Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

BOUWINNOVATOR MET BLIJVENDE AMBITIE

garemaritime_brussel_300dpi

17 januari 2020 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

Als aannemer behoort MBG al meerdere decennia tot de grootste bouwbedrijven in Vlaanderen. De gedrevenheid voor innovatie, kwaliteit én flexibiliteit komt op tal van manieren tot uiting. MBG realiseert nieuwbouw- en renovatieprojecten van S tot XXL. “Dankzij de inbedding in de overkoepelende groep CFE combineren we de flexibiliteit van een zelfstandig opererend bouwbedrijf met een multidisciplinair karakter, een hoge betrouwbaarheid en een grote financiële slagkracht”, klinkt het.

MBG breidt zijn technische knowhow voortdurend uit en wil zijn opdrachtgevers hier maximaal van laten genieten. Zo beschikt het over een eigen studiedienst en een methodeafdeling die alle kennis rond duurzame materialen, innovatieve uitvoeringstechnieken en bouwkundige expertise verzamelt en toepast in de vele projecten. Residentiële complexen, zorg-, onderwijs- en overheidsgebouwen, kantoren, retail, parkings, industriële sites: MBG heeft er tonnen ervaring mee, en dat in verschillende formules, waaronder bouwteam, Design & Build en DBFM.

Gare Maritime, Brussel

Het Gare Maritime-project omvat de bijzondere renovatie van het voormalige monumentale goederenstation op de Tour & Taxis-site in Brussel, dat wordt omgebouwd tot een hedendaagse, bruisende overdekte stadswijk. In het vernieuwde complex worden kantoren, promenades, horeca- en shopfaciliteiten ingericht. 

In eerste instantie is de buitenschil van de hallen gerenoveerd, waarbij in totaal meer dan 50.000 m² gevels en daken werden gestript. Het dak, met een oppervlakte van 35.000 m², kreeg een nieuwe bekleding in SWP, terwijl er ook 5,62 km goot gerenoveerd is. De restauratiewerken van de 4.400 m² grote historische gevel omvatten het plaatsen van aluminium buitenschrijnwerk, herstelling van het metselwerk en cementpleisterwerk (inclusief art-deco-elementen), het plaatsen van kolommen en balken in architectonisch beton en het luchtdicht maken van de hal (304.000 m³).

In de tweede fase van het project worden de binnenvolumes in houtskeletbouw opgetrokken. Voor de realisatie van de twaalf houten blokken met een totale vloeroppervlakte van ± 45.000 m² wordt 10.000 m³ geprefabriceerd verlijmd FSC-hout aangevoerd. Hiermee is Gare Maritime goed voor een van de grootste houtconstructies ooit in Europa.

Bij de uitvoering van deze werken doet MBG een beroep op innovatieve technieken en methodes.  Zo werd het volledige project uitgetekend in BIM, is er gebruikgemaakt van een Lean-planning voor het plannen van de werkzaamheden en de leveringen en wordt er met ecologische elementen zoals warmtepompen (KWO), klimaatplafonds en fotovoltaïsche cellen in de gevelbeglazing gewerkt.

Te midden van de duinen in De Panne wordt een woonzorgcentrum ontwikkeld.

 

Duin en Zee, De Panne

Te midden van de duinen in De Panne wordt een woonzorgcentrum ontwikkeld, waarbij de zanderige, glooiende duinomgeving zich doorzet in de architectuur en de materiaalkeuze. De gevels zijn opgetrokken uit een zandkleurige gevelsteen, die onderbroken is door witte betonschijven. Het ruwe, oneffen gevelvlak contrasteert met het donkere, strakke aluminium van het buitenschrijnwerk, terwijl de grote glaspartijen voor veel lichtinval en openheid zorgen. Duurzaamheid is een belangrijk aandachtspunt, waardoor het E-peil van het complex E50 bedraagt. Dit groots opgevatte project telt zestig woonzorgkamers, vier herstelkamers en 103 assistentiewoningen.

Voor Scholen van Morgen realiseerde MBG een moderne, energiezuinige gemeentelijke basisschool in Gierle.

 

Scholen van Morgen – Gierle

Voor Scholen van Morgen realiseerde MBG een moderne, energiezuinige gemeentelijke basisschool in Gierle (Lille). De werken omvatten zowel de sloop van de verouderde gebouwen als de realisatie van een nieuwbouwblok met klaslokalen en specifieke lokalen voor crea, levensbeschouwing en technologie. Daarnaast werd de kapel gerenoveerd en omgetoverd tot een polyvalente zaal en een refter. Buiten is er zowel een overdekte als een open speelplaats ingericht en een fietsenstalling gebouwd. Net zoals bij alle voorgaande projecten die MBG heeft gerealiseerd voor Scholen van Morgen, neemt het ook het dertigjarige onderhoud op zich. 

BlueChem biedt een originele mix van flexplekken, kantoren, vergaderzalen en vijftien laboratoria voor chemisch onderzoek.

BlueChem – Antwerpen

Een Design & Build-project voor een incubator die zich toespitst op innovatie en ondernemerschap in duurzame chemie. Het gebouw is gelegen op het klimaatneutrale bedrijventerrein Blue Gate Antwerp. Het heeft een bebouwde oppervlakte van 3.625 m², verdeeld over vijf bouwlagen. Het centrale punt in het gebouw is het atrium, dat als kloppend hart en collectieve ontmoetingsruimte fungeert. 

BlueChem biedt een originele mix van flexplekken, kantoren, vergaderzalen en vijftien laboratoria voor chemisch onderzoek. Drie labs zijn volledig uitgerust, de andere zijn vrij in te richten volgens de specifieke behoeften van de huurders. Gezien de beoogde BREEAM Excellent-certificering worden er duurzame ontwerp- en bouwmethodes gebruikt en wordt er gewerkt volgens de BEN-principes.    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details