Platform voor de bouw
BIM-modellen zorgen voor rust bij de bouwheer
Elk bouwproject is vanaf de initiële start tot en met het onderhoud steeds 100 % onder controle.

BIM-modellen zorgen voor rust bij de bouwheer

Toen Marc Pacquet en Conny Deklerck in 1991 installatiebedrijf Pacquet boven de doopvont hielden, konden ze onmogelijk voorspellen dat het zo’n vaart zou lopen, ook in het nieuwe millennium. Waar Pacquet zich in het begin voornamelijk op de ‘traditionelere’ manier toespitste op HVAC, sanitair, elektriciteit en gebouwsturing, waaide er door de komst van Marijn en later Stijn Pacquet een nieuwe wind door het familiebedrijf …

Eerst werd de HVAC-tak van de firma grondig herdacht, waardoor Weishaupt de hoofdleverancier van verwarmingssystemen werd. Enkele jaren later werd KNX de standaard voor gebouwbeheersystemen. Ook startte de zoektocht naar een vaste methodiek om alle projecten te organiseren. Vanaf dan kwam het BIM-verhaal in beeld. In eerste instantie zocht het bedrijf vooral een manier om de bouwplannen over te brengen naar de bouwplaats, maar al snel werd duidelijk dat BIM een grote rol zou spelen in de toekomst van Pacquet. Ondertussen werden al heel wat grootschaligere projecten gerealiseerd.

Op basis van een gedetailleerd ontwerp en analyses produceert Pacquet elektrische en hydraulische schema’s, stukkenlijsten en werfdocumenten.

Gedetailleerde 3D-modellen

Zaakvoerder Stijn Pacquet: “Het verloop van deze projecten bevestigt ons in onze keuze voor BIM als de ideale manier van werken. Ondertussen krijgen we steeds vaker de vraag om ook het 3D-ontwerp van de technische installatie voor onze rekening te nemen. In samenspraak met het studiebureau, de architect en de bouwheer in kwestie gaan we op zoek naar de beste installatie voor elke situatie.”

“Na groen licht voor het concept werken we een gedetailleerd 3D-model uit met de correcte componenten. In deze fase werken we het project uit tot in het kleinste detail. We voeren de noodzakelijke analyses uit. Dit is een cruciaal onderdeel van de ontwerpfase, want het uiteindelijke plan steunt uiteraard op de resultaten van onze analyses. Denk maar aan vermogensberekeningen, lichtstudies en warmteverliesberekeningen. Op basis van het gedetailleerd ontwerp en onze analyses produceren we de elektrische en hydraulische schema’s, de stukkenlijsten en de werfdocumenten. Daarna gaan we proactief aan de slag met de verschillende partijen om het project binnen het beoogde tijdsbestek én het vooropgestelde budget te verwezenlijken.”

In samenspraak met het studiebureau, de architect en de bouwheer gaat Pacquet op zoek naar de beste installatie voor elke situatie. (Beeld: David Beerlandt)

Volledig bouwtraject, inclusief onderhoud

Door die doorgedreven voorbereiding verloopt de uiteindelijke uitvoering veel vlotter dan normaal. De werken worden bovendien zo veel mogelijk door eigen mensen uitgevoerd. Door die gedetailleerde 3D-modelering kan er zeer kort op de bal gespeeld worden met de – eventueel veranderende – plannen van de bouwheer, architect en/of het studiebureau.

Stijn Pacquet: “Na het opleveren van de installatie buigen we ons ook steeds vaker mee over het onderhoud. Zo kunnen alle gemeten waarden vanop afstand gemonitord worden. Dit stelt de bouwheer in staat om tot een optimale afstelling van het geheel te komen. Foutmeldingen en statussen van kritische componenten worden gemonitord en kunnen indien nodig via e-mail-, sms- of pushberichten naar de verantwoordelijke gestuurd worden. Indien gewenst kunnen deze meldingen ook naar ons gestuurd worden, waarna wij er dan gepast op reageren.”

Pacquet verzorgt in WZC Ten Boomgaarde de verwarming en sanitaire installatie.

 Augmented Reality

“We zijn ondertussen ook bezig met een pilootproject in WZC Ten Boomgaarde in Sint-Michiels (Brugge), waar we de HoloLens van Microsoft voor het eerst inzetten. Zo maken we optimaal gebruik van Augmented Reality (AR) om onze techniekers te begeleiden bij installatie en onderhoud. We verzorgen daar, ook in samenwerking met Trimble, de verwarming en sanitaire installatie. Dit project zullen we dan achteraf evalueren en uitrollen richting andere op stapel staande uitdagingen.”

“Het mag duidelijk zijn dat het verschil met pen-en-papier en de gebruikelijke 2D-modellen groot is: een sterk toegenomen efficiëntie en bijgevolg ook tijds- en financiële winst. Zo is elk bouwproject vanaf de initiële start tot en met het onderhoud steeds 100 % onder controle. Wat dan weer rust brengt bij de bouwheer”, besluit Stijn Pacquet.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details