Platform voor de bouw
Mechelen, Predikherenklooster | Binnenschrijnwerk op maat voor fraaie kloosterbibliotheek

Mechelen, Predikherenklooster | Binnenschrijnwerk op maat voor fraaie kloosterbibliotheek

De nieuwe bibliotheek in het Mechelse Predikherenklooster is uniek in haar soort. Dit is onder meer te danken aan de mix van oude en nieuwe elementen, die extra in de verf gezet wordt door het op maat gemaakte binnenschrijnwerk.  

Zoals de firmanaam al doet vermoeden, is Potteau Labo een specialist in laboratoriummeubilair. Maar het is net zo goed thuis in algemene interieurinrichtingen. Denk hierbij aan luxehotels, musea en tentoonstellingsruimten. Een project zoals het Mechelse Predikherenklooster was dan ook op maat van het Kortrijkse bedrijf gesneden. “We hebben er zowel brandwerende deuren als akoestische lambriseringen en meubilair geplaatst”, vertellen projectleiders Mario Schreel en Michiel Tijtgat. Visueel vallen de lambriseringen sterk op. “Het zijn hedendaagse elementen. De opdrachtgevers hebben kosten noch moeite gespaard om hoger op de muren en op de plafonds zo veel mogelijk sporen van de bouwgeschiedenis te fixeren en zichtbaar te laten. Dat zorgt voor een sterk contrast.” De lambrisering bestaat bijna overal uit eikenhout, dat geolied is om het natuurlijk uitzicht te bewaren. “In de inkomzone en in de zogenaamde blauwe zaal hebben we dan weer gelakt vurenhout gebruikt.”

Digitale opmetingen

De meeste deuren zijn op maat gemaakt. “De omlijstingen van de circa 150 deuren bestonden uit natuursteen, met een rondboog als bekroning. Maar de maatvoering vertoonde forse individuele verschillen”, leggen de projectleiders uit. “Gelukkig hebben we flink wat geïnvesteerd in recente technologie. Vroeger moesten we in zulke gevallen voor elke deur ter plaatse een afzonderlijke mal komen maken. Tegenwoordig volstaat het om de deuropeningen digitaal op te meten. Die gegevens kunnen we dan rechtstreeks in ons tekenprogramma invoeren. Dat is veel minder tijdrovend.”

Authentiek vakmanschap

“Het rechte meubilair en de strak uitgelijnde lambrisering moesten we nauwkeurig aanwerken aan de ruwe muren. Uiteraard vormt dit in een eeuwenoud gebouw een grote uitdaging. Dankzij ons authentieke vakmanschap kunnen we dergelijke opdrachten adequaat aanpakken”. Dat vakmanschap kwam zo mogelijk nog meer van pas op de zolder. “Daar moesten we het bibliotheekmeubilair op maat aanbrengen rondom de balken van het dakgebinte”, zegt Tijtgat. “Geef toe, het gebruik van hout voor zowel de rekken als het meubilair komt de uitstraling ten goede. In een traditionele bibliotheek met standaard metalen rekken mis je dat.”

Referenties

Potteau werkte eerder ook mee aan het AfricaMuseum in Tervuren, De Krook in Gent en het Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht. “In Antwerpen vormt de restauratie van het stadhuis een grote opdracht”, vult bestuurder Bram Clinckemaillie aan. “We nemen er de deuren, het meubilair en de lambriseringen voor onze rekening. En in Gent zijn we aan het werk in het nieuwe bezoekerscentrum van de Sint-Baafskathedraal. Let daar volgend jaar zeker op de met messing afgewerkte deuren!”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details