Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Blauw en groen alomtegenwoordig in nieuwste woonproject op 4 Fonteinen

waterzicht-vilvoorde-(2)
De appartementen kijken uit op het Zeekanaal Brussel-Schelde en de huizen op de Zenne.

Tekst | Koen Mortelmans

Beeld | Matexi

10 februari 2023 Leestijd 8 minuten

Deel dit artikel

In Vilvoorde, tussen het Zeekanaal Brussel-Schelde en de Zenne, verrijst de site 4 Fonteinen. In deze volledig nieuwe woonomgeving moeten de dynamiek van het stadsleven en de rust van het groen een harmonieus geheel vormen. Ze zal ook autovrij zijn. Momenteel wordt residentie Waterzicht er opgetrokken, een woongebouw met zeventig appartementen en acht commerciële ruimtes.

Met de keuze van de locatie speelt Matexi in op de populariteit van ‘blauwe’ liggingen: woonbuurten met uitzicht op water. “De herontwikkeling van voormalige aan het water gelegen industriële sites biedt in deze context opportuniteiten”, vertelt Geert Huyge van Matexi, de grootste buurtontwikkelaar van het land. “Bovendien heeft de overheid de laatste decennia stevige inspanningen gedaan om de waterlopen te zuiveren. Anderzijds liggen watergebonden woonlocaties niet voor het rapen. Voor wie droomt van zicht op het water is een project als Waterzicht een buitenkans.”

Waterzicht bevindt zich niet alleen in een blauwe, maar ook in een groene omgeving.

4 Fonteinen ligt in een park van 3 hectare. Momenteel omvat het project drie residenties: appartementen in ’t Sas en in ’t Brughuis plus luxueuzere appartementen in Waterzicht. “In Waterzicht komen ook grondgebonden gezinswoningen. De bewoners kunnen er op twee terrassen van de omgeving genieten. Binnen krijgen ze veel ruimte om te ontspannen en gasten te ontvangen dankzij een gelijkvloerse eet- en kookruimte. Hun leefruimtes bevinden zich op de eerste verdieping.”

Open architectuur

 Dankzij de open architectuur en de grote raampartijen biedt Waterzicht een ruim zicht op het water. “In die optiek kozen we voor een afbakening van de terrassen in glas. Langs het Zeekanaal Brussel-Schelde aan de ene kant en de Zenne aan de andere kant van het gebouw kan je ver kijken. Dat vergezicht spreekt mensen aan en het biedt zekerheid: het water zal er altijd blijven. Water roept ook vaak een vakantiegevoel op.” Dit maakt de commerciële ruimtes op de begane grond aantrekkelijk.

“Het getrapte volume zorgt voor een passende aansluiting op de omgeving, met een monumentale en representatieve uitstraling richting het water en een kleinere, informele schaal aan de andere kant van het gebouw, waar de grondgebonden woningen worden opgetrokken”, legt architect André Kempe uit. “Zo ontstaat een programmatische schakeling van appartementen en huizen, die dankzij de alzijdige colonnade een sterke architectonische eenheid vormen.” We trekken de colonnade op in architectonisch beton met een verfijnde belijning en bekleden de gevels met panelen in natuursteen”, verduidelijkt Filip Focquet, hoofdprojectleider van algemeen aannemer MBG.

Diepe en brede terrassen met een glazen borstwering vormen een vanzelfsprekende uitbreiding van het interieur.

Duurzaamheid en fraaie panorama’s

 Qua duurzaamheid is Waterzicht behoorlijk ambitieus. De compacte opzet resulteert in een zeer gunstige verhouding tussen vloer- en geveloppervlak. De beperkte warmteverliesoppervlakte vormt een ideaal uitgangspunt voor een duurzame energievoorziening. De hoogwaardige isolatie en de efficiënte warmtepompen met een geothermisch veld als bron beperken de energievraag sterk. “Het grootste deel van de benodigde elektriciteit wordt opgewekt door PV-cellen op de daken.”

Waterzicht telt vijf tot acht bovengrondse niveaus en een ondergrondse parking met 42 plaatsen. Het gebouw krijgt zowel een binnentuin als een collectief groen dakterras. Het welzijn van de bewoners weegt zwaar door in het ontwerp. “Het uitgangspunt hierbij zijn lichte en luchtige wooneenheden met verhoogde plafonds (tot 3,70 meter), dubbele oriëntatie en panoramisch uitzicht, met riante, tot 3,5 meter diepe balkons en dakterrassen over de volledige breedte van de appartementen, die een vanzelfsprekende uitbreiding van het interieur vormen”, aldus Geert Huyge. “Begin 2023 zal een nieuwe fiets- en voetgangersbrug de buurt verbinden met natuurgebied 3 Fonteinen aan de andere kant van het Zeekanaal Brussel-Schelde, waar een oase van rust ligt met wandel- en fietspaden en een speelpark voor de kinderen.” Hij wijst ook op de nabije ligging van de luchthaven van Zaventem, de E19 en de Brusselse Ring en vooral het spoorwegstation van Vilvoorde, op amper 800 meter.    

Het gebouw krijgt zowel een binnentuin als een collectief groen dakterras.

KA Construct – Buitenschrijnwerk 

KA Construct (Beerse) plaatste het buitenschrijnwerk bij de realisatie van residentie Waterzicht. “Kenmerkend voor dit gebouw zijn de grote glaspartijen die de binnenruimte licht en luchtig maken en het geheel een transparante uitstraling bezorgen”, zegt projectleider Ronny Van Dun. “Om het comfort van de gebruikers te verhogen, koos de architect voor schuifdeuren. Om de ramen en deuren te accentueren, vroeg hij bovendien een verdiept liggend kader van circa 30 cm. Dat is geen standaardoplossing, maar we gingen deze uitdaging graag aan.” In nauwe samenwerking met zusterbedrijf Sprangers Aluminium ontwikkelde KA Construct specifiek voor Waterzicht een maatwerkprofiel. “Vanwege hun hoge performantie behielden we daarbij het DNA van onze standaardreeksen – SD70 voor de schuifdeuren en SP75 voor de ramen – maar we voegden voor het uitzicht een esthetische toets toe. Het is overigens een van onze grootste troeven dat we dankzij onze nauwe samenwerking in no time een uniek profiel kunnen ontwikkelen, op maat van eender welk project. Om de korte doorlooptijd van Waterzicht te kunnen respecteren, hebben we alle raamelementen – tot op de zevende verdieping – met onze eigen kraanwagen op hun definitieve plaats gezet, zodat de torenkraan op de bouwwerf volledig kon worden ingezet voor de werken van andere aannemers.”

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Matexi – Vilvoorde Development (Grimbergen)
  • Architect Atelier Kempe Thill (Rotterdam, Nederland)
  • Hoofdaannemer(s) MBG (Antwerpen)
Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details