Platform voor de bouw
Nieuws

Bouw slaat alarm: aantal nieuwe contacten en contracten neemt af

De-Confederatie-Bouw_0001

23 mei 2022 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Batibouw kan op geen beter moment van start gaan om de bouwsector een noodzakelijke duw in de rug te geven. Uit onderzoek van de Confederatie Bouw, waaraan 325 aannemers en installateurs hebben deelgenomen, blijkt dat 61% een daling meldt van het aantal nieuwe contacten. In 13% van de gevallen annuleert een klant zijn bouw- of verbouwproject. Dat alles omwille van de verhoogde materialenprijzen en daaruit vloeiende bouwprijzen. “Toch is het beter om een bouw- of renovatieproject gewoon verder te zetten”, zegt Niko Demeester, CEO van de Confederatie Bouw. “We weten immers niet qua prijzen wat de toekomst zal brengen, de hypothecaire rente is al bij al nog laag, investeren in vastgoed is nog altijd de beste investering en nieuwbouw of renovatie levert een fors lagere energiefactuur op.” 

Het is al een aantal maanden knap lastig voor de bouwsector omwille van de gestegen materialenprijzen en de opgelopen levertermijnen van diezelfde materialen. Dat alles heeft ervoor gezorgd dat 6 op de 10 bouwbedrijven een daling van het aantal contacten ervaart. Erger nog is dat in 13% van de gevallen de klant zijn nog op te starten project definitief afblaast omwille van de prijsstijgingen.

Toch kunnen bouwondernemingen niet anders dan die gestegen prijzen door te factureren aan de klant. De offertes die zij van de leveranciers van bouwmaterialen krijgen zijn in 43% van de gevallen maar enkele dagen geldig en in 7% van de gevallen zelfs maar enkele uren. Het toont aan dat de druk op de prijzen bijzonder hoog is en dat aannemers en installateurs geen andere optie hebben om die prijsstijgingen door te rekenen aan de klant. Uit het onderzoek van de Confederatie Bouw blijkt dat bij nieuwe contracten de gestegen prijzen in 65% van de gevallen doorrekenen, waarvan 40% volledig en 25% gedeeltelijk.

Niko Demeester, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw: “Uiteraard zijn die verhoogde prijzen slecht nieuws voor de consument, maar toch mogen die haar of hem niet tegenhouden om een nieuwbouw- of renovatieproject op te starten of verder te zetten. De beste vorm van pensioensparen blijft immers investeren in een eigen woning. Daarnaast bestaan er in de drie gewesten allerhande premies die de factuur van bouwen en renoveren aanzienlijk verlichten. Ook weten we niet wat de toekomst brengt qua prijzen van bouwmaterialen, noch hoe lang die hausse nog zal aanhouden. Bovendien is de hypothecaire rente nog altijd betrekkelijk laag en leveren nieuwbouw en renovatiewerken een fors lagere energiefactuur op. Er blijven dus redenen genoeg om je bouwproject te realiseren.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details