Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Boeiende mix van wonen en werken

TEK_UITV_WontergemDeel1_20220923—Picture4
De site verdicht de dorpskern en creëert een interessante mix van nieuwbouw en renovatie, alsook van wonen en werken.

Tekst | Stephanie Demasure

Beeld | Poutrelles Architecten en Van de Walle Industrial Building Contractor

1 december 2022 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

De site van een oude melkerij met kaashuis in Deinze krijgt een tweede leven. Op het terrein komt enerzijds een nieuwbouwmagazijn met kantoor en ondergrondse parking voor Mady Dakwerken. Anderzijds zal in een volgende fase een tweede gebouw met drie moderne appartementen verrijzen, geïnspireerd op het aanpalende oude molenaarshuis, dat omgetoverd wordt tot een eengezinswoning.

Al van bij aanvang van de ontwerpfase was het tweeledige opzet duidelijk: wonen en werken zij aan zij verenigen. Die combinatie vormde meteen de basis voor het ontwerp. Sarah Holbrouck van Poutrelles Architecten: “Er zijn twee bouw-methodes aanwezig: prefabbetonbouw en traditioneel metselwerk. Dit lees je ook in de architectuur: de industriële look van de betonpanelen voor het industrie- en kantoorgedeelte en de gevelpleister als afwerking voor de meergezinswoningen. Door wonen en werken te verenigen, kunnen we functies delen. De traphal met lift dient zowel voor het kantoor als voor de appartementen. ’s Avonds zijn de parkeerplaatsen van de bedienden vrij voor de bewoners en over de middag kunnen de bedienden hun boterhammen opeten in de gemeenschappelijke tuin. De site die al enkele jaren leegstond, verdicht op die manier de dorpskern en creëert een interessante mix van nieuwbouw en renovatie, alsook van wonen en werken.”

Het bedrijfsgebouw is een klassieke industriebouw: een open ruimte met betonnen kolommen als opslag voor het dakwerkersbedrijf.

Modern bedrijfsgebouw

Het bedrijfsgebouw is een klassieke industriebouw: een open ruimte met betonnen kolommen als opslag voor het dakwerkersbedrijf. De administratieve functies van het bedrijf zijn ondergebracht in een duplex kantoorruimte aan de straatzijde. Dit is afleesbaar via een sectie aluminium lamellen in houtlook. “Een esthetische keuze”, legt Sarah Holbrouck uit, “die tegelijk privacy biedt en felle lichtinval dempt, wat een aangename werkomgeving creëert.” De kantoren zijn voorzien van maatwerkmeubilair en een accent met glazen wanden in steellook. Comfort wordt ook qua technieken gerealiseerd: een warmtepomp, vloerverwarming en een ventilatiesysteem D. Hoog-waardig en binnen het vooropgestelde budget.

De kelder doet dienst als ondergrondse parkeergarage. Hij bestaat uit 489,15 m³ beton met 46.400 kilogram wapeningsstaal.

Hoofdaannemer Van de Walle Industrial Building Contractor voerde de werken uit van eind december 2021 tot juni 2022. Vlak voor de kerstvakantie van 2021 werd de bronbemaling geplaatst. “De hoge grondwaterstand maakte het anders onmogelijk om de kelder uit te scheppen”, zegt projectleider Jonas Vandenberghe. “De bronbemaling draaide dan een tweetal weken, zodat we de put van 3.162 m³ konden graven. Die kelder doet dienst als ondergrondse parkeergarage. Hij bestaat uit 489,15 m³ beton met 46.400 kilogram wapeningsstaal.” De cijfers zijn eens zo indrukwekkend als je weet dat de ruwbouw vervolgens in anderhalve maand tijd gerealiseerd werd. Daarna werd er werk gemaakt van de binnenafwerkingen zoals schrijnwerk, betonvloeren, poorten, rookluiken … “Voor ons was de grootste uitdaging de logistiek. We werkten met twee kranen op één werf en hadden niet veel stockageruimte. Dankzij goede afspraken en samenwerking werd dit project een succes”, zegt Jonas Vandenberghe.    

Het industrie- en kantoorgedeelte is bekleed met betonpanelen, terwijl de meergezinswoningen zijn afgewerkt met gevelpleister.

Appartementsblok met look van woningen

Ook het oude kaashuis wordt gesloopt en maakt plaats voor drie appartementen. Die worden in een volgende fase opgetrokken, naast het nieuwe magazijn. De centrale traphal met lift zal ook de toegang tot deze appartementen vormen. Het bouwvolume doet eerder denken aan enkele rijwoningen dan aan appartementen. De drie duplexen hebben een zadeldak. Samen met de ritmiek van de gevel is dat geïnspireerd op het aanpalende oude molenaarshuis. De appartementen krijgen een hedendaags interieur en elk een eigen zuidgeoriënteerd terras. Daarnaast zullen de bewoners een gemeenschappelijke tuin hebben.    

Morti – Betonpanelen en brandwanden

Morti nv is een producent en toeleverancier van industriële gevelelementen voor aannemers. De firma legt zich toe op zowel uitgewassen als gladde betonpanelen die al dan niet geïsoleerd zijn. Met meer dan 55 jaar ervaring op zak mag het familiebedrijf uit Drongen zich een gevestigde waarde in de bouw noemen. Voor het nieuwe industriegebouw van Mady Dakwerken leverde Morti nv de betonpanelen aan, terwijl hoofdaannemer Van de Walle Industriebouw de plaatsing ervan voor zijn rekening nam. Opmerkelijk aan dit project? “De correcte opvolging van de vooropgestelde termijnen, zodat de montage van onze panelen vlot kon verlopen”, vertelt bestuurder Jo Mortier. “Een bijkomende uitdaging was de visuele uitwerking van het totaalconcept, vermits we voor deze realisatie een magazijn combineerden met een kantoor en woongelegenheid. Hiervoor maakten we aan de voorzijde gebruik van glad beton en werkten we achteraan met een uitgewassen alternatief. Verder leverden we de brandwanden aan.” Natuurlijk verloor Morti ook het economische aspect niet uit het oog. “We waakten te allen tijde over het budget. In samenspraak met de projectleider werd iedere fase van het project correct nageleefd, waardoor de samenwerking op de werf bijzonder vlot verliep”, aldus Jo Mortier.

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Mady Dakwerken (Deinze)
  • Architect Poutrelles Architecten (Deinze, Merelbeke)
  • Hoofdaannemer(s) Van de Walle Industrial Building Contractor (Aalter)
Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details