Platform voor de bouw
Monumenten

Mechelen, Predikherenklooster | Oude bouwmaterialen voor nieuwe projecten

img_1804-min

16 december 2019 Leestijd 2 minuten

Deel dit artikel

Om de vergane glorie van het Predikherenklooster nieuw leven te kunnen inblazen, was een maximaal behoud van de originele bouwelementen cruciaal. Helaas had een groot deel van de vloeren de tand des tijds niet doorstaan. Om het authentieke karakter van het pand te bestendigen, ging de architect op zoek naar een leverancier van antieke vloeren. En die vond hij in het Nederlandse De Opkamer.

Vanuit hun voorliefde voor oude bouwmaterialen besloten Michel van der Sanden en Carola Weeland in 1990 een wel erg speciaal bedrijf op te richten. De Opkamer uit Made specialiseert zich immers in de verkoop van oude metselstenen, antieken schouwen van Franse kalksteen of exclusieve marmers en antieke vloeren zoals kerkdallen, basecles, oude blauwsteen, Bourgondische dallen en oude terracottavloeren. “We kopen de producten van lokale slopers”, vertelt zaakvoerder Michel van der Sanden. “Geregeld helpen we ze ook om deze elementen te demonteren in kerken, overheidsgebouwen of andere panden. Vervolgens worden ze in onze werkplaats gekuist, op formaat gesorteerd en klaargemaakt voor verkoop.” 

Authentieke vloeren voor het Predikherenklooster

Met de oprichting van De Opkamer vulden de initiatiefnemers blijkbaar een belangrijke behoefte in, want intussen telt de onderneming acht werknemers en worden de producten verkocht in heel Europa. “We leveren voornamelijk aan hotels en musea”, vervolgt Michel van der Sanden. “Maar ook  tal van particulieren vinden hun weg naar ons. Zelfs in de Efteling hebben we oude natuursteenvloeren mogen leveren. Natuurlijk zijn we eveneens de ideale partner voor renovaties van grote oude gebouwen, zoals het Predikherenklooster. Daar zorgden we voor circa 500 m² terracotta- en natuursteenvloeren. Zo hebben we er opnieuw een erg interessante referentie bij. Het Predikherenklooster is immers een enorm mooi voorbeeld van hoe een oud, vervallen gebouw een nieuwe bestemming kan krijgen met oog en respect voor de authentieke bouwelementen.”     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details