Platform voor de bouw
Bouwsector heeft het moeilijk door hogere prijzen, de energiecrisis en te weinig professionals

Bouwsector heeft het moeilijk door hogere prijzen, de energiecrisis en te weinig professionals

SoftwareOne voorspelt een groeiend gebruik van geïntegreerde, intelligente en cloud-gebaseerde digitale oplossingen om de industrie opnieuw uit te vinden

De bouwsector heeft het vandaag in België, en in veel andere Europese landen, moeilijk. Zo blijkt uit de bouwbarometer van sectororganisatie Bouwunie dat 1 op de 6 Vlaamse bouwbedrijven moeite heeft rendabel te blijven. Enerzijds wachten klanten af met bouwprojecten door de energiecrisis. Materialen worden ook duurder, en bovendien hebben veel bouwbedrijven moeite om goede professionals aan te trekken.

Ook de bevoorradingscrisis en de stijgende prijzen van grondstoffen en bouwgrond verklaren deze trend voor een deel. Veel vakmensen kiezen ook voor een job in andere sectoren.

“In 2023 zou de bouwsector opnieuw wat kunnen herademen, maar het is duidelijk dat de sector zichzelf moet heruitvinden. Door de stijgende prijzen van materialen en grondstoffen zijn de winstmarges bijzonder klein geworden”, zegt Kevin Richardson, Country Leader Benelux bij SoftwareOne“De sleutel is om te digitaliseren. Dit zorgt voor een betere doorstroom van informatie, waardoor bouwfouten vermeden kunnen worden, en draagt bij tot de efficiëntie van bouwteams.”

Beginnende digitalisering

De AEC-sector (architectuur, engineering en bouw) blijft een van de minst gedigitaliseerde sectoren van de economie, niet alleen in België maar in de hele EU. Dit vormt weliswaar een uitdaging, maar ook een kans om efficiënter te werken.

“In elke digitale transformatiestrategie zijn mensen, gegevens en processen de basispijlers”,vervolgt Kevin Richardson. “Of het nu gaat om architecten/ingenieurs, aannemers, leveranciers of ontwikkelaars, ze moeten een nieuw waardeketenmodel aannemen op basis van data, integratie van de verschillende fasen en een efficiënter communicatieproces.”

De meest innovatieve bouwbedrijven beginnen meestal met het digitaliseren van de eerste fasen van de productieprocessen (ontwerp en planning). Maar de digitalisering van de beheer-/coördinatie en productiefasen hinkt meestal achterop. De meeste vertragingen en obstakels die tot extra kosten en productiviteitsverlies leiden, doen zich echter net voor bij de uitvoering van projecten.

Een verbindend cloud-platform

Om deze uitdagingen te overwinnen, vertrouwen bouwbedrijven steeds meer op cloud-technologie. Deze technologie verbindt mensen en teams met elkaar, altijd, overal en via alle apparaten. Bovendien biedt het intelligente real-time gegevens voor effectieve besluitvorming, waardoor sneller en op een slimmere, geoptimaliseerde manier kan worden gebouwd.

Om ook de proceskant te integreren, moeten cloud-platformen open en veelzijdige API’s hebben, zodat bedrijven verschillende functies en gegevens uit afzonderlijke systemen kunnen integreren. En omdat de informatie op één plaats is opgeslagen, is het niet nodig meerdere spreadsheets of systemen te doorzoeken om een bepaald gegeven te vinden.

De toenemende toepassing van deze integratieve instrumenten wordt ook gekenmerkt door het opnemen van circulariteit en een efficiënter gebruik van middelen om duurzaamheid te waarborgen, waardoor de hele levenscyclus van de bouw – van de eerste plannen tot het onderhoud van het gebouw – in de cloud wordt verbonden.

“Om zich de komende maanden aan te passen aan de ups en downs van de macro-economische situatie, moet een sector als de AEC precieze maatregelen mogelijk maken om inefficiënties te elimineren, kosten te verlagen en zijn winstmarges te vergroten. En een schaalbaar en integrerend digitaal platform is essentieel om dit te bereiken,” aldus Richardson.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details