Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Bosveld, Machelen | Bosveld brengt Machelaars bij elkaar

bosveld-13-kopieren

25 september 2019 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Het sportpark in Machelen werd onlangs omgetoverd tot een bruisende, hedendaagse site waar sport, cultuur en vrije tijd elkaar ontmoeten. Dankzij een totaalaanpak waarbij architectuur, landschap, mobiliteit en stedenbouwkundige aspecten naadloos met elkaar werden verweven, ontstond een aangename en doorwaadbare site waar ‘ontmoeten’ centraal staat.

De nieuwe vrijetijdssite Bosveld situeert zich aan de Heirbaan in het centrum van Machelen, op de plek waar zich vroeger een gemeentepark met enkele geïsoleerde sportgebouwen bevond.
“Omdat deze totaal niet in relatie met elkaar stonden, functioneerde het park niet goed”, vertelt Tom Reynders van TRiAS architecten. “Bovendien waren zowel de gebouwen als het park in zeer slechte staat. Vandaar dat het gemeentebestuur besloot om de volledige site te vernieuwen. Ze schreef een publieke wedstrijd uit voor het ontwerp van een nieuwe ontmoetingsplaats waar tal van activiteiten kunnen plaatsvinden. Met ons masterplan en het architecturaal ontwerp van de verschillende gebouwen sleepten wij, samen met studiebureau Infrabo, de opdracht in de wacht.”

Eenvoud voor minimale milieu-impact

Het centrale punt van Bosveld is een hoofd-gebouw dat georganiseerd is rond een ‘binnenstraat’, die omgeven is door twee polyvalente zalen van circa 250 en 200 m², een cafetaria met groot terras, een kantoor, kleedkamers en ondersteunende functies. “Deze binnenstraat biedt tevens uitzicht op de omringende sportvelden en het park”, verduidelijkt Tom Reynders. “We concipieerden bewust een complex dat zich op een ‘luchtige’ manier verhoudt tot het park en de omgeving. Daarbij beperkten we de nood aan afwerkingsmaterialen om de ecologische voetafdruk van het project te minimaliseren.
Het hoofdgebouw is opgebouwd uit witte geïsoleerde betonpanelen op een betonnen skelet. Het champagnekleurige schrijnwerk en de bijpassende gevelbekleding in Trespa leggen de link tussen de verschillende gebouwen. Het platte dak dat aansluit op het dakterras is voorzien van een extensief groendak. Binnen werd alles volgens het principe ‘ruwbouw-is-afbouw’ afgewerkt. Hierdoor werden bijkomende afwerkingsmaterialen uitgespaard en heeft het interieur een robuust karakter.”

Het centrale punt van Bosveld is een hoofdgebouw dat georganiseerd is rondom een ‘binnenstraat’.

 

Parkgevoel creëren

Ook het park zelf kreeg een serieuze upgrade. Het lage groen is aanzienlijk ingeperkt, wat het veiligheidsgevoel bevordert en de relaties doorheen het park versterkt. Daarbovenop werd de Heirbaan, die dwars door het park liep, geknipt voor het autoverkeer en vervangen door een autovrije fiets- en voetweg. “Op deze manier kwam het hoofdgebouw echt aan het evenementenplein te liggen, waardoor er een zeer aangenaam verblijfsklimaat ontstond”, verduidelijkt Tom Reynders. “Als kers op de taart zijn er een ruime speeltuin en een skatepark in het landschap geïntegreerd.”

Volgens Universal Design-principes

TRiAS architecten ontwerpt volgens de principes van Universal Design. Tom Reynders: “De centrale gedachte is een integrale site creëren die zowel functioneel als aantrekkelijk is voor een zo divers mogelijke groep gebruikers. Een ontmoetingsplaats die met de bezoekers in communicatie treedt en uitnodigt om er te vertoeven. Het is precies dankzij deze filosofie dat we de ontwerpwedstrijd hebben gewonnen, want zo speelden we perfect in op de wensen van de bouwheer. En het resultaat bewijst dat het de juiste aanpak was, want intussen bruist Vrijetijdssite Bosveld van de energie en activiteiten!”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details