Platform voor de bouw
Nieuws

Bouwafval wordt bouwmateriaal: 9.000 m² vloer en isolatie krijgt tweede leven

IMG_20220224_080147

6 april 2022 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

Grootschalig circulair bouwproject ‘Le Jules’ is van start gegaan

Op de Jules Bordetlaan in Evere zijn arbeiders en ingenieurs gestart met de minutieuze ontmanteling van een oud kantorencomplex. In plaats van het gebouw met de sloophamer neer te halen, recupereren ze voorzichtig duizenden vierkante meters aan plafondtegels, wandisolatie, computervloeren en tapijttegels en tientallen verlichtingsarmaturen om ze weldra te hergebruiken in nieuwe bouwprojecten. Ook enkele tonnen hout, glas, gips, metalen, bekabeling en steenpuin worden zorgvuldig gesorteerd om er nieuw bouwmateriaal van te maken. “Het gaat om een van onze grootste circulaire projecten ooit”, luidt het bij ontwikkelaar Ciril. “Het ontmantelde gebouw zélf vormen we weldra om tot een ecovriendelijk wooncomplex voor 80 gezinnen: ‘Le Jules’.”

De voorbije weken zijn specialisten druk in de weer geweest met het in kaart brengen van alle mogelijke materialen die hergebruikt kunnen worden en waar ze een tweede leven kunnen krijgen. “Dat is grotendeels gebeurd en inmiddels stapelt het gerecupereerde isolatie- en vloermateriaal zich langzaam maar zeker op in de kelders van het oude kantorencomplex”, zegt Pieter Vanhout, directeur van projectontwikkelaar Ciril. “Een gespecialiseerd team demonteert zorgvuldig alle materialen en die bezorgen we vervolgens aan aannemers en bedrijven die ze willen hergebruiken.”

Zo zal een kleine aannemer uit Gent – Huismus – alvast 2.400 m² isolatiematerialen recupereren voor binnenwanden en akoestische plafonds van nieuwe woningen. Goed 3.000 m² verhoogde computervloeren worden dan weer hergebruikt op een andere Brusselse werf van aannemer Democo, het zusterbedrijf van Ciril. Nog eens 1.000 m² gaat naar het Franse bedrijf Mobius. Tientallen armaturen worden door Ciril zelf gerecupereerd om 1.000 m² parking in het nieuwe project ‘Le Jules’ te verlichten, net als een groot aantal brandhaspels.

“Alle materialen worden overigens opnieuw getest op sterkte en brandveiligheid alvorens ze worden hergebruikt. Materiaal dat niet voor 100% in orde is, wordt niet opnieuw ingezet”, zegt Martha Vandermaesen, van Democo, dat het circulair project mee in goede banen leidt. “Dit is uiteraard een totaal andere manier van werken dan op andere werven waar de sloophamer door een gebouw gaat. Normaal gezien luidt de regel: hoe sneller, hoe beter. Maar dit is een veel duurzamere manier van werken en bovendien ook beter voor de sociale economie”, aldus Robert Kurvers, project manager Ciril. 

Recyclage

Materiaal dat niet wordt hergebruikt, verdwijnt niet noodzakelijk op het stort. Arbeiders sorteren ook zorgvuldig enkele tonnen hout, glas, gips en gipskarton, metalen, bekabeling en steenpuin. Die worden gerecycleerd tot volledig nieuw bouwmateriaal. De structuur van het gebouw gaat bovendien ook niet tegen de vlakte, maar zal dienen als ruwbouw voor het nieuwe woonproject ‘Le Jules’. 

Alles bij elkaar gaat het om een van onze grootste circulaire projecten ooit van Ciril en Democo. “En we zijn vast van plan om in de toekomst nog meer zulke projecten samen te doen, waar het kan”, aldus Kurvers en Vandermaesen. “Dit bouwconcept staat voor een stuk nog in z’n kinderschoenen, aangezien het nog maar 2% van de bouwkost vertegenwoordigt. Maar het is wel belangrijk dat we hierin stappen zetten. We zijn er dan ook van overtuigd dat circulair bouwen een standaard voorwaarde wordt in bouwvergunningen en bestekken. We moeten dan ook met z’n allen zuiniger omgaan met materialen. Grondstoffen worden met de dag schaarser en dus ook duurder. Duurzamer bouwen is overigens ook een manier om wonen betaalbaar te houden.”

Ecovriendelijk wooncomplex

Als alles vlot verloopt, start de opbouw van ‘Le Jules’ in de zomer. Dat wordt een ecovriendelijk wooncomplex voor 80 gezinnen, voorzien van zonnepanelen, een zuinige warmtepomp en regenwaterrecuperatie. ‘Le Jules’ mag dan grotendeels een omgebouwd kantoorgebouw zijn, daar zal bij de oplevering nauwelijks nog wat van te zien zijn. Ciril heeft het Hasseltse a2o architecten onder de arm genomen om het gebouw van binnen en van buiten een frisse, moderne look te geven. Meer dan de helft van de appartementen heeft minstens twee gevels en álle appartementen zijn voorzien van grote balkons of terrassen. Door slim te spelen met uitstekende stukken en schuine hoeken, beschikken alle terrassen bovendien over maximaal zonlicht en een uitstekende privacy. 

“Achteraan komt ook een gemeenschappelijk groot terras te liggen, dat uitkijkt op de boomkruinen van de groene zone achter de site”, zegt nog Vanhout. “Om ons duurzame verhaal volledig te maken, leggen we rond dit terras nog een minibos aan met varens, grassen, bloeiende vaste planten, wintergroene struikjes en bomen. Zo lijkt de tuin naadloos over te lopen in het groene gebied. Bovendien zal dit ook het uitzicht van de nieuwe bewoners een stuk aangenamer maken.”

De eerste nieuwe bewoners nemen in 2024 hun intrek in ‘Le Jules’. 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details