Platform voor de bouw
Overig

Betonspecialist gaat voor 100 % circulaire productie van keerwanden

Station-Chevremont-Kerkrade kopiëren
De betonspecialist werkt veel samen met bouwbedrijven, advies- en ingenieursbureaus en spoorwegbeheerders.

Tekst | Bosch Beton

Beeld | Bosch Beton

15 april 2021 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Dankzij dit certificaat weten klanten dat hun betonproducten op een duurzame en verantwoorde manier geproduceerd worden. Een mooie vervolgstap in de branche is de toekenning van de MKI-waarde (Milieukostenindicator) aan de keerwanden. Inmiddels zijn alle MKI-toetsingen afgerond en wacht Bosch Beton op groen licht.

Sinds de overname van het bedrijf ligt de focus van Bosch Beton op duurzaamheid en circulariteit. Het kiest er bewust voor om alleen kwalitatieve en duurzame producten te produceren, zowel nu als in de toekomst. De levensduur van de producten moet minimaal vijftig tot honderd jaar bedragen en nadien moeten ze ook weer volledig recycleerbaar zijn. Dat betekent dat Bosch Beton met zuivere (en duurdere) grondstoffen moet blijven werken en selectief moet zijn met betrekking tot recyclagematerialen, zodat het geen betonwanden produceert die in de toekomst geen tweede leven kunnen krijgen.

Bij station Chèvremont in Kerkrade vernieuwde Bosch Beton de hellingbaan, uitgevoerd in keerwanden met structuur. De structuur van de keerwanden is een speciaal ontwerp op basis van de spoor-layout van een specifiek emplacement.

Biodiversiteit

“Het is ook belangrijk om een optimalisering in de toepassing van het product te kunnen creëren. Hiervoor moet je willen en kunnen samenwerken”, klinkt het bij Bosch Beton. Deze zomer lanceerde het bedrijf de biokeerwand,
een circulaire wand die in samenwerking met MVO Nederland – een hovenier en een advies- en ingenieursbureau – is ontwikkeld om de biodiversiteit te bevorderen. De eerste ecologische resultaten zijn alvast positief!

‘Building a solid future’

De klantbelofte van Bosch Beton is ‘Building a solid future’. De fabrikant heeft de ambitie om zijn milieu-impact te verlagen. Het wil de eigen ecologische voetafdruk en die van klanten zo klein mogelijk maken. Daarvoor blijft het bedrijf innoveren en verduurzamen. In de toekomst wil het zijn keerwanden 100 % circulair kunnen produceren. Zo is Bosch Beton onlangs overgeschakeld op biologisch vulmateriaal. Daarnaast onderzoekt de producent hoe je verbruikte cement in de toekomst zou kunnen hergebruiken. Ook aan het logistieke proces besteedt het bedrijf de
nodige aandacht. Bosch Beton onderzoekt immers hoe het met behulp van data en technische oplossingen het transport kan optimaliseren, met als doel minder kilometers maken.   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details