Platform voor de bouw
Nieuws

Bouw riskeert economisch herstel te missen door materialencrisis (leveringsproblemen en prijsverhogingen)

Confederatie Bouw

28 juni 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Maar een nieuwe crisis bedreigt echter de goede en tijdige oplevering van die orders. Zo worden alle aannemers geconfronteerd met prijsstijgingen van 15% tot 50% en meer. 8 op de 10 bouwfirma’s hebben te maken met bevoorradingsproblemen van 2 tot 4 weken en meer. “We moeten opletten dat we niet van de coronacrisis overgaan naar een materialencrisis”, zegt Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw. “Bij nieuwe contracten kunnen aannemers het best met een dagprijs of een prijsherzieningsclausule werken om niet te veel in de problemen te komen. Ondertussen vragen wij de federale regering deze omstandigheden als uitzonderlijk te doen erkennen.”

Wie naar de orderboeken en de liquiditeit van de bouwbedrijven kijkt, stelt vast dat de meeste hun elan terug hebben gewonnen. De orderboeken zijn nu voor gemiddeld 5,9 maanden gevuld. Dat is het beste resultaat sinds het losbreken van de covid-pandemie. Ook het aantal bouwbedrijven dat geen liquiditeitsproblemen kent, neemt licht toe. Zo lijkt het alsof de bouw de coronacrisis snel verteerd heeft. 

Jammer genoeg wordt de sector nu met twee opmerkelijke uitdagingen geconfronteerd, namelijk prijsverhogingen en leveringsproblemen. Uit onderzoek van de Confederatie Bouw, waaraan 417 bouwbedrijven hebben deelgenomen, blijkt het volgende: 

  • 57% heeft te maken met prijsverhogingen van 15% en meer sinds eind vorig jaar, 
  • 29% spreekt van prijstoenames van 25% en meer,
  • 10% gewaagt zelfs van prijsstijgingen van 50% en meer, 
  • 4 op de 10 verwachten nog verdere prijsverhogingen van 15% en meer gedurende de 3 komende maanden. 

Die prijsverhogingen zijn helemaal voor rekening van 63% van de bouwbedrijven bij de lopende contracten.

Daarnaast heeft 78% van de bouwondernemingen momenteel bevoorradingsproblemen:

  • 61% heeft te maken met extra levertijden van 2 weken,
  • 31% heeft zelfs te kampen met een vertraging van de bevoorrading met 4 weken en meer,
  • 58% verwacht bovendien extra levertermijnen van twee weken tijdens de 3 komende maanden, 
  • 32% gaat uit van 4 weken extra vertraging. 

De huidige leveringsproblemen zorgen in ieder geval al voor vertragingen qua werken bij 54% van de bouwbedrijven. Dat zorgt in 6% van de gevallen voor uitstel door de klant en in 4% van de situaties voor annulering.

De prijsverhogingen en bevoorradingsproblemen blijven ook niet zonder gevolgen: 8% van de bouwbedrijven is al op zoek moeten gaan naar andere financieringsmiddelen, terwijl 15% personeel op tijdelijke werkloosheid heeft moeten plaatsen. Daarom raadt de Confederatie Bouw aan om bij nieuwe contracten te werken met een dagprijs of een herzieningsclausule voor onvoorziene omstandigheden . 

De bouwbedrijven verwachten ook dat de federale regering deze omstandigheden als uitzonderlijk erkent. Dat houdt in dat de risico’s niet integraal door de aannemer moeten gedragen worden, vermits het immers om abnormale prijsstijgingen gaat. De Confederatie Bouw is hierover in gesprek met de federale regering.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details