Platform voor de bouw
Nieuws

Bouw blijft ondanks corona werkzekerheid bieden

De coronacrisis heeft geen zware impact op het banenverlies in de bouw. Uit een enquête van de Confederatie Bouw, waaraan...

naamloos-2-kopieren

19 mei 2020 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

De coronacrisis heeft geen zware impact op het banenverlies in de bouw. Uit een enquête van de Confederatie Bouw, waaraan 481 bouwbedrijven deelnamen, blijkt dat 66% hun huidig personeelsbestand zal behouden en 8% zelfs extra zal aanwerven. “De bouw blijft hoe dan ook zoeken naar nieuwe rekruten”, zegt Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.

Uit een economische prognose van de Confederatie Bouw blijkt dat de sector er in 2020 met een forse 10% op zal achteruitgaan en dat enkel indien er verbetering optreedt tijdens het derde en vierde kwartaal van dit jaar. Deze klap zal al bij al nog weinig gevolgen hebben voor de jobs in de bouw in ons land. 66% voorziet geen wijziging in het personeelsbestand, 8% zelfs een toename. Die aantallen zijn gelijkaardig in Vlaanderen (64% geen wijzigingen, 8% toename) en in Wallonië (69% zelfde aantal personeelsleden en 6% toename).

Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw: “Gezien de mokerslag die onze sector te verduren kreeg tussen midden maart en begin mei blijft de impact op het banenverlies beperkt. Tot net voor de coronacrisis waren de orderboeken van de bouwondernemingen zeer goed gevuld, gemiddeld zo’n 6 maanden. Op goed 1 maand tijd daalde het aantal nog uit te voeren werken zeer sterk tot sterk bij 70% van de ondernemingen. Daarom was die sterke heropstart op 4 mei zo belangrijk voor onze sector en haar personeel.”

Marc Dillen, directeur-generaal van de Vlaamse Confederatie Bouw: “Op 1 maand tijd, tussen maart en april 2020, is het aantal werkzoekende bouwvakkers en bouwtechnici met 10% toegenomen. Die extra werkzoekenden mogen geen langdurige werkzoekenden worden en net daarom is een snelle relance noodzakelijk.”

De bouw kijkt ook naar zichzelf om meer mensen warm te maken voor de sector. Zo moet duidelijk worden aangetoond dat de bouw een sector is die stevig aan het digitaliseren en aan het industrialiseren is. Baksteen en beton behoren uiteraard nog steeds tot onze werkinstrumenten, maar evenzeer drones en 3D-printers. Daarnaast moet ook de diversiteit van de sector in beeld gebracht worden en dat niet alleen qua activiteit, maar ook qua grootte. De bouw biedt potentiële werkkrachten de keuze om te werken in kleine, middelgrote, grote en internationaal actieve bedrijven.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
0%