Platform voor de bouw
BlueChem, Antwerpen | BREEAM Excellent voor nieuwe incubator

BlueChem, Antwerpen | BREEAM Excellent voor nieuwe incubator

Met 3.300 m² werkruimte en achttien laboratoria is BlueChem de eerste vastgoedrealisatie op het klimaatneutrale bedrijventerrein Blue Gate Antwerp. “Van bij de start van het ontwerp hebben we de technische installaties in 3D gemodelleerd. Vervolgens is het hele project ontworpen in BIM”, vertelt projectleider Kurt Schrauwen over deze bijzondere Design & Build-opdracht.

Het gebouw is een toonbeeld van duurzaamheid.

 

BlueChem verschaft startende ondernemers in de duurzame chemie toegang tot infrastructuur, financiële steun en een netwerk van experts. Daarmee willen de partners innovaties sneller laten doorgroeien op industriële schaal. BlueChem is een samenwerking tussen overheidsorganisaties, industrie en kennisinstellingen. Het complex biedt plaats aan een twintigtal bedrijven. In het voorjaar van 2020 namen de eerste start-ups hun intrek in dit nieuwe walhalla van de duurzame chemie: Calidris Bio, IBEVE, Peace of Meat en Triple Helix.

Kurt Schrauwen: “Ondanks de grote tijdsdruk zijn we mooi binnen de vooropgestelde timing gebleven. In december 2018 zijn we gestart met de fundering, in februari 2020 leverden we het project op.”

 

Vier sterren voor duurzaamheid

De realisatie van de BlueChem-thuisbasis werd gegund aan MBG, op basis van de plannen van LOW architecten, Ingenium en eld. In welke zin verschilt dit project van de vele andere referenties van MBG? “Ten eerste heeft het gebouw het BREEAM Excellent-keurmerk: dat betekent vier sterren of de op een na hoogste waardering. In alle aspecten van het gebouw moesten er duurzame keuzes gemaakt worden”, zegt projectleider Kurt Schrauwen. Zo is er sprake van een ventilatiesysteem met warmterecuperatie, een aansluiting op het BlueGate-warmtenet en een energierecuperatiesysteem voor de lift. De bouwmaterialen hebben EPD- en FSC-duurzaamheidslabels, de aanvoercircuits van het water zijn voorzien van lekdetectie en de verlichting is slim en dus zuinig. Bovendien zijn alle technische installaties gekoppeld aan een gebouwbeheersysteem.

BlueChem biedt plaats aan een twintigtal start-ups in de duurzame chemie.

 

Technisch hoogstandje

“Naast de duurzaamheid bracht de functie van het gebouw toch een extra uitdaging met zich mee. De achttien laboratoria vergen veel technische snufjes. Er was ook vraag naar voldoende ventilatiedebiet. In ons ontwerp hadden we dat allemaal mooi en logisch opgebouwd. De meeste labs zijn ondergebracht op de laagste verdiepingen, de meeste kantoren bovenaan in het gebouw. Er zijn twee grote schachten om alle labs te voeden. En op de bovenste verdieping hebben we een overdekte oppervlakte ingericht waar alle technische installaties staan: luchttoevoerunits, koeling, naver-warmingsbatterijen … Voor onze kandidatuur deden we een uitgebreide studie van die installaties en werkten we alles uit in 3D om een goed beeld te kunnen geven.”

Alle technische installaties staan overdekt op de bovenste verdieping.

 

BIM-autoriteit

MBG werkte BlueChem volledig uit in BIM. Het beschikt over een BIM-cel die zich volledig focust op het adviseren van projectleiders inzake BIM en die ervoor zorgt dat de plannen van alle leveranciers samenvallen in één gemeenschappelijk model. MBG vergaarde de laatste jaren heel wat BIM-knowhow via de realisatie van AZ Sint-Maarten in Mechelen en Gare Maritime op de Tour & Taxis-site in Brussel. Kurt Schrauwen: “BIM is een samenwerkingsmodel dat ervoor zorgt dat iedere speler in het bouwproces met dezelfde informatie en hetzelfde plan werkt. De opstart van zo’n model vraagt een tijdsinvestering, maar je verdient ze later dubbel en dik terug omdat het bouwproces vlotter gaat, de foutenlast kleiner is en de controle achteraf veel sneller gaat. Ondanks de grote tijdsdruk zijn we ook bij BlueChem mooi binnen de vooropgestelde timing gebleven. In december 2018 zijn we gestart met de fundering, in februari 2020 leverden we het project op.”

Het project werd integraal gemodelleerd in BIM.

 

Nobody gets hurt

Onder het credo ‘nobody gets hurt’ voert MBG bij al zijn projecten een bijzonder streng veiligheidsbeleid. Het bouwbedrijf behaalde ooit als eerste in België een VCA-certificaat. Na al die jaren staat veiligheid nog altijd met stip op 1 als het over aandachtspunten gaat. Kurt Schrauwen: “We houden met elke onderaannemer die we inschakelen een startvergadering, waarbij veiligheid een cruciaal onderdeel is. Regelmatig organiseren we toolboxmeetings op de bouwplaats: vooraleer de werknemers aan het werk gaan, bespreken we kort een voorval of aandachtspunt. We hebben ook een app om snel veiligheidsincidenten te melden of rapporten van veiligheidsrondgangen te maken. Zo hoeft veiligheid geen administratieve rompslomp te zijn.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details