Volop natuurlijk daglicht voor de medewerkers van Burger & Welzijn.

01:38
25-10-2019

Boechout Burger & Welzijn | Boechoutenaren bediend in beuk

Om beter toegankelijk te zijn voor haar burgers heeft de gemeente Boechout haar administratieve dienstverlening Burger & Welzijn op één plek gecentraliseerd. Deze gemeentedienst heeft zijn intrek genomen op de begane grond van het Peckiusgebouw, in de nieuwe verkaveling Midden.

Die verkaveling ligt centraal in de gemeente, op de site van het vroegere metaalbedrijf BMT. “Aanvankelijk was het de bedoeling om van de begane grond van het Peckiusgebouw een winkelruimte te maken, maar het retailbedrijf dat zich hier oorspronkelijk voor had geëngageerd, raakte in de problemen”, vertelt zaakvoerder Jeroen Verhulst van interieuraannemer Concept-A. “Intussen was er wel een Vlaams decreet over lokaal bestuur van kracht geworden, dat de integratie van gemeentelijke en OCMW-diensten voorschrijft. Zo kwam de beschikbare ruimte in beeld als locatie voor de geïntegreerde gemeentelijke dienst Burger & Welzijn.”

De technische infrastructuur is niet weggemoffeld.

Van metaal naar hout

In een Design & Build-formule haalde Concept-A het lokale architectenkantoor Staut aan boord voor de inrichting van het gebouw. De cascoruimte was aanvankelijk niet veel meer dan een naakt betonskelet. “We hebben het ingevuld met beukenhouten volumes”, vertelt Gert Janssens, architect en zaakvoerder van Staut. “Dit verwijst naar de oorsprong van Boechout, dat taalkundig afkomstig is van de Germaanse termen voor beukenbos.”

“De houten volumes bepalen de planorganisatie en organiseren een strikte scheiding tussen publieke circulatie en backoffice. De bestaande ruimte is zeer diep, waardoor er centraal weinig natuurlijke lichtinval is”, aldus Janssens. “In functie van een aangename werkomgeving met zo veel mogelijk daglicht hebben we de personeelsfuncties perifeer ingeplant. Centraal in het gebouw bevinden zich de eerder secundaire functies.”

De secundaire diensten zijn ondergebracht in de kern van het gebouw.

 Puur

Het streven naar toegankelijkheid was bepalend voor de maatvoering. De royaal uitgemeten gangen versterken het ruimtegevoel. “De materiaalkeuze was erg ‘puur'”, stelt Verhulst. “Dat is ook te merken aan de keuze van het kantoormeubilair, zoals de SL58-stoel van Léon Stynen en de H2O-desks van Bulo.” De technische infrastructuur is niet verborgen en tekent mee voor de uitstraling van het interieur. Het grootste deel van de verlichting die voorzien was voor de vroegere winkelruimte kon gerecupereerd worden. “Nieuw zijn wel de vrijhangende, ronde baffles, die de akoestiek verbeteren en mee het vormelijke karakter van Burger & Welzijn creëren”, aldus de architect.

Sober en warm

“De houten wanden geven de ruimte tegelijk een sober en een warm cachet”, onderstreept Verhulst. “Het hout is ook behandeld om vlamverspreiding tegen te gaan. Rond dit en andere aspecten hebben we erg nauw samengewerkt met de architect en de gemeentediensten.” Staut en Concept-A werkten eerder al samen in Boechout, aan de Jan-Frans Willemsschool. Het aannemersbedrijf, dat zich behalve op binnenschrijnwerk ook toelegt op totaalrenovaties, plaatste onder meer het binnenschrijnwerk in het nieuwe Havenhuis, de gerenoveerde Elisabethzaal in Antwerpen en de Nationale Bank in Brussel. Het werkte ook mee aan wooncomplex Neerland in Wilrijk.

 

 

Tekst: Tekst Koen Mortelmans
Beeld: Beeld Nick Claeskens

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Lees meer over: Boechout , Gemeente Boechout , hout

Bouwen aan Vlaanderen partners

Bouwinfo

Bouwheer

Gemeente Boechout

Architect

Staut Architecten (Boechout)

Hoofdaannemer(s)

Concept-A (Berchem)

stallo-085140-kopieren