Platform voor de bouw
Braakliggend weiland omgetoverd tot kwalitatieve woonzorgcampus
Het U-vormige gebouw bestaat uit drie bovengrondse verdiepingen en een grote kelder.

Braakliggend weiland omgetoverd tot kwalitatieve woonzorgcampus

Eind juli opende in Oudenburg de nieuwe woonzorgcampus Bloemenhof zijn deuren. Voor de bewoners hun intrek konden nemen in het nieuwe gebouw, vonden er ingrijpende werken plaats om de braakliggende site bouwklaar te maken, gevolgd door de kwalitatieve totaalrealisatie van het centrum.

Er was al langer nood aan een bijkomend woonzorgcentrum in Oudenburg. Zorgvastgoedspecialist Cofinimmo vond in Korian een geschikte partner om een kleinschalig centrum op te richten. Dat telt 65 kamers en biedt plaats aan 68 bewoners. Het ontwerp is van de hand van architectenbureau Artec+, onder leiding van Wim Verdoodt. Vandenbussche werd door hen ingeschakeld voor de omgevingsaanleg, ruwbouw, afwerking en technieken. “Op het eerste gezicht ziet Bloemenhof er eenvoudig en vrij traditioneel uit”, vertelt Stijn De Jaeger, projectleider bij aannemer Vandenbussche. “In oktober 2021 zijn we van start gegaan met de grond- en beschoeiingswerken op een braakliggend stuk weiland. Een kleine twee jaar later is het gebouw volledig afgewerkt.”

Vandenbussche stond in voor de volledige omgevingsaanleg, ruwbouw, afwerking en technieken van WZC Bloemenhof.

Jarenlange ervaring zinvol benut

Het U-vormige gebouw bestaat uit drie bovengrondse verdiepingen en een grote kelder. Het gelijkvloers is ingericht als publieke ruimte met een gezellige cafetaria, grote leefruimtes, een kapsalon, medische ruimtes en ruime terrassen, aangevuld met eenpersoonskamers. Op de verdiepingen vind je bewonerskamers met een bijbehorende gemeenschappelijke ruimte voor activiteiten, ontspanning en maaltijden. De kelder is ingericht als parkeerzone voor het personeel om het maaiveld te vrijwaren. Ook de technische ruimtes en de industriële keuken bevinden zich ondergronds. 

Stijn De Jaeger: “De werken vatten aan met een uitgebreide bronbemaling. Met behulp van een berlinerwand aan de straatzijde en een talud op het perceel zelf konden we een droge bouwput van 3,5 meter diep genereren. Van daaruit trokken we een waterdichte betonkuip op voor de kelder. Deze werken vormden het fundament van het bouwproces. Onze jarenlange ervaring in de sector kwam dan ook goed van pas. De duidelijke visie van de bouwheer en architect resulteerde in een logische, huiselijke en activerende indeling waarin bewoners en personeel comfortabel leven en werken.”

Om de traditionele bouwstijl te doorbreken, werd in de gevelbekleding gespeeld met verschillende afwerkingen, waaronder metselwerk, crepi en gevelplaten.

Uitpakken met speelse afwerkingen

De bovengrondse constructie is opgetrokken uit predallen en kalkzandsteen. Voor de muren tussen de kamers viel de keuze op gipswanden, gezien hun beperkte gewicht en hun flexibiliteit bij latere verbouwingswerken. Om de eerder traditionele bouwstijl te doorbreken, werd in de gevelbekleding gespeeld met verschillende afwerkingen, waarvan 60 % metselwerk, aangevuld met crepi en gevelplaten. Dit doorbreekt de eentonigheid en geeft het gebouw een speelse uitstraling.

Het maatwerkmeubilair combineert natuurlijke en kleurrijke tinten met het oog op een huiselijke en activerende sfeer waarin bewoners en personeel comfortabel leven en werken.

Betrouwbare dossierbeheerder

Vandenbussche stond in voor de totaalrealisatie van WZC Bloemenhof. Zij fungeerden als vast aanspreekpunt doorheen het bouwproces en garandeerden zo een vlotte en betrouwbare opvolging van de werken. Wekelijks vond een werfvergadering plaats met relevante partijen zoals de ingenieur voor de technieken, de bouwheer en uitbater, de architect, de ingenieur stabiliteit, de hoofdaannemer en de interieurarchitect. Door deze vlotte, nauwgezette samenwerking werd WZC Bloemenhof tijdig en kwalitatief opgeleverd. Stijn De Jaeger: “Onze werfleider en projectingenieur bezitten een grote dossierkennis en hebben een rugzak vol expertise en knowhow. Dat stelt Vandenbussche in staat om met de juiste, betrouwbare onderaannemers in zee te gaan die de kwaliteit leveren waar onze firma dag in, dag uit naar streeft.”    

Interieur woonzorgcampus afgestemd op bewoners en zorgpersoneel

Voor de inrichting van de nieuwe woonzorgcampus Bloemenhof in Oudenburg rekenden bouwheer Korian en architect Wim Verdoodt van Artec+ op de deskundige aanpak van Goossens. De keuken- en kastenbouwer uit Oostkamp onderscheidt zich door zijn ambitie, authenticiteit en passie bij het realiseren van totaalconcepten op maat, zowel op de particuliere, residentiële als projectmarkt.  

Tekst Marlies Decavel   |   Beeld Foto Kurt

Al vier generaties is familiebedrijf Goossens uit Oostkamp actief in de productie en plaatsing van keukens en maatkasten. “We streven naar een zo kort mogelijke communicatielijn. Zo staan we dicht bij onze klanten en spelen we kort op de bal bij eventuele hindernissen”, duidt Frederik Platteeuw, commercial projectmanager bij Goossens. “Samen met de architect en bouwheer stippelen we een gedetailleerd plan uit voor het interieur. We begeleiden het proces van ontwerp tot voltooiing en naservice, met complete zekerheid over de juiste keuzes. We laten niets aan het toeval over.”

Een combinatie van natuurlijke tinten en levendige kleuraccenten leidt tot een huiselijk woongevoel en activatie van de bewoners.

Fabricatie in eigen beheer

Woonzorgcampus Bloemenhof biedt een kwalitatief zorgaanbod voor 68 personen. Om alle comfort voor de bewoners te voorzien en de meest optimale werkomgeving te creëren voor de zorgmedewerkers, waren de eisen op het vlak van interieurvormgeving niet min. “We combineerden verschillende natuurlijke tinten, zoals licht walnoothout en een grijze natuursteenlook, met levendige kleuraccenten. Het uitgesproken okergeel en speels olijfgroen leidt naast die gezellige, warme natuurtinten tot een huiselijk woongevoel en tegelijk tot activatie van de bewoners. Een heel bewuste keuze”, aldus Frederik Platteeuw. “Het maatwerk in de kamers is volledig uitgewerkt met het oog op de veiligheid en privacy van de bewoners. De personeelsleden opereren vanuit efficiënte werkplekken en modern ingerichte balies. Het totaalplaatje is af. Dit is een plek waar de mensen graag zullen zijn.”

Het maatwerk in de kamers is volledig uitgewerkt met het oog op de veiligheid en privacy van de bewoners.

Veelgevraagde partner

Goossens is een veelzijdige partner voor een al even diverse markt. “Van particuliere nieuwbouwwoningen tot grootschalige projectontwikkelingen: ons eigen ontwerpbureau en onze inhouse productie en plaatsing garanderen de betrouwbare afwerking van elk project op een korte termijn.”    

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Cofinimmo (Brussel) en Korian (Kontich)
  • Architect Wim Verdoodt – Artec+ (Welle)
  • Hoofdaannemer(s) Vandenbussche (Aalter)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details