Platform voor de bouw
Nieuws

Betoncentrales garanderen continuïteit op de bouwwerven

naamloos-2-kopieren-2

28 april 2020 Leestijd 2 minuten

Deel dit artikel

De ondernemingen in de sector stortklaar beton, beter bekend als de “betoncentrales”, zijn vanaf het begin van de lockdown hun professionele aannemers blijven beleveren. Beton vormt een onmisbare schakel in het bouwproces, waardoor er heel veel druk vanuit de aannemersfederaties kwam om niet te sluiten.

Uit een navraag bij de leden van FEDBETON is gebleken dat slechts enkele centrales een week gesloten waren (na 13 maart) om alle nodige maatregelen te treffen om hun activiteiten op een veilige manier te organiseren.

Bij navraag bleek ook dat verschillende betoncentrales getwijfeld hebben om de molens terug te laten draaien omdat hun klanten, voornamelijk de grote en algemene aannemers, niet volledig operationeel waren mede door de uitzonderlijk toepasbaarheid van tijdelijke werkloosheid voor arbeiders en bedienden, maar ook door het organiseren van een veilige werkomgeving.

Sommige producenten vreesden een tekort aan grondstoffen, maar dit bleek ongegrond. De belangrijkste toeleveranciers van de sector bleven draaien, weliswaar soms op verminderde capaciteit.

De sector is perfect in staat om alle veiligheidsmaatregelen te respecteren (afstand houden, handhygiëne, no contact policy, mondmaskers en andere PBM’s). Enkel bij de leveringsdocumenten is er wat creativiteit nodig, maar dit vormt dan weer een uitdaging om de digitale leveringsbon sneller te promoten.

FEDBETON hoopt dat zo veel mogelijk bouwbedrijven terug uit de startblokken schieten zodat de bouw- en voornamelijk de betonactiviteiten terug op een normaal niveau komen. Een betoncentrale draaiende houden vergt heel wat vaste kosten die niet kunnen worden gedragen door omzetten die 25 tot 50 % lager liggen dan gebruikelijk tijdens het voorjaar. FEDBETON vreest hierdoor mogelijks voor een inflatie van de betonprijzen.

FEDBETON en haar leden staan klaar om een volledige heropstart van de bouw mee te ondersteunen. Veiligheid, organisatie en communicatie zal hierin van groot belang blijven.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details