Platform voor de bouw
Betonsector springt op digitale trein
In de betonsector worden bestellingen nog steeds hoofdzakelijk per mail en telefoon doorgegeven, wat logischerwijze fouten met zich meebrengt.

Betonsector springt op digitale trein

​De voortschrijdende digitalisering veroorzaakt ook in de bouwwereld een (r)evolutie. Zelfs de meest conservatieve partijen beseffen dat de tandem data en Internet of Things (IoT) dé toekomst is. Een mooi voorbeeld is de sector van stortklaar beton, waar enkele actoren momenteel het gloednieuwe softwareplatform Betotrace uittesten. De reacties zijn alvast veelbelovend, want nu al staat vast dat deze oplossing voor alle betrokkenen tot een efficiëntere werking kan leiden.

Vandaag is het niet eenvoudig om op lastminuteveranderingen in te spelen of saldoleveringen te bepalen.

Jaarlijks fabriceren 235 Belgische betoncentrales ongeveer 13 miljoen m³ betonproducten die door 2.500 betonmixers worden getransporteerd. Een 450-tal betonpompen zorgt ervoor dat alles op de juiste plaats terechtkomt. “Het is een sector waarin zowel grote als kleine spelers actief zijn”, vertelt Thomas De Witte, managing director van IN2-CONCRETE en oprichter en CEO van Betotrace. “Over het algemeen wordt er nog steeds op een vrij traditionele manier gewerkt. Bestellingen worden hoofdzakelijk per mail en telefoon of zelfs nog per fax doorgegeven. Dit leidt logischerwijze tot fouten, wat hoge kosten met zich kan meebrengen. En dan spreken we nog niet over de discussies omtrent wie waarvoor verantwoordelijk is. Verkeerde leveringen kunnen ook het volledige bouwtraject in gevaar brengen. Zijn er problemen met het beton, dan is het veelal moeilijk om de informatie te traceren. Verder is het niet eenvoudig om op lastminuteveranderingen in te spelen of saldoleveringen te bepalen. En zo kunnen we nog een hele resem uitdagingen opnoemen waarmee de sector vandaag geconfronteerd wordt.”

Verkeerde leveringen kunnen het volledige bouwtraject in gevaar brengen.

Veel interesse

Thomas De Witte en zijn businesspartner Koenraad Boel vatten het ambitieuze plan op om de sector het digitale tijdperk binnen te loodsen. Toen ook enkele ervaren business angels de gelederen vervoegden, vielen de puzzelstukken op hun plaats. Samen ontwikkelden ze een softwareplatform waarvan de pilootversie sinds enkele weken door meerdere belangrijke spelers wordt uitgetest. “De betoncentrales Van den Braembussche, Multi-Mix, OBC, Olivier Construct en De Snerck, alsook bouwbedrijven zoals Wyckaert, Alheembouw, Versluys, Vandenbussche en Betocor waren snel enthousiast om mee op onze trein te springen”, aldus Thomas De Witte. “Onze applicatie zorgt dan ook voor efficiëntie in de ware zin van het woord. De eerste
versie is nog beperkt tot het luik bestellingen, maar het is de bedoeling om de functionaliteit stelselmatig uit te breiden.”

De betoncentrales krijgen een duidelijk overzicht van alle bestellingen en kunnen doorklikken om het order te accepteren, annuleren, herplannen …

Gemakkelijk en foutloos besteld

De pilootversie laat op bijzonder gebruiksvriendelijke wijze een foutloze bestelling toe. “De aan-nemer krijgt een overzicht van zijn bestellingen bij de betoncentrales, en dat over de verschillende werven heen”, legt Thomas De Witte uit. “Om te bestellen, volstaat het om de juiste werf te selecteren. Vervolgens gidst het systeem de gebruiker doorheen alle betonparameters: type, toepassing, sterkte- en omgevingsklasse, consistentie … Daarna kies je de juiste hoeveelheid, de cadans, de datum en het tijdstip van levering. Er zijn keuzemogelijkheden inzake type vrachtwagen, pompen of andere verwerkingsmethodes, je kan aangeven of er toevoegingen nodig zijn … Kortom: Betotrace zorgt ervoor dat de bestellende partij geen enkel detail vergeet. De betoncentrales zelf krijgen een duidelijk overzicht van alle bestellingen en kunnen doorklikken om het order te accepteren, annuleren, te herplannen enzovoort in functie van hun productiecapaciteit.”

De pilootversie van Betotrace laat op bijzonder gebruiksvriendelijke wijze een foutloze bestelling toe.

Tal van mogelijkheden

Op korte termijn willen de initiatiefnemers met Betotrace de brug slaan naar de ERP-systemen van de betoncentrales. “Onze doelstelling bestaat er geenszins in de bestaande systemen uit de markt te duwen. Integendeel: we willen de data end-to-end verbinden tussen bouwbedrijven en betoncentrales om tot een gestructureerde communicatie te komen”, verduidelijkt Thomas De Witte. “Verder is onze R&D-agenda gevuld met de ontwikkeling van gespecialiseerde tools voor centrales, zoals een module voor het inhuren van mixers en pompen. We denken ook aan functionaliteiten zoals het digitaal ondertekenen van leveringsbonnen, een realtimeoverzicht van de bezetting op de centrale, mixers en pompen … Ons ultieme doel is de datatracering van Cradle to Cradle-toepassingen van beton ondersteunen. We zijn ervan overtuigd dat Betotrace echt het verschil zal maken en de sector nog professioneler, duurzamer, efficiënter en rendabeler zal laten functioneren.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details