Platform voor de bouw
Bouwen aan duurzaamheid via performante CLT-constructies
Ecostruct bouwt in Eksel een gloednieuw natuurpark met 121 vakantiewoningen in CLT.

Bouwen aan duurzaamheid via performante CLT-constructies

Hout is immers het meest voor de hand liggende hernieuwbare en circulaire constructie- en isolatiemateriaal dat CO2-neutraal bouwen toelaat. Niet verwonderlijk dus dat steeds meer organisaties hun weg naar deze CLT-specialist vinden. Zo is Ecostruct net gestart met de bouw van een gloednieuw natuurpark met 121 vakantiewoningen in het Limburgse Eksel.

Cross Laminated Timber (CLT) staat voor kruislings gelamineerd hout. “Dit zijn meerlagige panelen in massief hout die kruislings worden verlijmd”, vertelt Andy De Groote, zaakvoerder van Ecostruct. “Wanden, muren, vloeren en/of daken worden in de fabriek volgens het bouwplan geprefabriceerd en als een doe-het-zelfbouwpakket op de werf geleverd. De voordelen zijn legio, want ‘bouwen’ wordt vervangen door ‘assembleren’. Hierdoor kan een constructie gemiddeld 50 % sneller opgeleverd worden.”

CLT-kruislaaghout fungeert als een dragende structuur van wanden, dakplaten en tussenvloeren.

Op-en-top ecologisch

“Toch is dit niet de hoofdreden waarom we resoluut voor CLT kiezen”, geeft Andy De Groote aan. “Onze drijfveer is het ecologische karakter van dit mate-riaal. Alle CLT-panelen die wij gebruiken dragen het FSC-label en het PEFC-certificaat, wat bewijst dat het hout afkomstig is van duurzame bossen. Dit betekent dat er bij ontbossing steeds voldoende nieuwe bomen worden aangeplant. Deze duurzame bossen in Europa produceren 25 à 30 m³ hout per seconde. Bovendien werken we mee aan het verbeteren van de CO2-cyclusbalans, aangezien bomen CO2 absorberen tot ze volwassen zijn. Door steevast nieuwe exemplaren aan te planten, creëren we dus langetermijnopslagplaatsen voor CO2. Kortom: door steeds meer duurzame bossen te realiseren, kunnen we de opwarming van de aarde terugdringen. Voorts heeft massief hout een enorm groot draagvermogen, een betere brandwerendheid en een goed isolatievermogen.”

Vakantiepark in CLT

Het mag duidelijk: CLT is een duurzame oplossing die nog vele andere troeven biedt. De Nederlandse groep Roompot, die het ecolo-
gische vakantiepark in het uitgestrekte natuur-domein ‘Bosland’ in het Limburgse Eksel zal uitbaten, is alvast overtuigd. “We kregen de opdracht voor de integrale bouw en realisatie”, aldus Andy De Groote. “Aché Ligno Architecten ontwierp vijf typewoningen, voorzien van verschillende oppervlakten en mogelijkheden. De 121 huisjes worden geconstrueerd in CLT-kruislaaghout, dat fungeert als een dragende structuur van wanden, dakplaten en tussenvloeren.”    


TECHNISCHE FICHE

Bouwheer RG E&R van de Life Tree Group  (Sint-Martens-Latem)

Uitbater Roompot (Goes, Nederland)

Architect Aché Ligno Architecten (Aalter)

Hoofdaannemer(s) Ecostruct (Beervelde)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details