Woonzorgcentrum Gitschotelhof in Borgerhout is opgevat als een volledig nieuwe zorgsite. Het dient zich aan als een gefragmenteerd bouwblok, dat geïnspireerd is op de omgeving. 190 bewoners mogen het Gitschotelhof voortaan hun thuis noemen.
Het woonzorgcentrum is opgevat als een bouwblok en begint al aan de rooilijn, om iets verderop aan te sluiten op de bestaande bebouwing langs de Vosstraat. Door een voortuin aan te leggen, realiseerden de architecten van Collectief Noord toch een bepaalde openheid. De uitvoering was in handen van Cordeel, dat ervaring heeft met dergelijke grote projecten en dat – afhankelijk van het type werk – tot vijftig mensen afvaardigde. “We hebben het volledige project uitgevoerd als een soort sleutel-op-de-deurrealisatie”, legt Stijn Hautekiet, werfleider bij Cordeel, uit. “We stonden onder andere in voor de betonwerken, de metselwerken, het binnenparket en het tegelwerk, maar evengoed voor de technieken
en de volledige afwerking.”
De realisatie van het complex werd opgesplitst in twee fases. “Eerst hebben we het woonzorgcentrum met 180 kamers gebouwd”, zegt Stijn Hautekiet. “Toen alle bewoners en faciliteiten verhuisd waren naar het nieuwe complex, konden we het oude zorgcentrum beginnen afbreken. Pas daarna startte fase twee: de bouw van de ondergrondse parking en de woontoren met de assistentiewoningen.”
Beide gebouwen zijn opgetrokken in een combinatie van beton en silicaatmetselwerk. De gevelafwerking
gebeurde met behulp van gevelmetselwerk, beton-elementen, grasdallen en tegelwerk. Ook met de normen voor de zorgfaciliteiten, opgelegd door Zorgbedrijf Antwerpen, is rekening gehouden tijdens de uitvoering. Zo is alles rolstoeltoegankelijk gemaakt. De serviceflats bieden oudere koppels de mogelijkheid om zelfstandig samen te wonen, inclusief de nodige ondersteuning vanuit het woonzorgcentrum.
De site biedt plaats aan 190 bewoners, een commerciële ruimte, 29 serviceflats en een ondergrondse parking voor ongeveer zestig wagens. Het geheel is opgevat als een zorgcluster met drie bouwlagen, zodat het opgaat in de omgeving met grondgebonden woningen en tegelijkertijd afsteekt tegen de hogere appartementsgebouwen.
Het ontwerp moedigt je aan om het gebouw te betreden en te verkennen. Je stuit al snel op een open ruimte aan de binnenzijde, die is ingevuld met een grote tuin. Deze verbindt de omliggende straten als een soort doorsteek en biedt tegelijk rust in de vorm van een publieke groenzone. Goed gezien, want zo worden de buurtbewoners betrokken bij dit zorgcomplex. Daarnaast leent de open ruimte zich ook tot de organisatie van wijkfeesten of andere activiteiten en initiatieven van vrijwilligers. In de tuin zijn tevens een moestuin en een plantentuin aangelegd. Het aanpalende Ter Boelaerpark ligt in het verlengde van deze tuin. Rust en groen vormen een goede combinatie met het zorggegeven.
Binnen in het woonzorgcentrum – zowel in de kamers als in de gemeenschappelijke ruimtes – ligt de nadruk op een gezellig thuisgevoel voor de bewoners. In de toekomst voorziet Zorgbedrijf Antwerpen nog een uitbreiding met een dienstencentrum en 75 extra serviceflats.