Dat blijkt uit de Isolatiebarometer 2020 van Recticel Insulation, een belangrijke marktspeler in thermische en akoestische isolatie. “We staan voor een grote, maar niet onoverkomelijke uitdaging. Zolang we maar anders over onze woning gaan denken”, zegt Pieter Bailleul, technical manager Belux van Recticel Insulation.
België ondersteunt de Europese Green Deal en de Overeenkomst van Parijs. Broeikasgassen moeten tegen 2050 met 80 à 95 procent verminderen ten opzichte van 1990. In ons land is 13,2 procent van de totale uitstoot afkomstig van woningen en appartementen. En dus zullen residentiële gebouwen betere energieprestaties moeten voorleggen. “Dat kan enkel als die woningen gesloopt, herbouwd of energetisch verbeterd worden tot een energieverbruik van minder dan 100 kilowattuur per vierkante meter per jaar in Vlaanderen en Brussel en 85 kilowattuur in Wallonië”, zegt Pieter Bailleul. “We moeten met z’n allen vooruitdenken en als we renoveren voorrang geven aan het isoleren en na-isoleren van daken, muren en vloeren. Dat is de efficiëntste en financieel interessantste manier om onze energieambities te realiseren.”
De uitdagingen zijn enorm en daarom stelde Recticel Insulation een Isolatiebarometer 2020 op, waarin de energieprestaties van het huidige Vlaamse, Brusselse en Waalse woonbestand naast elkaar gelegd worden. Wat blijkt: 99 procent van alle huizen en 95 procent van alle appartementen voldoen nog niet aan de doelstelling voor 2050. “Een energetische renovatie is noodzakelijk”, zegt Pieter Bailleul. “Daarbij moet je de Trias Energetica in gedachten houden: isoleren, duurzame bronnen gebruiken en fossiele brandstoffen efficiënt inzetten. Begin dus met het investeren in isolatie. De meest koolstofarme energie is namelijk de energie die je niet verbruikt. Het is een manier om sneller en efficiënter de energieprestaties van je woning te verbeteren.”
20 procent van de daken van Belgische woningen is niet geïsoleerd. Muur- en vloerisolatie is in nog veel minder gevallen aanwezig. “Hoe je het ook draait of keert: je krijg maar één keer de kans om goed te isoleren. Het is een verstandige investering, niet alleen voor je comfort of energiefactuur, maar ook voor de meerwaarde die je op lange termijn genereert”, besluit Pieter Bailleul.