Betonplex platen zijn er in twee soorten. De plaat van multiplex of van spaanplaat. De overeenkomst tussen beide platen is dat ze zijn voorzien van een tweezijdige epoxylaag. Dankzij deze toplaag is het plaatmateriaal waterdicht. Het heeft geen bewerking meer nodig en het is zelfs voor buiten te gebruiken. Er zijn wel verschillen in de toplaag. Niet elke coating is hetzelfde.
De keuze is vooral het hout materiaal waarvan de plaat is gefabriceerd. Bij spaanplaat zijn houtsnippers verlijmd tot een plaat en bij multiplex wordt houtfineer gebruikt. Multiplex betonplex is steviger en kan een behoorlijke belasting hebben waarbij het niet doorbuigt. De houtsoort bepaalt in belangrijke mate de duurzaamheid van multiplex. Berkenhout of meranti zijn sterker dan populierenhout.
Spaanplaat materiaal wordt vooral gebruikt bij het vervaardigen van meubels en keukens. Dankzij de toplaag is er een krasvaste laag wat noodzakelijk is bij meubels of keuken- en tafelbladen. De kopse kanten dienen wel afgewerkt te worden. Voor natte ruimten dienen ze tevens waterdicht gemaakt te worden met een randcoating. Betonplex is in diverse dikten verkrijgbaar.
De houthandel, bouwmarkt en internet bieden het plaatmateriaal en zagen het in de door jou opgegeven maten. Handmatig is een plaat lastig op maat te zagen. Gebruik in ieder geval een fijn getand zaagblad wat voldoende scherp is. Bij gebruik van schroeven dienen deze altijd voorgeboord te worden waarbij de schroeven worden verzonken. Na bevestiging dienen de schroeven opgevuld te worden met een tweecomponenten vulmiddel. Gebruik voor buiten altijd roestvrijstalen schroeven.
Betonplex heeft als toplaag standaard een donkerbruine kleur. De toplaag is ook verkrijgbaar in wit, zwart, rood, groen en grijs. Apart dient de coating met antislip vermeld te worden. De coating is dan voorzien van noppen.
Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.