Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Bouwen aan een duurzaam patrimonium

david_plas_79253
EQUANS leverde een belangrijke bijdrage aan de realisatie van het nieuwe hoofdkantoor van BNP Paribas Fortis in Brussel. Bovendien zal het de komende vijf jaar ook de technische installaties onderhouden.

Tekst | Valérie Couplez

Beeld | EQUANS, David Plas Photography

4 juli 2022 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

De bouwsector staat voor zijn grootste uitdaging ooit. Hij moet verjongen, zijn toevoerketens versterken, vergroenen … Het antwoord op elk van deze uitdagingen is hetzelfde: door te digitaliseren kunnen we meer met minder en gebouwen slim en energie-efficiënt maken. Maar hoe begin je daaraan? EQUANS is de geknipte partner om bouwprojecten klaar te stomen voor de toekomst. De naam EQUANS mag misschien nieuw in de oren klinken, maar dankzij de kennis en expertise van de bedrijven die erachter schuilgaan – het voormalige ENGIE Axima, Cofely en Fabricom – kan de onderneming bogen op jarenlange ervaring.

Gebouwen zijn wereldwijd verantwoordelijk voor 30 % van het grondstoffengebruik en met 35 % zelfs de grootste bron van CO2-uitstoot. De bouwsector moet zich de komende jaren dus heruitvinden. Hoe kunnen we het verbruik van gebouwen verminderen? Hoe kunnen we nieuwe leef- en werkplekken bedenken die ook een duurzame en betrouwbare werking van de technische installaties garanderen? Hoe halen we onze deadlines en budgetten wanneer grondstoffen schaars worden? 

Het antwoord is voor een groot stuk te vinden in de toepassing van nieuwe renovatie-, ontwikkelings- en beheertechnieken. Denk bijvoorbeeld aan het BIM-model, dat vandaag meer en meer de standaard wordt in grote bouwprojecten. Het bundelt alle informatie over alle gebruikte technieken in een 3D-model, maar vergt een nieuwe expertise. Met meer dan zeventig jaar ervaring als multitechnische integrator stelt EQUANS alles in het werk om bedrijven te ondersteunen in elk van deze transities. Met oplossingen op maat – gaande van design en bouw, inbedrijfstelling en exploitatie tot onderhoud en zelfs financiering – is EQUANS van a tot z aanwezig. Het staat klanten bij in elke fase van de levenscyclus van een gebouw.

Om aan de speciale behoeften van het nieuwe Chirec Delta Ziekenhuis te voldoen en een uitstekende energie-efficiëntie te garanderen, stelde EQUANS slimme en duurzame energieoplossingen voor.

Volledig ontzorgen

EPC-contracten zijn een mooi voorbeeld van de manier waarop EQUANS klanten volledig wil ontzorgen. In zo’n concept wordt gestart met een analyse van de installatie van de klant, waarna een plan van aanpak wordt voor-gesteld om het CO2-verbruik te verminderen. De investeringskost wordt terugbetaald dankzij de besparingen die hieruit volgen en waar EQUANS garant voor staat. 

Naast de ambitie om een rol te spelen in de energietransitie en het terugdringen van de CO2-footprint van zijn klanten wil EQUANS ook de industriële en digitale transitie mee begeleiden. Die digitale transitie opent tevens heel wat perspectieven voor onze gebouwen van morgen. Dankzij de data die gecapteerd wordt, kunnen oplossingen als predictive controlling en maintenance aangeboden worden. Via Smart Workspace Management kan het beheer van het gebouw dan weer geoptimaliseerd worden in
functie van de bezetting, met een positieve impact op zowel de kosten als de CO2-uitstoot tot gevolg.

Betrouwbare, veelzijdige partner

Dankzij zijn knowhow en ervaring beschikt EQUANS inhouse over alle competenties die nodig zijn om projecten tot een goed einde te brengen. Zijn meer dan 3.500 specialisten in gebouwtechniek staan garant voor een geïntegreerde en pragmatische aanpak, en dat voor alle technieken. In functie van de eisen bestudeert EQUANS wat de beste oplossing is om efficiëntie, veiligheid en comfort binnen het vooropgestelde budget samen te brengen in een gebouw.

Dankzij zijn ruime ervaring in de gezondheidszorg stond EQUANS in voor de elektrische installatie, de verlichting, de toegangscontrole en de IT- en telecominfrastructuur van het nieuwe Jules Bordet Instituut.

Streven naar uitmuntendheid 

Het Jules Bordet Instituut staat voor meer dan 75 jaar zorg en onderzoek in de strijd tegen kanker en heeft een reputatie die tot ver buiten onze landsgrenzen reikt. Het verhuisde eind vorig jaar naar modernere en comfortabelere gebouwen op de ULB-site in Anderlecht. Dankzij zijn ruime ervaring in de gezondheidszorg kreeg EQUANS de elektrische installatie, de verlichting, de toegangscontrole en de IT- en telecominfrastructuur toevertrouwd. Alles werd ontworpen om de veiligheid van de patiënten en
de beschikbaarheid van kritieke apparatuur te garanderen: UPS-oplossingen, generatoren, noodnetwerk … Elke kamer is uitgerust met een ‘bedside terminal’, een soort boordcomputer die toegang verleent tot het internet, digitale radio, tv en telefoon. 

Het nieuwe ziekenhuiscomplex van 80.000 m² is gerealiseerd met bijzonder veel respect voor het milieu. EQUANS-teams hebben meer dan zestien-duizend ledlampen geïnstalleerd die aangesloten zijn op een intelligent beheersysteem om het verbruik zo veel mogelijk te reduceren in functie van het gebruik en de bezetting. Ten slotte werd een ultramoderne computerzaal ingericht om het Jules Bordet Instituut aan te sluiten op een betrouwbaar en veerkrachtig computernetwerk. Dankzij deze nieuwe infrastructuren wil het een toenemend aantal patiënten kunnen behandelen met steeds performantere technologie.    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details