Platform voor de bouw
BIM in de cloud garandeert razendsnelle realisatie van nieuwe hoofdtribune

BIM in de cloud garandeert razendsnelle realisatie van nieuwe hoofdtribune

Op amper vijf maanden tijd een bestaande hoofdtribune slopen en een nieuwe, moderne businesstribune optrekken: dat was de bijzondere uitdaging waarmee Verelst Bedrijfsbouw & Renovatie vorige zomer geconfronteerd werd in het stadion van KV Mechelen. “We hebben met vijftien andere tekenbureaus, onderaannemers en leveranciers samengewerkt in BIM om dit project binnen de vooropgestelde termijn te kunnen realiseren,” vertelt BIM-coördinator Joeye Vandeleur. “Dat was niet haalbaar geweest zonder de efficiënte samenwerking op basis van IFC-bestanden en coördinatie via de cloud.”

Verelst Bedrijfsbouw & Renovatie is gespecialiseerd in industriële nieuwbouw- en renovatieprojecten. Een vijftal jaar geleden zette de firma haar eerste stappen in BIM. “Via een efficiëntere informatiestroom wilden we streven naar een kortere doorlooptijd van onze projecten”, aldus Joeye Vandeleur. “Maar daarvoor moesten we uiteraard de juiste software vinden …” Na meerdere BIM-software met elkaar te hebben vergeleken – onder meer op basis van de diverse functionaliteiten – kwam Verelst bij Construsoft terecht. “Dankzij het gebruik van de BIM-software Tekla Structures kunnen we nu niet alleen gedetailleerd modelleren en werkplaatstekeningen maken, maar ook makkelijk en snel samenwerken via de cloud en IFC – zowel intern als met andere bedrijven.”

weergave_projectstatus-kopieren

De status van het project werd nauwkeurig opgevolgd in Tekla Structures, zodat Verelst de originele planning kon blijven toetsen aan de daadwerkelijke stand van zaken en indien nodig meteen kon anticiperen.

 

Efficiënt dankzij BIM

Het gebruik van Tekla Structures is inmiddels goed ingeburgerd bij Verelst. Zo kwam de software uitstekend van pas bij de bouw van de nieuwe hoofdtribune van KV Mechelen, een tijdsintensief project waarvoor de productie al een maand na de start van het tekenwerk begon. “Binnenshuis maakten onze tekenaars – soms wel drie of vier tegelijk – dankbaar gebruik van de cloudservice Tekla Model Sharing, waarbij enkel de eventuele wijzigingen gesynchroniseerd worden met het centrale model in de cloud. Doordat ze niet steeds het volledige model hoefden te versturen, verliep de informatieoverdracht uitermate efficiënt”, zegt Vandeleur.

Na het tekenwerk begon de race tegen de klok om de hoofdtribune voor de start van het nieuwe voetbalseizoen te kunnen opleveren. “Het was een hele klus. Tachtig arbeiders verzorgden in twee shiften de montage van de prefab elementen op de werf”, vertelt Vandeleur. “De planning kwam volledig in 4D uit het model. Ook de vrachtindeling was nauwkeurig uitgekiend. Op de werkplaats kon slechts één vrachtwagen per keer aanwezig zijn om te laden en lossen, dus het was van groot belang dat de hele vracht in de juiste volgorde werd ingeladen en op de werf aankwam. Bovendien hebben we de status van het project voortdurend opgevolgd via Tekla Structures, zodat we de originele planning konden blijven toetsen aan de daadwerkelijke stand van zaken en indien nodig konden anticiperen om de vooropgestelde deadlines te blijven halen. Dat was een mooie extra service die we dankzij de software konden bieden.”

overzicht_werken_in_tc-kopieren

In Trimble Connect werden onder meer IFC-bestanden uitgewisseld en to do’s toegewezen.

 

Vlekkeloze samenwerking

Ook met de andere partijen die betrokken waren bij het project werkte Verelst samen in de cloud. Aangezien ze met verschillende softwarepakketten werkten, verliep de uitwisseling van de IFC-bestanden en de communicatie via Trimble Connect, een samenwerkingsplatform voor BIM-projecten dat het mogelijk maakt om informatie te bekijken, te beheren en te delen via de cloud. “Dit zorgde voor een vlekkeloze samenwerking”, aldus Vandeleur. “We hadden voordien nog nooit met Trimble Connect gewerkt, maar konden er meteen goed mee overweg en gebruiken het intussen steeds vaker in allerhande projecten. Ook de andere betrokken partijen waren meteen enthousiast over de gebruiksvriendelijkheid. Een van de grootste voordelen is dat iedereen altijd toegang heeft tot alle actuele informatie – of dat nu de tekenaar op kantoor, de projectleider of de werfverantwoordelijk is. We kunnen gerust stellen dat de bouw van de nieuwe hoofdtribune niet mogelijk was geweest zonder BIM in de cloud, zeker niet op zo’n korte termijn. Het was een project dat veel coördinatie vergde, maar dat uitstekend verlopen is dankzij Tekla Structures, Tekla Model Sharing en Trimble Connect. De overstap naar BIM heeft ons dus zeker gebracht waar we naar op zoek waren.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details