindustrie, zandgroeves, granulatengroeves … Bovendien kunnen betoncentrales die samenwerken met CSC-leveranciers hogere scores krijgen en zo een zilveren, gouden of zelfs platinum certificaat bekomen. Intussen werden al meer dan zeventig certificaten toegekend. Daarmee zijn we het snelst stijgende land per aantal inwoners ter wereld.”

Kinderen motiveren

Een tweede belangrijke uitdaging is een pijnpunt waar de hele bouwsector nu al een aantal jaren onder lijdt: het tekort aan arbeiders en bedienden. Geert De Maeyer: “We zoeken werknemers op alle niveaus – van chauffeurs tot managers – die in de bouw- en betonsector willen werken. Met verschillende organisaties, waaronder bijvoorbeeld Constructiv, lopen een aantal projecten om jobs in de bouwsector in de kijker te zetten. En we zullen ook in verschillende scholen een veiligheidsdag organiseren rond het thema dode hoek. We mobiliseren dan materieel, zoals betonmixers, voor interactieve oefeningen met de leerlingen. Zo zullen in Sint-Niklaas vijfduizend leerlingen van de lagere school, verspreid over vijf dagen, ondergedompeld worden in de dodehoekproblematiek.”

Peter De Vylder: “We kampen met een stevige vergrijzing van het personeel en het fenomeen is echt problematisch. Er verandert intussen ook heel wat op het vlak van work-lifebalance, iets waar we als sector rekening mee moeten houden. We werken in een sector die zeer veel flexibiliteit van de werknemers vraagt en dat wordt steeds moeilijker. Hoe eerder we onze jeugd warm kunnen maken voor onze sector, hoe beter. We moeten de jongeren overtuigen van de aantrekkelijkheid van de zeer regionale werkgevers.”

Peter De Vylder, directeur van Fedbeton.

Digitalisering

Een derde belangrijke pijler waar Geert De Maeyer als voorzitter op wil focussen, is digitalisering. Geert De Maeyer: “Bij Inter-Beton wierven we onlangs een nieuwe commerciële directeur aan en die was enorm verrast over de huidige digitale evolutie in de betonsector. De perceptie van conservatieve bouwsector mogen we stilaan van ons afschudden. Achter beton in het bijzonder zit zeer veel innovatie en een ingewikkelde receptuur. Op het vlak van administratieve vereenvoudiging door middel van digitalisatie kunnen we wel nog veel winst boeken. De administratieve lasten voor zowel klanten als betoncentrales moeten omlaag.”

Als product blijft beton het bouwmateriaal bij uitstek om demografische groei en modernisering te realiseren en te ondersteunen. Geert De Maeyer: “Maar onze manier van bouwen verandert wel. Mensen trekken weer naar de steden en renovaties in de kernen dringen zich op. Bovendien dwingt de energietransitie ons tot energiezuiniger bouwen. De duurzaamheid, kwaliteit en veelzijdigheid van beton lenen zich daar perfect toe.” 

Peter De Vylder bevestigt: “Beton is en blijft gewoon een topproduct, met grote troeven op het vlak van recyclage, circulariteit, brandveiligheid en toepassingsmogelijkheden. Perfect toegepast beton is een zeer duurzaam materiaal met een gigantische levensduur. En dat is iets wat iedereen – zowel producenten als verwerkers – moet blijven garanderen.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details