Platform voor de bouw
Overig

Betonrenovatie volgens de regels van de kunst

°DSC_0221

Tekst | Tim Janssens

Beeld | Renotec

30 april 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

“Onze vaklui laten niets aan het toeval over en hanteren een vaste werkwijze op basis van een uitgekiend stappenplan”, benadrukt projectleider Jens Van De Putte.

De werken op en langs spoorlijn L25/27 strekken zich uit over zeventien verschillende deelprojecten, die zich telkens op een andere locatie bevinden. De grootste werven situeren zich in Vilvoorde en Zemst. Er staan zowel onderhouds- als vernieuwingswerken aan steunmuren, onderdoorgangen, spoorwegbruggen en andere kunstwerken op het programma. Het luik onderhoud omvat onder meer reinigingswerken, het schilderen van metalen borstweringen en het herstellen van de afwatering. Het luik renovatie heeft dan weer betrekking op de vernieuwing van randbalken, borstweringen en metsel- en voegwerk en – last but not least – het uitvoeren van betonherstellingen. 

Spoorwegbrug in nieuw kleedje

Renotec kreeg een termijn van driehonderd werk-dagen om deze uitgebreide klus te klaren, te beginnen vanaf juni 2020. In februari streek het neer aan de spoorwegbrug over de Elewijtsesteenweg in Zemst, het deelproject waarbij het aandeel beton-renovatie het grootst is. “Daar pasten we een bijzondere herstelmethode toe”, vertelt projectleider Jens Van De Putte. “Het gaat om een boogbrug waarbij we 7 centimeter van de onderstructuur moesten verwijderen aan de hand van hydrodemolition (lees: beton van de brug spuiten met water onder zeer hoge druk). Nadien brachten we een nieuwe betonlaag van 10 centimeter aan met behulp van de droogspuittechniek om verdere corrosie van de wapening tegen te gaan. We pakten dus niet stukje per stukje aan, maar stopten de volledige brugstructuur letterlijk en figuurlijk in een nieuw kleedje. De herstelmethodes worden gekozen op basis van de locatie, de bereikbaarheid en de hoeveelheid beton die moet worden hersteld. We zijn telkens nauw betrokken bij dat proces en geven indien nodig technisch advies aan Infrabel. Onze rol beperkt zich dus niet louter tot het uitvoerende gedeelte, want ook onze technische expertise wordt sterk op prijs gesteld!” 

Uitgekiend stappenplan

Als BCCA-gecertificeerd betonherstelbedrijf beschikt Renotec over alle benodigde keuringen. “Bovendien hebben onze vaklui een speciale opleiding voor betonrenovatie gevolgd (inclusief examen en certificaat) en hanteren ze een vaste werkwijze, die gebaseerd is op een uitgekiend stappenplan”, benadrukt Jens Van De Putte. “Een werf wordt steevast opgedeeld in verschillende zones. Alles wordt genoteerd in dagverslagen, zodat we onder meer in functie van eventuele trekproeven kunnen nagaan wie op welke dagen in welke zones heeft gewerkt, wat de weersomstandigheden waren, welke herstelmortel er is gebruikt enzovoort. Zo zorgen we ervoor dat de betonherstellingen volgens de regels van de kunst gebeuren en dat de opgelegde parameters in het bestek (zoals de hechtsterkte van de mortel) maximaal gerespecteerd worden. Ook qua veiligheid laten we uiteraard niets aan het toeval over, temeer omdat we in de nabijheid van het spoor werken. Onze mensen leven de opgelegde richtlijnen en restricties zeer strikt na. Veiligheid en kwaliteit zijn altijd en overal onze belangrijkste prioriteiten!”  

“Onze rol beperkt zich niet louter tot het uitvoerende gedeelte, want ook onze technische expertise wordt sterk op prijs gesteld”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details