Platform voor de bouw
Bouwen aan de wereld van morgen dankzij duidelijke duurzaamheidsstrategie
Voor de productie wordt bij SAPA alleen nog Hydro CIRCAL 75R gebruikt: aluminium dat voor minimaal 75 % uit postconsumerschroot bestaat.

Bouwen aan de wereld van morgen dankzij duidelijke duurzaamheidsstrategie

Hydro Building Systems, het moederbedrijf van SAPA, pakt uit op Polyclose. Zo kunnen bezoekers tijdens de vakbeurs kennismaken met een totaal vernieuwd productgamma: TENTAL, SOLEAL Next, AMBIAL, TIGAL en specifieke projectoplossingen. Er is echter meer, want de firma legt ook de klemtoon op diverse tools die moeten helpen om alle processen te digitaliseren, zoals Techtip, Techdesign en ComAlu. Tot slot blijft Hydro fors investeren in duurzaamheid met de strategie ‘Driving Decarbonisation’, waarmee het verder wil bouwen aan de wereld van morgen.

Tijdens de vorige editie van Polyclose liet SAPA al even een glimp zien van wat de toekomst zou brengen qua nieuwe aluminiumsystemen. De R&D-afdeling van de fabrikant blijft immers dagelijks bezig met de optimalisatie van de bestaande producten en de ontwikkeling van nieuwe innovatieve oplossingen. “Om aan de steeds strengere eisen inzake energieprestaties tegemoet te komen, moeten ook raam-, deur- en gevelsystemen steeds beter scoren op het vlak van isolatie, wind- en waterdichtheid. Daarnaast werd ook nog eens extra veel aandacht besteed aan de gemakkelijke verwerking van de systemen, waardoor we het leven van de verwerker gevoelig willen vergemakkelijken”, zegt Johan De Clerck, Deputy Managing Director Benelux voor het merk SAPA. “Het resultaat is een totaal vernieuwd productgamma met de TENTAL 50 en 60 als vervangers van de Elegance 52- en 62-gevelsystemen, de opvolgers van de Avantis- en Avantis Smartline-raam- en deursystemen onder de noemer SOLEAL Next, de AMBIAL-vouwdeur en het TIGAL-pull-slidesysteem. Vandaag worden trouwens de eerste gevels met het TENTAL-systeem in Vlaanderen gerealiseerd.”

Johan De Clerck, Deputy Managing Director Benelux voor het merk SAPA.

‘Driving Decarbonisation’

Concurrentie op de markt, automatisering van de toeleveringsketen, economische schommelingen, veiligheidsklimaat en regelgeving: het zijn slechts enkele van de vele factoren die de bouwwereld momenteel op zijn grondvesten doen daveren. Het bouwen van een huis of kantoor wordt een steeds ingewikkelder proces en daar komen ook nog eens de steeds hogere verwachtingen bij die de eindklant stelt ten aanzien van snelheid en kwaliteit.

Bij Hydro staat duurzaam denken én doen daarom centraal. Zo kiezen ze er bewust voor om geen materialen te gebruiken die schadelijk zijn voor het milieu. Ze investeren ook fors om de CO2-uitstoot tijdens het productieproces gevoelig te reduceren. De productie van primair aluminium uit de winning van bauxiet vergt met de huidige industriële processen immers een grote hoeveelheid energie, wat zich vertaalt in een overmatige uitstoot van CO2. Door aluminiumschroot te recycleren, wordt bij het ontsmeltingsproces tot 95 % energie bespaard, zonder dat er ingeboet wordt aan materiaalkwaliteit.

Op Polyclose kunnen de aanwezige bouwprofessionals kennismaken met een totaal vernieuwd productgamma: TENTAL, SOLEAL Next, AMBIAL, TIGAL en specifieke projectoplossingen. Met AMBIAL lanceerde SAPA een nieuwe aluminium vouwdeur. (Beeld: David Aubert)

“Voor de productie van de SAPA-ramen en -deuren, -schuiframen en -vliesgevelsystemen wordt vandaag alleen nog Hydro CIRCAL 75R gebruikt, met name aluminium dat voor minimaal 75 % uit postconsumerschroot bestaat. Dat zorgt voor een drastische vermindering van de CO2-uitstoot. De gemiddelde CO2-voetafdruk van in Europa gebruikt aluminium bedraagt 8,6 kg CO2 per kg aluminium, terwijl met Hydro CIRCAL dat cijfer daalt tot 2,3 kg CO2 per kg aluminium. Een typisch aluminium raam bestaat uit ongeveer 20 kg aluminium. Een snelle berekening leert ons dat we gemiddeld 126 kg CO2-uitstoot besparen voor elk raamsysteem”, legt Johan De Clerck uit. “Voor ons stopt het hier echter niet, want we willen die voetafdruk nog verder verkleinen. Zo zijn we het eerste aluminium bouwsystemenbedrijf dat raam-, deur- en vliesgevelprofielen produceert uit 100 % gerecycled end-of-life aluminium. Hydro CIRCAL 100R maakt het mogelijk om profielen te produceren met een CO2-footprint van gemiddeld 0,5 kg CO2 per kg aluminium, met andere woorden bijna nul. Dat is meteen de laagste waarde wereldwijd.”

SOLEAL Next is de opvolger van de Avantis- en Avantis Smartline-raam- en deursystemen. (Beeld: Nick Cannaerts)

Digitalisering

Bij SAPA wordt niet alleen gewerkt aan het ontwikkelen van nieuwe producten en de vermindering van de CO2-voetafdruk, maar ook aan vlotte processen. Daarom wordt ook continu geïnvesteerd in digitale tools en softwareapplicaties. Zo introduceerde de firma met Techtip een onlineplatform waarop zowel architecten als constructeurs alle technische documentatie in enkele kliks kunnen terugvinden. Zo hebben ze steevast ook meteen de meest actuele versie bij de hand. Om projecten op een vlotte en eenvoudige manier uit te tekenen en te berekenen, werd Techdesign in het leven geroepen. En met ComAlu staat een online, webgebaseerd platform ter beschikking, waarmee klanten hun bestellingen digitaal kunnen doorgeven en opvolgen. Zo kan men 24/7 orders invoeren én de status van alle lopende bestellingen raadplegen. Dat geldt ook voor de opvolging van openstaande en afgeronde leveringen. 

SAPA is op Polyclose terug te vinden in Hal 1, meer bepaald op stand 1300

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details